hansi Mies, mikä mies?

"Keskustelua knock out -jengin kanssa"

Haluan, että luet seuraavan. Jos aloitat, pyydän, että luet loppuun. Tämä liittyy Helsingin väkivaltaisiin tapahtumiin.

H = (Kuviteltu) Hansi, J1 = (Kuviteltu) Jengiläinen nro 1, J2 = (Kuviteltu) Jengiläinen nro 2

H: Iltaa.
J1: Mitä vittuu sä haluut? Ooksä hullu? Eksä tajuu, et me hakataan sut?
H: Minun on myönnettävä, että olen hyvin peloissani ja huolissani terveyteni ja henkeni puolesta. Voinko saada puhua kanssanne hetken ennen kuin hakkaatte minut?
J2: Et voi, ja nyt me hakataan sut!
H: Pelkään henkeni edestä ja pyydän, että ette hakkaa minua vielä. En kai pysty yksin pakenemaan teidän kokoiselta ihmisjoukolta?
J1: Nii, ei se meiltä pysty karkuun juoksemaan. Hullu jätkä kyllä (Nauraa). Mitä sä haluut?
H: oikeastaan minua kiinnostaisi kuulla teitä. Oletteko vihaisia?
J1: Vittu, miltä näyttää!
H: Oletteko turhautuneet kohteluun ja koetteko, että teidän tarpeitanne ei kuunnella.
J2: Mitä vittua sä horiset?
J1: Joo, on vitun turhauttavaa, kun sunlaiset tulee ja koittaa muka ymmärtää, millaista meillä on.
H: Kuulostaa siltä, että olet turhautunut, kun koet, että mielipiteitäsi ei arvosteta.
J1: Vitut! Mä oon turhautunu, kun multa ootetaan, et mä jaksan kattoo sitä, ku mun siskoa huoritellaan ja mun isää haukutaan mutiaiseks ja sossupummiks, kun se ei voi käydä töissä, ku sil ei ole myönnetty oleskelulupaa.
H: Kuulostaa siltä, että olet huolissasi siitä, että isäsi pakotetaan lähtemään maasta ja jättämään perheensä.
J1: Sit mun siskoa huoritellaan, ja mun kavereita haukutaan, kun ne on ulkomaalaisia. Et sä voi tajuta, miten vaikeata on esimerkiks opiskella koulussa, ku mä oon asunu Suomessa 11-vuotiaasta asti, enkä mä osaa suomea silleen ku suomalaiset. Ja kaikki sotkut, mitä siellä koulussa tapahtuu on automaattisesti teidän mielestä mun vika.
J2: Mun äiti juoksi kaks viikkoa sitten itkien kotiin ja sano, et kolme miestä oli yrittäny käydä siihen käsiks. Vittu mä vihaan teitä kaikkia! Ette te oo ihmisiä. Ja nyt sä saat turpaas!
H: Olen teidän edessänne yksin. Pelkään todella paljon, koska koen, että minulla ei ole mitään mahdollisuutta paeta. Voinko pyytää vielä hetken aikaa teiltä?
J1 (sanoo J2:lle): Oota, annetaan sille viel mahollisuus. Sä saat sit hakata sen.
H: Arvaan, että olette todella pettyneitä läheistenne ja itsenne kohteluun ja haluaisitte muiden tietävän sen.
J1: No, sitä mä sulle täs yritin selittää. Mut ei ne haluu kuunnella. Kun mä sanon niille, et mun isä ei ole sossupummi, niin ne sanoo, et se on ja et sen pitäiski lähtee maasta, kun se elää muiden verorahoilla. Ne ei ees tiedä, et mun isä on masentunut kotona, kun se käy suomenkielen kursseilla vaan ja se ei saa tehdä töitä. Se oli kotimaassamme lääkäri, ja täällä sen ei edes ajatella olevan ihminen.
H: Oletko kertonut heille, että isälläsi on lääkärin pätevyys ja että hän ei saa tehdä töitä Suomessa?
J1: Oon! Ja ne sanoo, et täällä siitä ei olis lääkäriksi. Isä on sanonut, että suomalaisen lääkärin ammatti on erilainen kuin meidän maassa ja että se tarvitsis lisää koulutusta. Mut ei se siitä ole kiinni. Mun isä haluu tehdä töitä. Se puhuu, et se haluu ajaa bussia tai et se haluu perustaa kaupan, mut se ei saa tehdä töitä. Tajuutsä?!
H: Kuulostaa siltä, että isäsi on hyvin vaikeassa tilanteessa ja se ahdistaa sinua.
J1: Niin, ja ne sanoo, et sille ei voi tehdä mitään. Et se on venannu sitä päätöstä jo 7 kuukautta, mut ne ei voi sitä kiirehtiä, ku mun maasta ei saa tietoja siitä, et mikä oli meidän osoite kotimaassa tai jotain yhtä vitun triviaalia. Ja mä saan sit kuulla, et mun isä on laiska neekeri.
J2: Mun isä on kuollu. Meitä on kuus lasta ja mä oon vanhin. Ja mun äiti ei osaa kirjoittaa. Se on käyny suomenkielen kursseja kolme vuotta, mut se ei meinaa oppia millään. Mä oon yrittänyt opettaa äitille suomea, mut en mäkään sitä niin hirveesti osaa, eikä se oo mun tehtävä ees. Ja äiti suree isää ja kaipaa kotia ja omia vanhempiaan, jotka on vielä mun kotimaassa.
H: Arvaan, että koet olevasi vastuussa perheestäsi ja pelkäät heidän puolesta.
J2: Mä en vittu pelkää mitään!
J1 (J2:lle): Se tarkoitti sanoo, et sä oot vastuussa sun perheestä ja et tää valtio ja nää ei täällä auta sua ollenkaan, vaan olettaa, et te pärjäätte omillas.
J2: No, niin se on! Mä oon jopa sanonu sossussa, et me tarvitaan apua, mut sit ne antaa meille vaan sossutukea, vaikka mä oon sanonut, et ei me sillä rahalla opita lukemaan ja et ei se raha tee meistä suomalaisia. Mähän sanoin, et meitä on kuus lasta. Ja mun sisaruksia kiusataan koko ajan koulussa. Eikä ne tee sille mitään.
H: Arvaan, että olet päivittäin huolissasi, että sinun perheellesi tehdään jotain pahaa.
J2: Vitun oikeessa oot! Mun pikkuveli tuli yks päivä takki revenneenä koulusta ja sen koulukirjat oli revitty kans. Ei sitä ole helppo katsoa. Vittu, mä vihaan sitä, joka mun siskoon tai veljeen koskee!
J1: Miks sä oot siinä? Miks sä meidän kans tulit jutteleen? Sähän tiedät, et sä et voi auttaa meitä sen enempää kuin nuokaan noissa virastoissa. Sä tunnut siltä, et sä ehkä haluisit, mut et sä mikään pääministeri ole.
H: Oma perhetuttuni hakattiin pari päivää sitten. Hänen isänsä on jättänyt perheen. Hän asuu äitinsä kanssa kahden. Hänen äitinsä on masentunut ja tuttuni yrittää saada elätetyksi äitinsä ja itsensä. Hänen siskonsa oli isän ja äidin riitelystä johtuen itsetuhoinen ja sen vuoksi hänet vietiin psykiatriseen pakkohoitoon ja hän on siellä taas järkytyttyään, kun kuuli, että veli on teho-osastolla.
Pelkäsin tulla luoksenne, koska en halua teho-osastolle, koska sairaalan haju on minusta ällöttävä (porukasta kuuluu naurua). Halusin tavata teidät, koska tiesin, että te olette ihmisiä. Ja se yhdistää meitä kaikkia. Halusin oppia tuntemaan heidät, jotka haluavat purkaa vihansa ja pettymyksensä esimerkiksi minuun ja läheisiini. Halusin oppia sen siksi, että voisin antaa anteeksi sen, koska opin, mitä inhimillistä te kohtaatte päivittäin.
Haluan nyt kysyä teiltä yhtä asiaa ennen kuin jatkatte. Oletteko halukkaita tapaamaan minut tässä samassa paikassa huomenna samaan aikaan ja puhumaan kanssani?
J1: Jos me hakataan sut, niin säkö tuut tänne uudelleen?
H: Jos pystyn, niin haluaisin tulla, jutellakseni kanssanne.
J2: Mitä hyötyä siitä on, jos sä tuut?
J1 (J2:lle): Tuolla jätkällä on pointtia. En mä halua sitä hakata. Musta tuntuu ekaa kertaa koko sitä aikana, ku mä oon Suomessa, et joku haluaa kuunnella mua. En mä halua hakata mun ystävää.
H: Minä tulen tänne huomenna.
(H kävelee pois)
J1: ...Mäki lähen kotiin. Nähään huomenna.
J2: Okei... moro.
(Jokainen poistuu paikalta hiljalleen omiin koteihinsa ja keskustelevat siitä hullusta tyypistä, joka tuli hakattavaksi.)

_____________________________________________________________

Tämä on esimerkki sellaisesta kanssakäymisestä, jolla voimme jatkossa pyrkiä estämään vkivallan jatkumisen. Väkivalta on aina oire. Oiretta parantamalla emme paranna syytä. Inhimillisyydellä voimme edesauttaa syyn poistumista yhteisöstämme. Inhimillisyys on jatkuvaa.

Yllä olevassa tekstissä voi olla asiavirheitä. En toivo keskustelua työvoimapolitiikasta. Toivon, että me voimme nähdä toisessa ihmisessä ihmisen ennen kuin lyömme tai tulemme lyödyksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentistasi, Heikki Hyötyniemi.

En valitettavasti ymmärrä viestisi sisältöä. Haluaisin pyytää sinua kertomaan ajatuksistasi, tunteistasi tai tarpeistasi kommenttisi takana, mikäli olet halukas.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vielä löytyy näköjään idealisteja, jotka kuvittelevat, että maailmaa parannetaan puhumalla.

Kaunis tarina, mutta niin etäällä suurkaupungin realismista, kuin vain Inarissa voi olla.

Teoriassa asiat voisivat toki olla näinkin kauniisti, mutta ikävä kyllä käytännössä blogisti olisi vain Helsinki-syndrooman vaikutuksessa oleva hyödyllinen idiootti näiden moniosaajen ja koneinsinöörien parissa.

Jokainen "katuja" ymmärtävä tajuaa, että olemme saamassa Helsinkiin aivan ikiomat Bloods and Crisps tyyliset katujengit, ellei asialle tehdä hyvin nopeasti jotain.

Jengien voi antaa syntyä ja kasvaa tai sitten ne tulee hävittää.

Mitään välimuotoja ei ole olemassa.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista, Juha-Pekka Kosonen.

Asuin Turun Varissuolla kahdessa eri pätkässä yhteensä noin 5 vuotta, ja Turussa yhteensä 10 vuotta. Kun olin nuori poika ja asuin Utsjoella, eri kylien nuoret tapasivat tapellakseen toistensa kanssa. Se ei ollunut siihen, että toisen osapuolen kaikki yksilöt kuolivat.

Syy, miksi kirjoitin artikkelin, löytyy tekstin lopusta. Uskon, että ihmisyyden esiin kaivaminen on vahvin diplomatian osa. Käsittääkseni sotaan lähtiessä toinen osapuoli pyritään mieltämään ei-ihmiseksi. Tällä tavoin pystytään oikeuttamaan väkivalta itselle.

"Teoriassa asiat voisivat toki olla näinkin kauniisti"

Jengisotiakin on saatu laantumaan jenkeissä keskustelemalla.

"olemme saamassa Helsinkiin aivan ikiomat Bloods and Crisps tyyliset katujengit, ellei asialle tehdä hyvin nopeasti jotain."

Pelkään samaa. Tässä syy kirjoitukseeni.

"Jengien voi antaa syntyä ja kasvaa tai sitten ne tulee hävittää."

Tahtoisin kuulla tästä. Kuinka hävitämme jengin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kun olin nuori poika ja asuin Utsjoella, eri kylien nuoret tapasivat tapellakseen toistensa kanssa."

Olenko minä ainoa, joka näkee eron tämän perinteisen suomalaiskansallisen huvin ja näiden tuoreempien pääkaupunkiseudun tapahtumien välillä?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #6

Kiitos kommentista, Tomi Solakivi.

Näen yhtäläisyyksinä esimerkiksi mailat ja väkivallan.

Oleisitko halukas kertomaan, millaisia eroja haluaisit nostaa esille?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

No jos aloitetaan vaikka siitä, että niissä "perinteisissä" suomalaisissa kylätappeluissa osallistujat olivat mukana pääosin vapaasta tahdostaan. Ikään kuin maaotteluhengessä lähdettiin ottamaan mittaa naapurikylästä.

Tässä uudessa ilmiössä lähdetään porukalla jonkun täysin satunnaisen sivullisen kimppuun. Siinä ei ole kauheasti vapaata valintaa mukana, kun muutaman hengen porukka lähtee hyppimään jonkun kymmenvuotiaan lapsen pään päällä.

Tälle ilmiölle vertailukohta olisi se, että pakattaisiin auto täyteen väkeä, ja lähdettäisiin naapurikylän koulun portille hakkaamaan ulostulijoita. Ekaluokkalaisista enemmän pisteitä kuin kuudesluokkalaisista, kun ne ovat heikompia.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #23

Kiitos.

Huomaan pyrkimyksesi painottaa, miten nämä poikkeavat toisistaan. Kaikesta huolimatta, uskoisin taustalla olevan tyydyttymättömiä tarpeita, tai joku voisi sanoa tukahdutettuja tarpeita. Enkä väitä, etteikö joku erheellisesti saattaisi jopa kokea jonkinlaista hetkellistä nautintoa teostansa. Sitä saattaa kokea myös eri kylien poikalaumat. Yhteenkuuluvuudentunne ainkin on, joten se tarve kun tyydyttyy, niin voi tulla sokeaksi sille, miten se tarve oikeastaan tyydytetäänkään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuvasit tarinallasi ongelmia, joita ei lainsäädäntömme eivätkä virkamieskäytännötkään ole kyenneet siedettävästi ratkaisemaan. Miksi näin on ja miksi arvelet näistä niin pitkään vaietun?

