hansi Mies, mikä mies?

Maahanmuuttajan motivointi - lesson 1

Väitän, että kieli on kulttuurin avain. Maahanmuuttokeskustelun tärkein hanke on saada mamu sulautumaan yhteiskuntaan. Toisin sanoen mamun tulisi haluta hankkia tämä Suomen kulttuurin avain.

Mikä neuvoksi? Miten motivoida ihminen? Näkisin, että motivoituisin kielen oppimiseen, jos uskoisin sen tuovan jotain konkreettista hyödyllistä elämääni. En kuitenkaan ole sen kannalla, että alkaisimme maksaa yksilöille palkkaa kielen opettelusta. Yksi idea, jonka nyt haluan esitellä, on "kotisuomalainen".

Kotisuomalainen on sellainen vapaaehtoinen suomenkielitaitoinen henkilö, joka toimisi maahanmuuttajaperheen apuna tavallisessa elämässä ja byrokratia-apuna. Tärkein tavoite olisi kaiken toiminnan ohessa esitellä Suomen kulttuuria, ja erityisesti sellaisia osa-alueita, joissa suomenkielestä hyödytään.

En halua tähän toimijaksi mitään virastoa ja byrokratiaa, jotka tekisivät vapaasta yhteistyöstä vain tönkköä olemista, joka ei todellakaan motivoi ketään mihinkään. Sen sijaan luulen, että tällainen toiminta voisi lähteä vapaaehtoisista yksilöistä, jotka verkostoituisivat yhdistysten kautta. Nämä yhdistykset vuorostaan voisivat olla yhteistyössä virastojen suuntaan tarpeen niin vaatiessa.

Yhteistyötahoja voisivat olla vastaanottokeskukset, koulut, jotkin työnantajatahot, harrastustapaiset oppilaitokset, kuten kansalaisopistot, ja urheiluseurat.

Kun ihminen motivoituu oppimaan, oli hän sitten kulttuuritaustaltaan millainen vain, hänen oppimiskykynsä kasvaa moninkertaiseksi. Pakkopulla peruskoulussa ei iskostu kenenkään päähän, mutta ne asiat, jotka ihmistä kiinnostavat, opitaan helposti jopa koulun ulkopuolella.

Juuri nyt Suomi kamppailee tilanteessa, jossa maahanmuuttokriitikot ovat suuttuneita, maahanmuuttajat ovat suuttuneita ja molempia tahoja puolustavat yksilöt ja ryhmittymät ovat suuttuneita. Puhalletaan peli poikki hetkeksi.

Rauhoitetaan nyt vaalivoiton saaneet kriitikot vähentämällä määräaikaisesti maahanmuuttajien ottamista valtioon. Kehitetään "kotisuomalainen" sille tasolle, että täällä jo olevat perheet alkavat haluta itse hakeutua näiden piiriin. Kaikki lähtee vapaaehtoisuudesta ja omasta motivaatiosta, ja siihen ei vaikuteta käskyillä, vaan mahdollisuuksilla.

Luodaan nyt se mahdollisuus yhteistyössä yhdistysten ja järjestöjen kanssa, ja annetaan avain suomalaisen kulttuurin sydämeen kaikille täällä oleville, kaikille halukkaille.

Hansi Harjunharja

PS. Ne, jotka pitävät minua joko hyysääjänä tai maahanmuuttovastaisena, saavat esittää minulle paremman konkreettisen kompromissiratkaisun. Nimittelyä tämä yhteisten asioiden hoitaminen ei kaipaa enää yhtään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hyvä idea, mutta ei systeemejä voi rakentaa pelkästään vapaaehtoistyön varaan. Miksi "kotisuomalaiselle" ei voisi maksaa palkkaa ? Otetaan vaikka kallispalkkaisille maahanmuutto- ja työllistämiskonsulteille budjetoiduista varoista. Montako kotisuomalaista saataisiin hommiin yhden konsultin palkalla, ja kuinka paljon parempi olisi lopputulos ?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Puhuisin ennemmin korvauksesta. En haluaisi palkkaa ruveta maksamaan, koska sit mentäisiin siihen, että mamu kokisi tuon olevan vain yksi virkamies muiden joukossa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kuulostaa toisaalta ihan mukavalta, mutta toisaalta sitten vielä keskeneräiseltä toivomukselta toivomusten joukossa. No kysehän onkin tässä vasta "lesson 1":stä, joten siitä sitten etiä päin.

