hansi Mies, mikä mies?

YLE: Eduskuntavaaleissa ei ole liberaalia vaihtoehtoa - Anteeksi, mitä?

  • Kuvakaappaus YLE:n artikkelista, jossa näkyy "koko puoluekentän arvomaailma".
    Kuvakaappaus YLE:n artikkelista, jossa näkyy "koko puoluekentän arvomaailma".

Monista ETYJ:in vaalitarkkalijoiden varoituksista huolimatta, Suomessa ei vieläkään ole demokratiaa vaaleissa. Maksamme YLE:lle jo verona rahaa, jotta se tiedottaisi meille Suomen asioista, ja valistaisi meitä tapahtumista, tahoista, mahdollisuuksista ja YLEisesti kaikesta sivistävästä. Ja sitten käy näin.

Suora lainaus YLE:n artikkelista: "– Silmiinpistävää oli se, että painopiste vaikuttaa aika monilla puolueilla olevan hyvin, hyvin konservatiivispainotteinen. Tämähän tiedetään kyllä muutenkin, että Suomesta puuttuu vahva, aito liberaali vaihtoehto, mutta se, että se ehdokkaidenkin tasolla ilmenee näin vahvasti niin, se kyllä minua itseäni yllätti, sanoo valtio-opin professori Matti Wiberg."

Kyseisessä artikkelissa ei taaskaan ole mainintaakaan pienpuolueista ja pienistä valitsijayhdistyksistä. Ja Piraattipuolue on selkeästi arvoliberaalein puolue, joka Suomesta löytyy. Väite, että liberaali vaihtoehto puuttuu, on järjetön.

YLE:n käyttäytymisessä on silmiinpistävää jatkuva eduskunnan ulkopuolisten puolueiden unohtaminen. Uskon, että syy tähän "unohdukseen" on yksinkertaisesti se, että YLE:n johto on poliittisesti sitoutunutta. Ennen siellä oli demari päämiehenä ja nyt on kokkari.

Kysynpä vaan, että miten ihmeessä voidaan odottaa, että tällainen valinta aiheuttaisi objektiivista ja tasavertaista käsittelyä, mitä tulee puolueisiin?

On olemassa yksi järkevä toimintatapa, jolla tästä voidaan edetä: YLE:n johtajuus muunnetaan sellaiseksi, että jokaisesta _rekisteröidystä puolueesta_ on täysin sama määrä täysin samanarvoisia ihmisiä YLE:n hallituksessa, eikä yksittäistä johtajaa ole.

Muut toimintavaihtoehdot ovat vaalien jälkeiset raastupasessiot, joissa langetetaaan vankeuksia ja sakkoja ja erotetaan johtajia, tai sitten vain yksinkertaisesti YLE lakkautetaan. Näitä toimintatapoja en kuitenkaan haluaisi nähdä käytettävän.

Hansi Harjunharja 52, Lappi, Piraattipuolue

EDIT: Kävin tämän perästä YLE Lapin toimistossa, ja juteltiin pomon kanssa. Mukava mies, ja demokraattisen oloinen. Kun vain kauttaaltaan järjestö toimisi esimerkillisesti. Nyt on odotettavissa Lapin suunnalla pienpuolueiden laaja-alaisempi esittely vielä ennen vaalipäivää.

EDIT2: Tässä linkki alkuperäiseen kuvakenttään, jossa aikoinaan mukana olivat kaikki puolueet. Nyt siis tuosta graafista oli YLE:llä poistettu haastajapuolueet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

YLE:n käyttämä nelikenttä kertoo lähinnä ajattelun sekavuudesta. Kysymyksiä ja vastauksia on kyllä ripoteltu vasemmisto-oikeisto akselille ja konservatiivi-liberaali akselille. Sen sijaan ne perustelut, joilla näin on tehty, vaikuttavat lähinnä mielivaltaiselta. Tämä taas johtuu siitä, että akselit eivät suinkaan ole toisistaan riippumattomat vaan pikemminkin samat.

Konservatiivin vastapooli ei nimittäin ole liberaali vaan radikaali. Liberaalin vastapooli ei myöskään ole konservatiivi, vaan autoritäärinen. Vanhaan vasemmisto-oikeisto jaotteluun peilattuna vasemmistosta löytyy niin autoritäärisiä radikaaleja (esimerkiksi jakobiinit) kuin liberaaleja radikaalejakin (esimerkiksi anarkoindividualistit). Oikealta löytyy vastaavasti liberaaleja konservatiiveja (vaikkapa Gladstonen Liberaalipuolue tai Saksan Kristillisdemokraatit) ja autoritäärisiä konservatiiveja (ne sotilasjuntat).

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Olet oikeassa, että nämä(kin) yleisesti käytetyt määritelmämenetelmät ovat vanhanaikaisa. Niiden rinnalle tulisi nostaa uusia. On silti muistettava, että monet ymmärtävät tämän nelikentän paremmin, joten siitäkään ei tulisi heti luopua. Mutta tästäkin asiasta valistaminen olisi erittäin hyödyllistä niin päättäjän kuin änestäjänkin kannalta.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Liberaalilla tuossa nelikentällä tarkoitetaan käsittääkseni enemmänkin arvo- kuin talousliberaalia. Liberaalin määritelmästä voi tietenkin tapella vaikka kuinka paljon.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kävin tämän perästä YLE Lapin toimistossa, ja juteltiin pomon kanssa. Mukava mies, ja demokraattisen oloinen. Kun vain kauttaaltaan järjestö toimisi esimerkillisesti. Nyt on odotettavissa Lapin suunnalla pienpuolueiden laaja-alaisempi esittely vielä ennen vaalipäivää.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Juuri siitä, miten on oikeutettua kirjoittaa kustakin ehdokkaasta ja/tai puolueesta. Lopputulema olikin edellisen kommenttini pääpointtina jo.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Tässä muuten vähän dataa piraattien arvoliberaaliudesta:
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...

Piraattien ehdokkaat ovat keskimäärin 90 % arvoliberaaleja, seuraavana tulevat vihreiden ehdokkaat yltävät ainoastaan 50 %:iin, eli ero on huikea.

Vaikka piraattien talouskannat ovatkin hajanaisempia ja vaikka vaalikoneet painottavat nimenomaan talouskysymyksiä, ovat nekin mukaan laskettuna piraatit silti vaalien liberaalein puolue:
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Juuri näin. Ja liberaalius on tärkeää juurikin humaanista näkökulmasta, koska puhumme ihmisten yhdenvertaisuudesta ja siitä, että ihmisen elämää ei rajoiteta sellaisilla säädöksillä ja elementeillä, joita ei tosissaan tarvita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aidosti liberaali vaihtoehto oli viimeksi tarjolla vuoden 2007 vaaleissa, jolloin olin ehdokkaana. Sain muistaakseni 42 ääntä, joten helmet menivät sioille.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Liberaalit taisivat olla 2011 Piraattien riveissä ja saivat tuhatkunta ääntä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

"On olemassa yksi järkevä toimintatapa, jolla tästä voidaan edetä: YLE:n johtajuus muunnetaan sellaiseksi, että jokaisesta _rekisteröidystä puolueesta_ on täysin sama määrä täysin samanarvoisia ihmisiä YLE:n hallituksessa, eikä yksittäistä johtajaa ole."

Lapin mies puhuu asiaa! Olet selvästi päässyt yli lemmikkigerbiilisi kuolemasta. :D

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kyllä tässä pärjätään. Teron haamu kuiskii korvaani aina näitä hyviä ajatuksia välillä, niin tämä yhteydenpito kyllä riittää meille. :)

Toimituksen poiminnat