Voitko kuvitella, että kantasuomalaisetkin ihan aidosti voivat turhautua omien päättäjiensä touhuun?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #22

Ehkä laajempi ymmärrys siitä, että asiantuntijat ovat itsekin ymmällään, ei miellytä heitä itseään. Luulen, että pelosta johtuen tuo on vaiettu. Jos eritellään, mitä pelkoja olisi taustalla asian nostamisen suhteen, niin perustavana pohjalla aivan turvattomuus (ei uskalleta myöntää itselle, että homma on poissa omista käsistä), hylätyksi tulemisen pelko (yhteiskunnan arvostuksen menettäminen), kontrollin menettämisen pelko (eli ennustamattomuus oman käytöksen suhteen uudessa tilanteessa) ja muita vastaavia. Puhun siis yksilöistä nyt, jotka toimivat ammatissa. En lähde arvaamaan kollektiivista "selitystä" asialle.

Mielestäni kaikki se, mikä on inhimillistä, tapahtuu meissä kaikissa riippumatta kansallisuudesta tai taustoista. Koen ikävänä sen, että ammattilainen pelkää sanoa, kun ei tiedä tai tarvitsee apua, koska pelkää. Hän on ihminen. On ikävää, että jonkinlaiset odotukset toteuttavat sen, että ihminen unohtaa olevansa ihminen siinä, missä yhtä hukassa oleva katuväkivallan tekijä on. Aivan yhtä hukassa voi olla tuomari oikeussalissa.

Korostan, että tämä mielipiteeni on arvaus. En ole noissa ammateissa. Kutsuisin silti ammattilaiset tulemaan mukaan keskusteluun.

Hannu Tanskanen

Hansi, kirjoita vähän lyhyemmin ja ytimekkäämmin, eihän tuollaista kukaan jaksa lukea? Utsjoelta katsoen mamuongelma lienee vähäinen, täällä monikulttuurin paratiisissa saa pelätäkin.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista, Hannu Tanskanen.

Kirjoitin tekstin tämän mittaisena kuvatakseni tilannetta. Luulen, että lyhyemmin kirjoitettuna olisin saattanut saada inhimillisyydestä vähemmän esille. Jo tällaisena pidin tekstiä harmillisen suppeana. Aikomuksena on kirjoittaa jatkoa.

Mainitsit, että pelkäät. Pyytäisin sinua kertomaan tästä lisää, mikäli olet halukas.

Hannu Tanskanen

Ei sinun Hansi tarvitse isä Juhanin tavoin kiittää jokaisesta kommentista, tulevat ne ilman kiitostakin kun osaa ärsyttää. Piste Sinulle siitä, ettei blogissai ole ennakkosensuuria.

Kehityskulku tässä asiassa on sama kaikkialla, mitään ei voiteta "ymmärryksellä" ja sillä että piiskaamme itseämme "rasismilla". Naivuudellakin pitäisi olla joku tolkku, ellei sitten olekin tarkoitus vain tehdä politiikkaa asialla.

http://hannutanskanen22600.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #16

Kiitos. ;)

On käynyt ilmi, että kyseessä ei olekaan niin laajasti ulkomaalaistaustainen porukka kuin on väitetty. No, en tiedä, alunperinkin kirjoitin aiheesta näin, koska annoin näille ihmisille taustat. Tarkoituksena on ehkä kirjoittaa toinenkin keskustelu. Voisin siinä yhtä hyvin keskustella sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa itse lapsena kasvoin, ja joita kutsuttiin koulukiusaajiksi... en pidä siitä, että joku leimataan niin, että leimasta tulee itseään toteuttava ennuste.

Naivi = henkilö, joka on valmis ajattelemaan asioita näkökulmasta, jota moni pitää hyödyttömänä? Kiitos palautteesta.

Toni Seppänen

Jos nyt kuitenkin haluatte hakata minut niin voisitteko hakata myös kaikki muut näköpiirissänne olevat, kyllä te pystytte. Teitä on niin kamalan paljon. Hei yrittäkää edes!

Muistakaa myös kääntää taskut samalla, kylle te pystytte siihen.
Teitä on niin kamalan paljon.

Minua ei enää pelota, hei minua ei enää pelota. Olen ansainnut tämän.
Olen vääräuskoinen valkoinen kristitty, yhteiskunta on rasistinen.

Hakatkaa minut, ryöstäkää minut. Olen ansainnut sen. Oi hakatkaa !!!!!
Mieluummin kättäpidemmällä, Oi sivaltakaa hieman myös puukolla.

Bismillah, allah akbar.

Itse asiassa mestatkaa minut, olen sen ansainnut minä likainen possunpurija.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista, Toni Seppänen.

Pelkään väkivallan lisääntyvän, kun luen tällaisia kommentteja. En usko leimaamisen ja rankaisemisen tuovan esille sitä käsitystä kellekään osapuolelle siitä, mitä yhteistä meissä on. Tällä yhteisellä tarkoitan tunteitamme, pelkojamme ja tarpeitamme. Uskon, että jos pystymme samaistumaan uhriin, emme tee väkivaltaista tekoa. Uskon myös, että jos pystymme samaistumaan tekijään, emme silloinkaan jatka väkivallan tekemistä.

Olen ateisti. Haluaisin siteerata epätarkasti Jeesusta. Hän kehotti kääntämään toisenkin posken. Ja uskoisin, että tämä ei suinkaan tarkoittanut, että hän ei tätä sanoessaan tarkoittanut, että tuolloin ei tulisi pelätä.

Toni Seppänen

Entä kun se viimeinenkin poski on käännetty. Islamissa ei moista käsitettä ole, emme pelaa globaalisti samoilla säännöillä.
Hyväuskoisuus valitettavan usein kostautuu, hyvään on hyvä uskoa mutta ei sokeasti.
Virheistä tulisi oppia, mieluummin vielä muiden virheistä.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #11

Kiitos kommentista.

Käsittääkseni islamissa on samankaltainen ohje. Voin kysyä siskoltani, joka tietää asiasta.

Joka tapauksessa samankaltaista on ihmisyydessä. Itse olen Jeesuksen kanssa samaa mieltä, vaikka en ole kristitty.

Virheistä tulisi oppia. SIlti sotia ei olla sodilla lopetettu tähänkään päivään mennessä.

Hannu Tanskanen

Juutalaiset tietävät, mitä tapahtuu kun kääntää toisen posken.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos jälleen, Hannu. ;)

Jos olen kiintynyt poskeeni, en sitä saata esille asettaa. Pelkään niin paljon poskeni puolesta. Silti voi olla, että juurikin se toinen poski aiheuttaisi sen kysymyksen, että miksi toinen ei ragoi odottamallani tavalla. Suggestoinnin eräs tärkein periaate on rikkoa odotettavat käyttäytymismallit. Suggestoinnilla on parannettu masennuksia, ja on sillä toki aloitettu sotiakin. Näkökulman vaihtaminen on vahva asia, ja se on jokaisen ongelman ratkaisemisen takana. Painotan: Jokaisen. Tiedettäkin tuntevana taidat olla havainnut asian.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Meinasin kommentoida, mutta kun häkeltymiseltäni, en olisi kuitenkaan saanut aikaan kuin kysymyksen: "Mitä aineita sinä olet vetänyt", joka, kuten olemme varmaan yksimielisiä, olisi ollut täysin ala-arvoinen ja lapsellinen kommentti, vetäydyn takavasemmalle ja tyydyn vain jupisemaan (jälleen kerran): "Tyhmyyttä vastaan itse jumalatkin taistelevat turhaan."

Kerro nyt kuitenkin: pienenä rakastit Disney-filmejä, eikö niin?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista.

Olen lähdössä hetken reissulle niin, etten pääse koneen ääreen. Kiinnostuin kumminkin kommentistasi.

Olen selvinpäin. Olen pohtinut samankaltaisuuksia kaikissa ihmisissä. Olen hankkinut ymmärrystä asioihin lukemalla, keskustelemalla ja kohtaamalla tällaisia tilanteista, tosin lievempinä versioina. Käytän tässä kommunikoinnissani joitakin tietoja, jotka olen oppinut NVC:stä (Non-violen communication) ja toisaalta taas tietoa, jota olen oppinut havaitsemalla ihmistä.

Pidin erityisesti Pienestä merenneidosta ja Kaunotar ja kulkuri -elokuvasta. Muut jäivät hieman taka-alalle. Lemppareita olivat myös Kippari-Kallet, Väiskit, Repet ja Hopeanuoli. En katso televisiota nykyisin kuin internetistä. Eli useimmat suorat lähetykset jäävät näkemättä. Kuuntelen radiota ja luen.

Toni Seppänen

Minun kotona ei rupea vieraat mesoamaan tai mesoavat pian jossain aivan muualla. Saman pitäisi toimia koto-Suomessa, mutta kun meillä on niin helvetinhuikeankäsittämättömänvenyväymmärrys maailmaa kohtaan, maksamme velkaa jota emme ole lunastaneet.

Nämä ovat kirjoituksia uppoavasta lännestä, munat taitaa olla jo kastunut.

Kuvitelkaa Suomi vuonna 2214, onneksi en ole näkemässä.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Itse en ole samaa mieltä, että suvaitsisimme sen enempää kuin muutkaan. Joku yksilö ehkä suvaitsee enemmän kuin toinen. En tosin oel tästäkään varma.

Jos kumminkin ajatellaan, että suomalaiset suvaitsisivat enemmän. Jos tuo ymmärrys käännettäisiin toisinpäin. Jos suomalaiset suvaitsisivat vähemmän kuin muut, niin eikö olisi edullista suomalaiselle itselleen, kun se maailman kanssa on tekemisissä, että se suvaitsisi myös enemmän tuolloin? Mielestäni olisi.

Sanonta: Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.
Miksi ei: Koska metsä ei huuda takaisin, turha huudella metsälle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hansi Harju on hyvä menee sitten puhumaan järkeä niille!

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista.

Heitän arvauksen, että pelkäisit itse kohdata tuon tilanteen. Minä ainakin. Uskallan väittää näin, koska olemme molemmat ihmisiä. En hakeudu tahallani tilanteeseen. Jos siihen ajaudun, tulen luultavasti yrittämään ymmärtävää kuuntelua, jollen näe jotain varmaa pakoreittiä.

Pelon edessä meidän on toimittava tehokkaimmalla tavalla. Pelosta voidaan tehdä kumppani, mutta se voidaan myös kokea esteenä. En näe, että pelko voidaan "voittaa", joten itse ottaisin sen kumppaniksi, joka suojelee minun henkeäni, mutta antaa minun ajatella myös itse tilanteessa eri näkökulmista.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Kaunis tarina, joka valitettavasti edustaa vain länsimaalaisen humanistin naiivia ajatusmaailmaa. Todellisuudessa homma olisi päättynyt katkenneisiin hampaisiin jo ennen kuin tarinan sankari olisi saanut suutaan avattua.

Nyrkin ja Koraanin välissä kasvaneet maahanmuttajanuoret eivät jää kuuntelemaan, kun vääräuskoinen yrittää "ymmärtää". Fundamentalistien kanssa ei voi neuvotella.

Mutta eihän siellä Inarissa edes ole maahanmuuttajia. Tervetuloa kuitenkin elämysmatkalle Itä-Helsinkiin!

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Kaikki maahanmuuttajanuoret eivät ole muslimeja, ja kukaan tuskin pystyy vahvistamaan, että tämän jengin jäsenet olisivat kaikki muslimeja.

Vakavan ongelma pelkistäminen uskontokysymykseksi on varsin ajattelematonta.

Ruotsissa mm. jotkin kristityt assyrialaiset ovat oirehtineet samalla tavalla.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos.

On osoittautunut, että ryhmä ei olekaan niin etnisesti monimuotoinen kuin MTV:llä uutisoitiin.

Fundamentalisti on ihminen. Ihmisen kanssa voi neuvotella. Sota on fundamentaalista aggressiota. Sotia on lopetettu neuvottelemalla.

Yrittäisin neuvotella mieluummin kuin alkaisin toteuttaa aggressiota.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Pertti Väänänen, tuo oli hyvä ehdotus. Kannatetaan. Sillähän koko ongelmasta päästään. Hansi menee nyt Helsinkiin ja terapioi ja ymmärtää ne yhteikuntakelpoisiksi kansalaisiksi. Ja kaikki elävät tyytyväisinä elämänsä loppuun asti.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista ja rohkaisusta.

Haluaisin kaikki mukaan ymmärtämissessioon. Se olisi mielenkiintoinen kokemus.

Jani Inha

Tuohan on kaunis ajatus. Kerroppa sama niille puukotetuille ja pesäpallomailalla mukiloiduille lapsille sekä nuorille että heidän olisi pitänyt avata keskusteluyhteys ennen kuin heidät musottiin sairaalakuntoon.
En nyt muista tiedä mutta minua alkaa riipimään tuo kuoliaaksi ymmärtäminen.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos.

Kiehtovan voimakas ilmaisu tuossa yhteydessä tuo "kuoliaaksi ymmärtäminen". Pidän kielestä ja sen tavasta vaikuttaa. Juuri siksi, että vaikutuin tuosta, luotan siihen, että voimme vaikuttaa kielellämme.

Kirjoitin joskus: Päätös tehdä tai jättää tekemättä on teko jo itsessäänkin kieltämättä.

Tapio Vähä-krekula

et ole kyllä tainnu olla ikinä kadulla. tollasessa tilanteessa keskusteluyhteyttä ei vaan pysty luomaan ku on jo hampaat turpeessa/asfaltissa
.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Olen ollut vaaratilanteissa muutaman kerran. Muistan tällä sekunnilla kolme. Olen joka kerta keskustellut. Olen tässä, eikä kehossani ole muistoina merkkejä näitä kohtaamisista. Mielessäni tosin on.

On selvää, että olisi voinut käydä myös toisin. Olisin voinut vaikka tappaa jonkun vahingossa.

