hansi Mies, mikä mies?

Lapin palvelut ja työllisyys kuntoon vaikka pakolla, perkele!

  • Lapin maakunnan vaakuna.
    Lapin maakunnan vaakuna.

Etelä-Suomi on aina elänyt parasiittina pohjoiselle. Syy tähän on yksinkertainen. Etelässä ei ole maata, mistä ammentaa rikkauksia. Nyt kumminkin Suomi on unohtanut myös Lapin maa-alueen kokonaan, ja köyhdyttää politiikallaan sekä Lappia että koko Suomea.

Suomen talous on vientivetoista. Vienniksi voidaan laskea puuteollisuus, kaivosteollisuus, luonnontuotteet, matkailu... ja "yllättäen" kaikkea tätä löytyy läjäpäin Lapista.

Nyt suurimmaksi puolueeksi ajautuneen Kepun eteläiset veijarit myivät Lapista Soklin fosfaattiesiintymän joitain vuosia sitten miljoonalla. Samassa puolueessa toimineiden yksilöiden avulla olemme päässeet eroon monista muista kansallisomaisuudeksi laskettavista aarteista, ja esimerkiksi Talvivaarakin lohkesi eurolla. On silti katsottava tulevaisuuteen.

Lapista on muutettu pois kahdenkymmenen vuoden ajan. Väkiluku on vähentynyt noin Kemin kaupungin väkiluvun verran, ja yleisesti kaikki syrjäseudut ovat tyhjentyneet ihmisistä. Tämä on sääli, koska juuri syrjäseuduilla on tarvetta työlle ja yrittäjyydelle. Muuttoaalto lähti vyörymään lapinlisien lakkauttamisen perästä.

Juuri nuo mainitut lisät loivat aikoinaan Lappiin niin vahvan julkisten palvelujen pohjan, että sijoitus heijastui valtion verokassaan plusmerkkisenä. Juuri nyt lapissa kaivataan yrittäjiä. Mutta kukapa hullu lähtisi siihen, kun palvelut on rapautettu, eikä Suomessa yrittäjällä ole edes sosiaaliturvaa.

Tulemme näkemään seuraavan nelivuotisen aikana, miten Suomi-neidon keuhkot kuivuvat, kun vain verisuonistoa yritetään elvyttää etelässä. Tämä johtuu siitä, että Lapin ääni hukkuu suurten puolueiden ryhmäkurin lomassa. Ehdotankin siis seuraavaa.

Ahvenanmaan maakunta toimii parhaiten, kun se on aluepoliittisesti itsehallinnollinen. Sillä on maakuntahallitus. Koska Arkadianmäen etelän vetelät eivät ole oivaltaneet, miten Suomen talous toimii, ehdotankin Lappiin maakuntahallitusta, jotta saamme alueelliset ongelmamme hoitoon omiin käsiimme.

Koska en vielä päässyt läpi, en ole eduskunnassa ajamassa syrjäseutujen +15% palkkatukea julkisen sektorin työpaikkoihin. Haluan kuitenkin nojata Keskustalaisiin tässä asiassa: Mari Kiviniemi ehdotti maakuntahallintoa vielä kahdeksan vuotta sitten. Ajakaa asiaa nyt eteenpäin. Teitä on neljä Lapista, ja muilta syrjäseuduilta useampia.

Minä tulen kyllä perästä laatimaan sitten yritystukien lakkauttamisen verotukineen, jotta saamme säästyneet rahat perustulon kautta perusturvaan. Sillä myös luomme yrittäjälle sosiaaliturvan. Ja jos vielä vaaditaan, tulen myös ajamaan tuota syrjäseututukea palkkoihin sitten 2019 vaalien jälkeen.

Vinkkinä myös Soklin kaivoksesta hyötymisen suhteen se, että nyt voitte eduskunnassa keksiä alueelle vaikka vähän turhankin vaikeita ympäristövaatimuksia. Yara tulee myymään Soklin esiintymän tuon jäljestä pois, ja se tulee silloin napata takaisin valtiolle - tai miksei jopa maakuntahallinnon kautta toimivalle talouselimelle Lapissa. Kaivoksen tuotanto on syytä aloittaa sitten mahdollisimman pian.