Mieleeni tulee ensin nyt tuo "omaishoitaja"-järjsetelmä, mitä meillä tunnutaan toivottavan lisää. Ja sitten tulee mieleeni tuo vanha sana "kotiryssä" 70-luvulta, mikä viittasi jonkin moiseen poliittiseen naapurikähmintään.

Omaishoitajahomma on sekin vapaaehtoisella pohjalla toimiva, mutta siitä saa anomusten jälkeen korvausta, palkkiota kaiken kaikkiaan. Joten sen suosio lienee osin siinäkin.

Mamun "kotisuomalainen" voisi toimia, jos asialla on riittävän kielitaistoista ja muutoinkin sosiaalista taitoa ja osaamista taitavaa porukkaa. Eli siis "kotisuomalaisen" pitäisi ilmeisesti osata varsin merkittäviä taitoja, joten jotain koultusta asiaan saattaisi olla syytä järjestää: kansalais- ja työveänopistot ja vastaavat asialle?

Asiaa kannattaa toki miettiä ja ideaa kehitellä... :)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Huomautan, että mainitsin suomenkielitaitoisen ihmisen. Eli ei sellaista, joka on syntysuomalainen välttämättä. Itse asiassa joku mamu, joka on oppinut kielen, saattaa tietää paremminkin, miski kannattaa kieli oppia. Näitä ihmisiä tähän työhön tarvitaan. Ja kun sanon, että "työhön", niin kyllä tämä korvaus olisi syytä miettiä. Eli ei palkkio, vaan korvaus.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

No joo, tuo kielitaitotarkennus oli tarpeellinen.

Mutta miksi tuon rahallien tuki ei voisi olla sekä palkkio- että korvausperusteinen yhtä aikaa? Palkkioperusteessa tulee mukaan sosiaalipuolta ja eläkeseikkaa. Korvaus on jotain, mikä ei tähän yllä ja liittyy kuluihin.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Koen, että se, mikä mielletään työksi, tehdään usein vastahakoisesti ja vain ne tarpeelliset osat tehden, jotta pomo on tyytyväinen. Tämä on asiakaspalvelutyötä, jossa kaikkein tärkein on asiakas. Siksi vierastan palkkaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

"Työläinen on palkkansa ansainnut", sanotaan. Eikä tuo ole pahakaan sanonta. Varsinkin kun elämme raha-tavara-markkinat-yhteiskunnassa. Palkka vai palkkio? Palkkio viittaisi hiukan korvaukseen, ei niinkään palkkaan.

Otaksun kuitenkin niin, että ilman palkkio- tai vastaavaa perustetta, homma jää vähäiseksi. Hiukan kuin "ameriikan palkkioksi" eli jonkin moiseksi "hyväntekemiseksi".

Toki ennen oli tuo "talkoohenki" tavallista, mutta tässä kovin oikeistolaisessa ja pikkuporvarillisessa yhteiskuntamme mentaalisessa tilassa tuollaista "henkeä" ei juurikaan löydy kuin pienporukoista. Ja niistäkin yleensä "projektiluontoisesti".

"Valistunut itsekkyys" on lyönyt mentaalipuolella itsensä läpi vähän meissä kaikissa. Eikä tämä vaalitulos muutoksesta toiseen suuntaan kerro pätkääkään. Pikemminkin ihan päin vastoin.

Mutta "kotisuomalaista" on toki syytä kehittää näistä hyisistä oikeistotuulista huolimatta.

Petteri Hiienkoski

Onnittelut hyvästä vaalituloksesta, Hansi! Yle-videosi oli mahtava!

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Harrastin tuontapaista vapaaehtoistoiminta vuosina 2004–2006, kaupunki tuki toiminta järjestämällä kokoontumistilat, kunnes kaupunki 2006 päätti ohjatta kaiken tuen monikulttuuriskeskuksella.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kaveri linkkas tällaisen. Eli tää homma toimii jossain jo: https://www.youtube.com/watch?v=KTF0a89X8rg

Toimituksen poiminnat