Kapa Rodman

Ei peerkules sentää ett joku voi olla noin naivi..Luuletko tosiaan ett puhuminen auttaaa?? ei tosiaan .. mä olen kattonu näire pikkujedien alkujuzkii jo 90 luvun alusta jolloi sä viel taisit olla margariinipaketis..ei nää edes halua kuuluua suomalaisee yhteiskuntaan.. niille opetetaan jo kotona pienestä pitäen ett suomalaisii o vihattava ja ett sossuta otetaan kaikki raha mitä saadaan jne,.. no juu su mielest mä varmaa olen rasisti tai jotai muuta.. en ole, olen realisti ja nähny miten nää jutut menee.. nii 80 ja 90 luvun hervannan kun tiksin ja konalan jengien synnyn.. ett tollanen kukkahattutäti ajattelu on oikeesti ihan syvältä.. ..päättäjät herää vasta sitten kun homma osuu omalle kohdalle ja omaan nilkkaan!! Ainoa oikea tapa on lähettä nää kotimaahansa takas.. menköön sinne leikkii gagstaansa... mut ei ku silitettää päätä vaan ja annetaa toiminta tonni ja sanotaa ett' osta ny pikkunen itteles jotai kivaa... mut hyvin sä kuvittelet ei siin mitää ;)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Haluan vain toistaa, että kirjoitin loppuun, että väkivalta on mielestäni oire.

Tähänkin väliin mainitsen, että näemmä MTV:n uutisointi etnisistä taustoista oli ainakin osin erheellinen, mikäli siis uskomme poliisia, jota haastateltiin YLE:llä.

Jyrki Paldán

Mielenkiintoinen fiktiivinen dialogi, joskin ehkä hieman naiivi ja epärealistinen.

Loppusivallus "Väkivalta on aina oire." on erittäin osuva. Väkivalta todellakin on aina oire. Oire kurjuudesta, oire ideologiasta, oire pahasta olosta, oire huonosta omatunnosta tai oire indoktrinaatiosta. Näiden väkivaltaisen jengien olemuksen redusoiminen heidän ihonväriinsä tai uskontoonsa ei ole järkevää. Väkivaltaisia jengejä on maailma täynä ja käytännössä kaikki ihonvärit ja uskontokunnat ovat toiminnassa edustettuina.

Jos organisoitua väkivaltaa laajennetaan myös jengikäsitteen ulkopuolelle, havaitaan ilmiön universaalius vielä laajemmin. Suurin, vahvin, sekä eniten väkivaltaa ja murhaamista harrastava organisoitu ryhmä löytyy rapakon takaa, tähtilipun alta. He pukeutuvat uniformuihin ja valvovat koko maailmaa rautaisen nyrkin avulla. Suurin osa valkoisia kristittyjä.

On tietysti eri asia miten tämä Suomen uusi jengiongelma pitäisi ratkaista. Oloja parantamalla tai edes kuuntelemalla ongelmaa ei välttämättä ratkaista(ainakaan yhdessä sukupolvessa), jos tauti istuttamalla istutetaan vanhempien tai tuttavien toimesta. Pragmaattisin ratkaisu voi hyvinkin olla kylmä maastakarkotus ja pitkät vankilatuomiot. Se ei kuitenkaan paranna todellista syytä, jotka kirjoittajakin mielestäni varsin osuvasti diagnosoi epävarmuudeksi, epätasa-arvoksi ja peloksi. Olisi vain ajan kysymys milloin seuraava vastaava tapaus pulpahtaisi pintaan.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista.

Olen iloinen, koska koin, että tekstissäsi otettiin useita näkökulmia aiheeseen, ja ymmärrettiin niitä.

Olen eri mieltä silti tuon rankaisemisen tarpeellisuudesta. Mikäli päädyn kirjoittamaan jatko-osan tälle, aikomuksenani on "keskustella" rankaisusta "jengiläisten" kanssa ja keskustella rankaisusta blogia lukevien kanssa.

Käyttäjän MikaKeramaa kuva
Mika Keramaa

Pikkusen on sulla toi homma menny yli hilseen. Siis tämä jengi lyö sut tajuttomaks ennenkuin kerkeät aloittaa sun hempeätä keskustelua. Kannattaisi tutustua aiheeseen knock out huolellisemmin ennenkuin kirjoittelee näitä sossutädeiltä tuttuja tekstejä. Muuten sovit kyllä hienosti sossuntädiksi, siis eikun hakemusta sisään.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Olen ymmärtänyt, että toiminta on "hit and run". Tämä on fiktiivinen kuvaus, mutten näe, etteikö se voisi tapahtua. Se vosii tapahtua vaikka niin, että jonkun nuoren vanhempi tulee piakalle ja kuulee nuoria kuin tuossa kirjoituksessani H kuuli.

Käyttäjän AnttiMoisander kuva
Antti Moisander

Olen täysin samaa mieltä, että kaikki tällaiset tilanteet tulisi koittaa selvittää puhumalla. Väkivalta ei ole koskaan ratkaisu.

Tekstistä saa käsityksen, että tekojen syynä olisi tekijöiden kokema syrjintä ja rasismi. Mistä näin päättelet? Minun on vaikea uskoa, että motiivi olisi minkäänlainen kosto tai turhautuminen, vaan ainoastaan väkivallasta nauttiminen ja helpon rahan ansaitseminen. Yhtälailla kantaväestöönkin kuuluvat nuoret voisivat harrastaa samaa halutessaan, ilman taustalla piilevää syrjintää, mutta onneksi näiltä ainakin vielä löytyy tarpeeksi järkeä päästä.

Toivon ettet koita käydä kyseistä keskustelua jos kohtaat tämän porukan, vaan juokset niin lujaa kun vaan pystyt, oman turvallisuutesi puolesta.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista.

On uutisoitu, että nuoret eivät olisikaan maahanmuuttajia. Tästä käsittääkseni oli keskustelua YLE:llä.

Esitin tuon kirjoitukseni sen käsityksen pohjalta, jonka sain MTV:n uutisoinnista. Tuossa oli maininta, että tekijät olisivat maahanmuuttotaustaisia.

En tiedä tietenkään, mistä johtuvat tekijöiden pelot ja tyydyttymättömät tarpeet, mutta koetin esittää vaihtoehtoje, jotka tulivat mieleeni. Olisin voinut käsitellä yleismaailmallisempia turhautumisen syitä. Olen samaa mieltä siitä.

Väkivallasta nauttimisen takana on mielestäni jokin tyydyttymätön tarve. Esimerkiksi tarve kuulua joukkoon voi olla niin suuri, että se sokaisee tekemään tällaista. Eikös sodissakin ole samasta asiasta kyse? Kääntäen siis hylätyksitulemisen pelko.

Jos kohtaan porukan, ensimmäiseksi tarkistan, pääsenkö pakoon. Jos en, niin kohtaan porukan keskustellen. En tiedä, voiko tällainen sattua minun kohdalleni, mutta stoalaiset filosofitkin varautuivat pahimpaan siksi, että voisivat niin käydessä toimia tilanteissa harkitusti.

Johan On Vituke
Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentistasi.

