hansi Mies, mikä mies?

Naiset töihin

Meillä on kaksi ongelmaa. Ja ne linkittyvät toisiinsa. Nimittäin nuorten naisten pätkätyöllistymisputki ja yrittämisen kannattamattomuus.

Ajattele: Olet pienyrittäjä alalla, joka työllistää naisia. Sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1) Palkkaat pätkätöinä naisia, 2) et palkkaa ketään ja kuihdut pois yksinäsi tai sitten 3) palkkaat vakituisen tai pitkäaikaisen työntekijän.

Moni vastaa tietenkin, että 3) otetaan osaava nainen vakituisena. Tuottavuus ja työn laatu paranevat, kun henkilö oppii hommaansa.

Syntyy ongelma, kirjaimellisesti. Nainen on parhaassa lisääntymisiässä, ja sinun yrityksesi pystyssä pysyminen riippuu tuon naisen päätöksestä, tai vahingosta, saada lapsi.

Yrittäjänaisten liiton arvion mukaan yksi naistyöntekijän lapsi maksaa työnantajalle keskimäärin noin 17000 euroa. Kuluja tuovat äidin sairaspoissaolot, palkat ja lomapalkat ja lapsen sairastuminen. Päälle vielä rekrytointikulut.

Tähän on pyritty ehdottamaan 2500 euron kädenojennuksesta yrittäjälle per syntyvä lapsi.

Tilanne vaatii ratkaisua. Jengi ikääntyy, ja naisvaltaiset alat tarvitsevat osaajia. Tarvitaan kiinnitettyjä osaajia.

Ruotsi keksi periä kaikilta työläisiltä pikkuista veromuotoista vakuutusmaksua (keskimäärin tuoppi viikossa), joka suunnataan suoraan vakuutusrahastoon, joka korvaa yrittäjän menetykset. Yrittäjälle ei tule kuluja, vaikka työläinen sikiäisi solkenaan.

Mikä sitten on oikea luku? On 17000e vaatimus, ja sitten on 2500e kädenojennusehdotuksena. On selvää, että (17000e - 2500e =) 14500e menetykset eivät houkuta yrittäjää. Jollei tuo raha kata menoja, työllistymistä ei juuri tapahdu.

Otetaan salainen ase käyttöön: Kokeillaan! Kokeillaan eri puolilla Suomea. Kerätään tietoa, mitä maksaa ja lasketaan.

Kun summa alkaa hahmottua, otetaan käyttöön Ruotsin malli. Tarkastellaan sen vaikutuksia muutamien vuosien ajan. Tehdään sitten johtopäätökset siitä, miten jatketaan eteenpäin. Jos jatketaan tai muutetaan säädöstä, lyödään lukkoon joku ajankohta, jonka jälkeen asian tilannetta taas tarkistellaan.

Miksi tämä aihe? 1) Tämä on tasa-arvoasia. Lisäksi tämä on 2) monen yrittäjäalan ongelma ja monen Suomen kansalaisen ongelma, ja kolmanneksi ja melkeinpä tärkeimmäksi:  Turvatusti kasvettu lapsuus tulee halvemmaksi, kun yhteiskunta ei aiheuta (erityisesti yksinhuoltajaja) äidille ylimääräistä stressiä epävarman tulevaisuuden vuoksi. Tunne siirtyy lapsen kehitykseen, ja heijastuu nuoruuteen ja aikuiselämään traumoina.

Tämä on pitkän tähtäimen hyvinvointisijoitus. Perustulo kuuluu samaan luokkaan. Myös ehdottamani syrjäseutujen julkisten alojen palkkatuet ja paikallisyrittäjien yrittämistä helpottavat toimenpiteet kuuluvat joukkoon. Näistä jatkan keskustelua eduskunnassa heti vaalien jälkeen.

 

Hansi Harjunharja, Lappi, Piraattipuolue

 

Jotta saamme tv-mainoksen, jokaiselta lukijalta pyytäisin euron. Rahaa on alkanut kassaan nyt tipahtaa kivalla tahdilla. Mieti, mitä kaikkea voit saada televisioon sillä eurolla, kun sen nyt kilautat kassaan! Jotain eeppistä luvassa. Hansi Harjunharja FI 96 43090010202711 ja muista viesti: #riptero

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat