hansi Mies, mikä mies?

Vihreiden perustulolaskelma ei riitä

Kirjoitin viime vaaleissa blogikirjoituksen, jossa esitin, että opiskelijaruoka olisi saatava ilmaiseksi tai ainakin opiskelijalle olisi turvattava halpa ja monipuolinen ruoka. Tärkeitä syitä tuolloin oli opiskelijan surkea taloudellinen asema yhteiskunnassa. Nyt opiskelijoiden opiskelurauhan leikkaamista halutaan viedä entistä pidemmälle - ja trendi on jatkuva.

Jos hallituksen päälliköltä kysytään rehellistä mielipidettä, mikään ei liene parempi opiskelija kuin sairasteleva, pitkittyneeseen stressitilaan ajettu nuori ihminen, joka elää ensimmäisiä vuosiaan omillaan. Hän pelkää jokaisen opintopisteensä puolesta, koska sekin vähä, mitä vielä tueksi kehdataan kutsua, saatetaan periä häneltä takaisin sillä ajatuksella, että tuo ihminen lusmuilee. Kuinka moni meistä tuntee opiskelijan, joka potee jonkin tason mielenterveysongelmaa? Syy näille ongelmille on yksiselittisesti epävarma tulevaisuus, myös epävarma lähitulevaisuus.

Radio Rock haastatteli minua tässä taannoin, ja painotin, että nämä vaalit ovat perustulovaalit. Tarkoitin täsmälleen sitä, mitä sanoin. Ja nyt haluan täsmentää vielä, mitä tarkoitan perustulolla.

Meille on esitetty kaikkia malleja, joista kovin moni tukee Vihreiden perustulolaskelmaa. Itse olen kumminkin toista mieltä.

En ole valmis iskemään perustulopäätöstä läpi ja lukkoon valitsemalla Vihreiden esityksen. Haluan alueellisia kokeiluja moneen eri kuntaan ja monia erilaisia. Näillä löydetään laadullisesti paras perustulo. lisäksi haluan, että perustuloon lasketaan kriisiosa, eräänlainen puskuri, joka on ehkä noin +10%.

Perustulon idea on saada meidät toimimaan ilman turhia huolia meidän perustarpeistamme. Voimme näin toteuttaa itseämme itsellemme ja yhteiskunnallemme parhaalla tavalla. Kasvava, luova ja kehittyvä yhteisö koostuu kasvavista, luovista ja kehittyvistä yksilöistä, ja tämän mahdollistaa ainostaan ympäristö, joka voi taata riittävän hyvän uskalluksen ja motivaation.

Yhteiskunta on yhtä vahva kuin sen köyhimmät ovat. Meidän on vaalittava opiskelijoidemme vahvuutta ja henkinen vahvuus saavutetaan vain ja ainoastaan riittävällä taloudellisella vahvuudella. Muistutan vielä, että TED-talkissa esitettiin perustulolle melkoisen järkevät perustelut, eikä kukaan itseään ja muita kunnoittava ihminen nykymaailmassa enää perustuloa vastusta.

Lopuksi muistutan, miten tämä systeemi rahoitetaan. Ei suinkaan pääosin leikkaamalla, vaan sijoittamalla fiksusti syrjäseutujen työtukeen, joka palauttaa palvelukannan kaikkialle, luo työpaikkoja kaikille sektoreille, tukee alueellista yrittäjyyttä ja sivistystä, purkaa kaupunkien asuntojonoja ja sairaalajonoja ja tekee kaikinpuolin terveemmän kansan, joka tuottaa verotuloja niin, että alueet saadaan tasa-arvoiseen tasapainoon, kuten ne olivat vielä minun ollessa lapsi. Silloin sentään osattiin. Kekkostakaan ei oltu unohdettu - miestä, joka halusi ja sai kaikkialta kukoistavan Suomen.

 

Hansi Harjunharja, Lappi, piraattipuolue

Jotta saamme tv-mainoksen, jokaiselta lukijalta pyytäisin euron. Rahaa on alkanut kassaan nyt tipahtaa kivalla tahdilla. Mieti, mitä kaikkea voit saada televisioon sillä eurolla, kun sen nyt kilautat kassaan! Jotain eeppistä luvassa. Hansi Harjunharja FI 96 43090010202711 ja muista viesti: #riptero

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, voihan olla, että vihreiden perustulomalli ei ole paras mahdollinen. Perustulomallin testauksen ongelmana on, että se vaatii melko pitkän ajan, jotta voidaan nähdä kaikki vaikutukset. Se tarkoittaa, että vaikka meille tulisi nyt perustulomyönteinen hallitus, seuraava hallitus ehtisi kuopata perustulon, ennen kuin se tulee yleiseen käyttöön. Tutkimuksilla ei ole juuri painoarvoa poliittisessa päätöksenteossa nykyään.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Uusi ilmastolaki on kehyslaki, joka pakottaa tulevien hallitusten toimia sille linjalle. Jos tuommoinen voitiin tehdä, niin myös perustulosta voidaan ajaa läpi laki, joka suuntaa perustuloon tosissaan.

Kiitos kommentista.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Perustulossa on myös se ongelma että se voi helposti langeta kokonaisuudessaan veronmaksajien maksettavaksi samalla kun yritysten tuottavuus nousisi noiden veronmaksajien kustannuksella.

Muuten näin sivuhuomiona, että poliisi saattaa tehdä yhden ylimääräisen soiton Hansin suuntaan, kiitos eräiden typerän lainsäädäntömme pykälien takia.

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189561...

PS: Bitcoinien sun muiden sähköisten valuuttojen jäljitys on vaikeampaa poliisisedillemme nimim. tietoa on

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kuulen hyvin usein väitteen, että perustuloon vaihtaminen voi langeta kansan köyhimpien nilkkaan, kun siitä tehdään riittämätön. Sinä käsittääkseni vuorostaan pelkäät, että perustulon johdosta verotus nousee, yritykset saavat halpatyövoimaa ja tuotot poistuvat maasta?

Nyt on hyvä huomata pari historiallista faktaa. Aina, kun kansa kokee tulleensa kohdelluksi väärin, valta-asetelmat vaihtuvat. En tarkoita nyt sitä, että vaihdetaan Kokoomus demareihin vaan sitä, että tulee taustalta jokin uusi aalto, jokin puolue tai ihmisten yhteenliittymä, jonka nousua ei oltaisi osattu odottaa ollenkaan. Espanjassahan on juuri rymynnyt suurimmaksi puolueeksi sellainen joukko, jota ei tunnettu edeltävissä vaaleissa.

Kun tällainen vallanvaihdot tulee, ei ole mitään muita odotuksia kuin se, että siihen asiaan, mihin suuret joukot ovat tyytymättömiä, tehdään radikaaleja muutoksia.

Näin ollen itse olen hyvinkin uskaltavainen ja luottavainen siirtymisessä perustuloon. Haluan tietysti, että homma ei menisi reisillekusemisen kautta vasta toimivaksi, mutta olen valmis siihen - onhan tässä kustu reisille muutaman vaalikauden ajan.

Kiitos kerjäämishuomautuksesta. Mun pitäneekin editoida pikimmiten hommia. Tilinumeroni olen muutamasti maininnut. Mikä on kerjäämistä. Se, että pyytää lahjoitusta lienee kerjäämistä, mutta jos vain kertoo tilinumeronsa julkisesti, niin onko se kerjäämistä. Paras lähteä kadulle suorittaan laillista kerjäämistä tulikeppieni kanssa.

Toimituksen poiminnat