En koe saavani siitä mitään konkreettista. Mikäli haluat täsmentää, olisin halukas kuulemaan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Mykistävää. Oi kuinka olisikin mahtavaa, jos kaikki ihmiset olisivat pohjimmiltaan hyviä. Todellisuus on kuitenkin aikalailla erilainen. Ihminen on julmin eläin minkä maa päällään kantaa. Kaikki ihmiset eivät ole pohjimmiltaan hyviä. Sadistiset psykopaatit ovat vain yksiselitteisesti pahoja. Suurin osa ihmisistä onneksi ovat ns. hyviä ihmisiä, mutta kykenevät silti mitä käsittämättömiin julmuuksiin lajitovereitaan kohtaan.

Ihan aikuisten oikeasti, voimaan uskova tottelee vain voimaa. Surullista, mutta totta.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kiitos kommentista.

Olemme tietoisia siitä, että Lontoon taksikuskien se osa aivoista, joka ymmärtää etäisyyksiä ja hahmottaa kolmiulotteista maailmaa, on aktiivisempi ja suurempi kuin tavallisella ihmisellä. En valitettavasti muista, mikä tämä osa aivoista on.

Psykopaateista on käsitys, että jokin osa aivoista ei "ole olemassa" eli se ei toimi, ei kytkeydy päälle (empatiakeskus). Syy, miksi Lontoon taksikuskit omaavat omanlaisensa aivon, on treenissä. Heillä on ollut mahdollisuus kehittää tuota aivon osa-aluetta.

Uskon, että psykopaatti omaa aivoalueet aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa. Hän ei ehkä ole voinut käyttää sitä. Varmistamme vielä, ettei sitä käytetä, jos emme vie tällaisia henkilöitä tilanteeseen, jossa on edullista heille itselleen empatian tunne. Itse olen sitä mieltä, että tuo tilanne saadaan aikaan vain keskustelulla, ja lopulta molemminpuolisesta halusta.

Epikuros, filosofi, joka eli osan elämästään orjana, sanoi: "Ihmisiä eivät järkytä asiat, vaan heidän uskomuksensa niistä." Koen, että olemme jo luovuttaneet, jos leimaamme ihmisen psykopaatiksi. Se on leima, joka antaa meille luvan nostaa käden pystyyn ja luovuttaa.

Jaakko Häkkinen

Uskomatonta, ettei blogistin näkökulmaa ymmärtäviä kommentoijia näytä löytyvän. Tyyli oli toki "käänteisprovosoiva" eli liiankin ymmärtävä, mikä ilmeisesti provosoi monia lukijoita.

Minä olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että ongelman syyt pitäisi löytää ja niihin puuttua. Liian monen kommentoijan asenne on sama kuin yleensä länsimaisessa lääketieteessä, että lääkitään oiretta eikä paranneta ongelmaa. Suomeksi: oiretta lääkitään rankaisemalla tekijöitä; se pitää tietysti tehdä. Mutta sen lisäksi pitäisi parantaa itse tauti eli korjata epäkohta joka oireiluun johtaa.

Uskoisin, että jos (valtion ja kuntien resurssipulasta johtuen) vapaaehtoisjärjestöjen kautta jokaiselle maahanmuuttajaperheelle nimettäisiin kummisuomalainen, joka auttaisi heitä sisään suomalaiseen yhteiskuntaan, kotoutuminen olisi tehokkaampaa ja maahanmuuttajien työttömyys ja rikollisuus vähäisempää.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Oikeastaan ei uskomatonta. Itse odotin, että näin käy. Pelko on ihmiselle hyväksi. Se pitää meidän hengissä tilanteissa, kun meillä ei ole mahdollisuutta arvioida sitä. Siksi ensimmäinen reaktio on pelko. Voimme myöhemmin rationalisoida ja tulla pelon kanssa yhteistyöllä asiasta tietoisemmiksi. Voimme ymmärtää toiminnan lähtökohdat, jos pystymme pelosta huolimatta olemaan uteliaita. Ymmärtäminen ei kumminkaan tarkoita suvaitsemista. Se on arvomaailmavalinta, joka tehdään, kun ymmärretään, ja valitettavan usein, kun ei ymmärretä.

Itse olen tuomiosta kanssasi eri mieltä. On ilmiselvää, että ihmisten, jotka näin käyttäytyvät, on kohdattava käytös ja tiedostettava sen seuraukset, ja erityisesti sen syyt. Koen rangaistuksena sen, kun ihminen kasvaa tähän ymmärrykseen. Ja ihminen rankaisee silloin itse itseään. Ulkopuolinen rankaisu ei kehota ihmistä kasvamaan, vaan suojautumaan ja pelkäämään.

Olen kiinnostunut tuosta kummisuomalaisuudesta, ja kuulisin mielelläni siitä lisää. Näkisin, että tuollainen "tulkki" eri kulttuurien välillä mahdollistaa kulttuurien kohtaamisen paremmin, kun "yhteisen kielen" sanat vielä ovat hakusessa. Toivon, että kehität ajatusta pidemmälle ja löydät tavan viedä sitä eteenpäin yhteiskunnassamme. Tiedon jakaminen vahvistaa jokaista yksilöä kohtaamaan itsensä ja toisen.

Olen positiivisesti yllättynyt viestistäsi. En odottanut tällaista näin pian. "Kun ei odota mitään, voi vain yllättyä positiivisesti."

Käyttäjän MoonaHakkarainen kuva
Moona Hakkarainen

Ihmeellistä, miten moni tulee sanomaan jotain siihen suuntaan, että ei niille kadulla pesismailan iskuja jakeleville sekopäille voi oikeasti mennä noin puhumaan. Lukekaa ihmiset kirjoja välillä tai jotain. Juuri siksi, koska moinen puhuttelu tosiaan voi olla vaarallista ja koska on kohtuutonta olettaa, että jokainen tavan tyyppi menee jututtamaan ja asioikseen ymmärtämään kaiken maailman gangstoja, poliittisten toimijoiden pitäisi tehdä jotain niille rakenteille, jotka luovat ja ylläpitävät tätä turhautumista. Ja jos kommunikoidaan aidosti ja onnistuneesti, niin aika lailla tässä tekstissä esitettyjä syitä sieltä taustalta löytynee. Vai mitä luulette? Sanoisko ne syyksi kuitenkin, että oon nyt vaan tällanen alempirotuinen ihmisapina ja syntyjäni täynnä vihaa, niin tekee mieli hakata porukkaa?

En jaksanu lukee koko kuviittelista tilannetta loppuun asti koska meni niin yksinkantaisella tyylillä missä paha suomalainen syrjii mamua. Mutta mutta. Sinänsä allekirjoitan väitteen että toki pitäisi aina jokainen asia pyrkiä puhumaan ja selvittämään mutta jos nyt käytetään esimerkkinä juurikin näitä mamujengien toimintaa. Missään tälläisessä tilanteessa ei olisi ollut millääntasolla mahdollista ruveta käymään mitää keskusteluja tai yrittää selvitää puhumalla asiaa koska kyseiset mamut on hyökkineet täysin yllättäen laumalla yksittäisten ihmisten päälle ja valikoineet mahdollisiman helppoja uhreja kuten lapsia ja sun muita.