Tehkää, mitä voitte. Tuo esiintymä on hurjan arvokas, ja samalla se on kaivamisen alkamisen jälkeen uhka myös luonnon hyvinvoinnille alueella. Siksi valtion, kunnan ja alueen kansalaisten on oltava työssä mukana työn määrittelijöinä. Sosialisoida noita voittoja kannattaa, kun haitat kumminkin sosialisoituvat. Yaran käsissä Sokli voi tehdä talvivaarat, mutta vastullisissa käsissä ei.

Pitäkää Lappi korkealla!

 

Hansi Harjunharja, Pirattipuolue

PS. Olen saanut palautetta, että tämä ajamani agenda ei olisi liberaalia ajattelua. Voin taata, että se sitä on, ja sille, joka ei usko, voin kyllä vielä selventää. Pääasiassa ihminen pystyy julkisen sektorin palvelujen kunnostamisen jälkeen valitsemaan kotiseutunsa vapaasti. Tästä ollaan yhtämieltä Lapin entisen maaherran Hannele Pokan kanssa.

Ja yritystukien lakkauttamisen sekä vahvan perustulon luomisen perästä yksilö pystyy valitsemaan niin työpaikkansa, työpaikkakuntansa, työtahtinsa, opiskelupaikkakuntansa, opiskeluajankohtansa sekä opiskelualansa huomattavasti vapaammin. Elämästä tulee tehokasta sekä henkilökohtaisen elämän että työn suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kepulaiset taitaisivat aika laajasti kannattaa ajatusta Lapin itsehallinnosta, joten Lapin piraatit tuskin jäisivät tämän asian kanssa yksin. Lapissa on vähän ihmisiä ja paljon luonnonrikkauksia sekä turistihoukuttimia. Tämä on sellainen matemaattinen yhtälö, että sen perusteella Lappi voisi hyvin, jos saisi päättää itse omista asioistaan.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Allekirjoitan kyllä kommenttisi täysin. En tosin ole täysin varma, miten tuo kannatus on kepussa. Tiedän, että ainakin paneeleissa ilmeni, että edustajat haluaisivat tiettyjä asioita, mutta sitten taas eduskunnassa ryhmäkuripolitiikassa saattaa mieli muuttua, jos oma ura on etusijalla. Toivon kovasti, että näin ei ole.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sorry offtobic. Käväisin Piraattipuolueen sivuilla etsimässä uusi kannattajakortteja. Pikaisella vilkaisulla en löytänyt. Tietääkö kukaan, mistä niitä voi tulostaa, vai onko niitä vielä edes julkaistu?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Lähipäivinä tulee. On tosi monta asiaa nyt vaalien jälkeen työn alla. Yksi tärkeimmistä tietenkin nuo kortit. Ne kuitenkin saadaan melko helposti kokoon, kun jäseniäkin on miltein se 5000. Pyritään yhdistämään korttien keräämiseen myös Piraattipuolueen julkisenn kampanjointi, jolloin saamme myös puoluetta tutummaksi, emmekä vain kerää kortteja.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tänään hallituksen kokouksessa keskustelevat kannattajakorteista, sitten tulee tiedot. Ihan pian on tarkoitus aloittaa, yhtenäisenä rintamana. Ei tarvitse vielä tulostella.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kappas vaan Hansi,sinähän pystyt ihan fiksuunkin ajatuksen tuottoon..fiksut kirjoitukset ,kun vaan pitäis tehdä ennen vaaleja..pelkällä pöhinällä,kun ei pitkälle pötkitä..lienee
huomasitkin.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Mikäs tämä kommentti oli? Et siis lukenut kirjoituksiani ennen äänestyspäivää? Älä siitä minua syytä. ;)

Toimituksen poiminnat