Tälläinen toiminta on täysin tietoista ja valikoitua ja sen lisäksi uskomattoman pelkurimaista koska kyseiset velliperseet pelkäävät saavansa itse turpaansa jos edes vähäkään tulisi kohalle joku omaa tasoa oleva tapaus. Kuvitelma siitä että nämä kaikki tapaukset olisivat jotenkin väärinymmärettyjä ja kaltoin kohdeltuja yksilöitä on täyttä sontaa ja asiasta voidaan puhua juurikin mamujen kohdalla olevasta ongelmasta vaikka sielä sakissa saattaisi ollakkin joku muutama gangstaa leikkivä kantasuomalainen ollakin. Se että tätä asiaa yritetään lässyttää jonakin yksittäistapauksina suvaitsevaisuus mielessä on myöskin silkkaa sontaa koska mietitääänpä hetki kuinka paljon suomessa on syrjääntyneitä ja väärinymmärettyjä nuoria? varmasti moninkertaisesti enemmän kuin näitä olettuja väärinymmärettyjä mamuja mutta ei suomalaiset nuoret kuitenkaan lähe tonne kadulle hakkaamaan lapsia ja ryöstelemään puolustuskyvyttömiä ihmisiä ja nämä jengit pohjautuu pääsääntöisesti mamuista. Eli täten voimme olettaa että kyseisten nuorten käsitys oikeasta ja väärästä on jo maahan tullessa ollut vinksallaan eikä se ole täten suomalaisten tai suomalaisen yhteiskunnan aiheuttamaa.

En kiellä että eikö mamuilla voisi olla hankalaa päästä töihin kielimuurin takia ja jne koska suomenkieli on vaikea kieli ja jne. Mutta niinhän se on sadoilla tuhansilla suomalaisillakin eivätkä he ala tälläiseen toimintaan. Sen lisäksi vaikka suomalaisilla on ennakkoluuloja hyvin paljon ja on varmasti ihan rasistisiksikkin määriteltäviä tapoja ja ajatuksia. Ei siltikää koskaan missää näy suomalaista jengiä tarkoituksellisesti kohdentamassa väkivaltaa maahanmuuttajia kohtaa. Toisin kuin nämä mamu jengit ovat itse sanoneet että kohdentavat väkivallan tarkoituksellisesti kantaväestöä kohtaan eli täten kyseessä on äärimäisen rasistikseksi toiminnaksi luokiteltava tekotapa ja asiaa pitäisi käsitellä sen mukaisesti. muttä tätähän asiaa ei käsitellä tältä kannalta eikä uutisoida vaikka samaan aikaa selitetään joka paikassa että rasismia pitäis saada kytkettyä pois suomesta.

Yden lauseen haluaisin lisätä tähän asiaan liittyen vielä. Rasistiksi ei synnyttä vaan muututaan ja tällä hetkellä jos katsot esim ruotsin puolelle sielä on rasismi päässyt rehottamaan täydellisesti ja lissäntynyt räjähdysmäisesti. Mutta se rasismi ei ole maahanmuutajia kohtaan olevaa vaan kantaväestöä.

Eli toivoisin sinunkin käsittelevän tätä kyseistä asiaa ja muitakin vastaavia juttuja mitä varmasti tulee lisää tulevaisuudessa niiden oikeilla käsitteillä eikä näin yksiselitteisesti kuin toi teksti antaa ymmärtää. Jos tätäkin asiaa käsiteltäisiin rasismi nimikkeen alla ja lähettäisiin miettimään miksi maahanmuuttajat ovat niin rasistisia kantaväestöä kohtaan joka on kuitenkin osoittanut jo armeliaisuutta ja hyväntahtoisuutta ottamalla heitä sotatantreilta pois parempiin oloihin.
Voitaisiin alkaa käsittämään rasistinen toiminta huomattavasti tasapainoisemmin ja laajakäsitteisemmin ja tämän kautta taas parempiin ongelman ratkaisu keinoihin. Tällä hetkellähän rasismia korjaavaa toimintaa ei tapahdu koska rasismi tulkitaan ainoastaan valkoinen vihaa mustaa vaikka juurikin mamujen kohalla rasistinen toiminta on todella paljon suurempi ongelma kuin kantaväestön kohalla.

Onnea ja menestystä illan tuloksia ootellessa. :)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Tämä kirjoitus ei periaatteessa liity rasismiin, vaan siihen, että ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Otin lähtökohtaisesti tämän aiheen, koska se oli silloin esillä, kun tämän kirjoitin. Olisin toivonut pystyväni välittämään tämän kirjituksen ajatuksen paremmin. Väkivalta on osoitus siitä, että ei ole kokenut tulleensa kuulluksi, ei koe olevansa samalla tasolla muiden kanssa, ja siksi päättää ottaa "valtaa omiin käsiin". Tästä on kyse.

Huomaa että olet ihminen joka ei ole koskaan itse soveltanu väkivaltaa koska käsitykseksi väkivallasta on nuin yksitoikkoinen ja kuvittelet sen johtuvan tässä esimerkkitapauksessakin vain jostakin pahasta olosta ja ku ei ole kuunelttu. Ottaen huomioon somppujenkin kulttuurin millainen se on ja miten sielä asiat on opetettu asiat on äärimäisen sinisilmäistä kuvitella että juurikin suomeen otetut pakolaiset olisivat jotenkin automaattisesti poikkeuksia aina eivätkä omaisi omassa kulttuurissaan opetettuja ajattelumalleja jotka ovat suoraan sanoen sairaita ja keskiaikaisia monella tapaa. Kuten tolkuttomat raiskaustilastot sun muut kyllä kertovat ja jätät kokonaan huomimomatta nyt tässäkin asiassa juurikin jo aikasemmin esittämäni pointin kulttuurilisista eroista suomalaisten ja mamujen käytöksen välillä eli juurikin se että kummasti pahoinvoivat suomalaiset eivät levittäydy jengeiksi hakkaamaan ja ryöstelemään ihmisiä vaikka olisi mikä eli kyseessä on täysin suora kulttuurilinnen ero sama sen miten sen koitat vääntää. Kyseessä ei ole enää mitkään yksittäistapaukset näiden ryöstöjen ja muidenkin vakavie rikosten osalta jos maahanmuuttajat tekevät suhteuttetuna väkilukuunsa moninkertaisesti rikoksia tämäkin on suhteuttavissa selkeästi kulttuurillisiin eroihin joita tunnetusti näistä maista tulevat mamut eivät edes halua kunnioittaa.

Kummasti esim aasialaiset osaavat omaksua suomen kulttuuria ja yhdistää sitä omaansa ilman sen suurimitta ongelmitta ja sopeutuvat suomalaiseen kulttuurin suurimitta ongelmitta. Mutta mitä sitten tohon mustavalkoiseen kuvitelmaasi tulee väkivallaan käyttämisestä olet kyllä täysin hakoteillä jos kuvittelet sen olevan nuin yksinkertaista. Ihminen käyttää väkivaltaa monestakin syystä esim itsepuolustuksessa se on aina sallittavaa. Mutta ihminen käyttää väkivaltaa hyvin useasti sen takia koska SE VOI! ja koska saa siitä vallantunteen ja jos ihminen saa valtaa se pyrkii yleensä käyttämään sitä. Tässä tapauksessa taas kyseiset tyypit on olleet vaan niin täysiä pelkureita päälle on pitäny porukalla alkaa hakkaamaan yksittäisiä ihmisiä. Tokihan ihminen käyttää vihaa turhautuneisuuttaankin ja vihan takia ja jne. Mutta jälleen voimme ottaa esimerkkinä nämä muka sodanjalkoista pelastetut ihmise joutuu väkistenkin miettimään mitä heillä on syytä olla vihasia suomalaisia kohtaa joihinkä nämä hyökkäykset ovat yksittäisesti kohdistuneet he saavat katon pään päällensa ja mahdollsuuden opiskella siinä missä muutkin ja elatuksen joka on monesti jopa parempi kuin kantaväestöllä ja jne. Eikö tässä luulisi olevan aika hemmettin suuri syy olla kiitollinen jos on otettu sotaoloista nuinkin hyviin oloihin?

Sen sijaan somput päättävät osoittaa kiitollisuuttaan ja ymmärystään alkamalla raiskaamaan moninkertaisest enemmän kuin suomessa ja hakkaamaan lapsia ja muita porukalla. ruotsihan on loistava esimerkki tästä muka ihanasta kulttuurien yhdistämisestä ja väärinymmäryttejen mamujen hyväntahtoisuudesta. Ainoastaan afrikassa kun on enää korkeammat raiskaustilastot kuin ruotsissa puhumatakkaan kaikesta muusta mitä ne sielä resuaa. Onko tämäkin sinun mielestäsi kenties seuraamusta siitä että heitä ei ole kuunneltu ja heitä ei ole ymmäretty? Että jotakuta voisi ymmärtää pitäisi tämän kohteen ensin haluta tulla ymmäretyksi ja ymmärtää itsekkin kohdemaansa kulttuuria ja tapoja eikä kuvitella että muiden pitäisi muuttaa omaa kulttuuriaan heidän vuokseen.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #58

Väkivalta ei ole harrastus missään kulttuurissa. Mikään joukko ihmisiä ei pysy rakentavana yhteiskuntana ja ryhmänä edes paria sukupolvea, jos näin olisi. Puhutaan traumoista, ja traumaperäinen väkivalta lähtee pelosta. Sen pelon aiheuttama aggressio voi vaikuttaa meistä siltä, että se tulee tyhjästä. Se ei tule. Voit kysyä tätä vaikka Hannu Lauermalta.

1111111111111111111111111... Vastaus kommenttiin #59

En sanonutkaan että se olisi harrastus vaan sanoin että koska ihmiset opetetaan käyttäytymään sielä kuin elukat ja on jopa paikko koska tilanteet ovat mitä ovat ja on täysi naivia kuvitella että eikö tälläinen käyttäytyminen ja ajattelumalli pysyisi maasta muutonkin jälkeen ja kuvitella että moinen piirre ja opetetut/opitut tavat vaan katoaisivat nuin vaan varsinkaan jos kyseiset yksilöt eivät koe omassa käyttätymisessää olevan mitään väärää vaan kokevat oikeudekseen toimia näin ja tästä ja kuten sanoin jos kohde ei halua hyväksyä toisen maan kulttuuria vika ei ole sillon missään kantaväestössä tai sen kuuntelukyvyässä tai ymmärtämisen tasossa ja johonkin se ymmärtämisenkin raja pitää vetää ja tästä päästäänkin siihen moraaliseen käsitykseen että onko se muka moraalisesti oikeen altistaa kantaväestö tälläisten hyökkäysten kohteeksi vain suvaitsevaisuuden vuoksi. Kaikki jauhavat näissä asioissa moraallisuudesta ja suvaitsevaisuudesta ja solidaarisuudesta ja että ei toisia ihmisiä sais asettaa eriarvoiseen asemaan vaikka juurikin kantaväestölle tehdään näin ja kantaväestöhän tämän maan on rakentanut eikä maahaanmuuttajat joidenka muka ansaitut oikeudet menevät jo kantaväestön ylitse. No ei pysy ei ja tästä syystähän nuissa maissa ei koskaan tule olemaan rauhaa tai mitään muutakaan toimivaa yhteiskuntaa sama kuinka paljo sieltä sakkia kuskattaisiin tänne. Varsinkin jossakin esim afrikan alueella ongelma ei ratkea vaikka sieltä kuskattaisiin 10 kertainen määrä pakolaisia pois koska ylikansoittuvat kokoajan vaan lisää. Ainut vähäkää järkevä ja konkreettinen auttamistapa näiden maiden kohalla olisi mennä paikan päälle ja rakentaa sielä paikallista infastruktuuria ja koittaa sielä muokata käsityksiä ja jne. Se että tänne kuskataan joka vuosi vähä enemmän pakolaisia ei auta näiden paikkojen tilanteita millääntavoin ja varsinki jos nämä pakolaiset alkavat käyttäytyä kokoajan vaan radikaalimmin ja tämä taas asettaa kantaväestön myös hyvin suuremman riskin alle koska moiset resuavat ja ihmisiä hakkaaavat nuoret ovat loistavia kandidaatteja äärijärjestöille.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #60

Olet oikeassa, että apu olisi syytä viedä paikanpäälle.

Melkein jokainen lapsi on kasvanut äitinsä suojelussa. Heillä on elämänsä pohjalla käsitys kyllä lemmestä ja rauhasta. Jos luit uusimman kirjoitukseni, jossa puhun maahanmuuttajan kotouttamisesta Suomeen, niin siinä juuri pyrin samaan, mutta kulttuurin tasolla. Eli jokseenkin äidillinen vastaanottavuus niille, jotka tänne on päätetty ottaa. Kuitenkaan en kannusta määrän lisäämiseen juuri siksi, että emme osaa nyt hoitaa asioita kunnolla.

1111111111111111111111111... Vastaus kommenttiin #59

Mutta tossa olet toki oikeassa että traumatisoivat jutut voivat aiheuttaa väkivaltaistä käytöstä ja jne. Mutta jälleen kerran on naivia kuvitella heti että näissäkin tapauksissa olisi kyse moisesta varsinkaan kyseisten muka jengiläisten lausuntojen perusteella(jos olet lukenut kyseisiä lausuntoja)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #61

Kun olit itse vaikka lapsena aggressiivinen, et myöntänyt, että teit sen siksi, että olit peloissasi tai kärsit. Olit kova, ja olit kova myös syyttäessäsi muita väärinkäytöksistä. Et halua osoittaa, mikä on oma tarpeesi - tulla hyväksytyksi, tulla vastaanotetuksi ihmisenä.

Hyvin uusi blogaukseni liittyy maahanmuuttajien kotouttamiseen. Toivoisin mamukeskustelun sinne, koska tämä blogi liittyy enemmän ihmisen psykologiseen peilaamiseen kuin maahanmuuttoon.

Toimituksen poiminnat