hansi Mies, mikä mies?

Miksi Islannin piraateilla on jo yli 30% kannatus?

  • Islannin Piraatit, kuten Piraatit kaikkialla maailmassa, ajavat vapautta, jossa kansan ei tule pelätä valtiojohdon toimia.
    Islannin Piraatit, kuten Piraatit kaikkialla maailmassa, ajavat vapautta, jossa kansan ei tule pelätä valtiojohdon toimia.
  • Islannin Píratapartýið sai viimeisimmässä kansallisessa gallupissa 30,1% kannatuksen.
    Islannin Píratapartýið sai viimeisimmässä kansallisessa gallupissa 30,1% kannatuksen.

Islannin Piraattipuolueella on tällä hetkellä kolme kansanedustajaa. Viimeisimmän kyselyn mukaan yli 30% kansasta kannattaa Piraattipuoluetta, ja tämä tarkoittaa, että kahden vuoden päästä pidettävissä vaaleissa Piraatit nousevat suurimmaksi puolueeksi.

Miksi näin on? Mitä Piraatit tarjoavat? Yksi tunnettu Islannin Piraattien kannanotto oli, kun Islannin Piraattipuolue pyrki saamaan tietovuotaja Edward Snowdenille Islannin kansalaisuutta. Ehdotus ei saanut riittävää kannatusta valtion eduskunnassa, mutta arvopohja tuli selväksi: Piraatit haluavat tarjota kaikkialla maailmassa läpinäkyvyyttä päätöksentekoon, saattaa ne vastuuseen, jotka vastuuta pakoilevat, eikä puolue missään nimessä hyväksy valtioiden omien kansalaistensa vakoilua.

Islannin Piraatit eivät ole valmiita hyväksymään mahdollista Islannin parlamentin päätöstä liittyä Euroopan Unioniin, vaan tuollainen päätös tulee hoitaa sitovalla kansanäänestyksellä. Lisäksi puolue sanelee monia ehtoja liityen Islannin mahdolliseen Euroopan Unionin jäsenyyteen, jotta Islannin kansalaisten vaikutusvalta ja yksilönsuoja niin Euroopan Unionissa kuin omalla maallaankin säilyisi vahvana.

Puolueen eräs ehto Unionin jäsenyydelle on se, että Islanti ei sitoudu tallentamaan kansalaistensa telekommunikaatiotietoja Euroopan direktiivin "Directive 2006/24/EC of the European Parliament and of the Council of 15 March 2006 on the retention of data generated or processed in connection with the provision of publicly available electronic communications services or of public communications networks and amending Directive 2002/58/EC" mukaisesti. Tämä merkitsee sitä, että Islanti ei pidä oikeutettuna sitä, että joko EU tai Islanti vakoilisi omia kansalaisiaan.

Miksi Islannin Piraatit ovat sitten niin voimakkaasti vakoilua vastaan? Kuten Thomas Jefferson aikanaan sanoi, "kun valtiojohto pelkää kansaa, on kyse vapaudesta. Kun kansa pelkää valtiojohtoa, on kyse tyranniasta".

Islanti tunnetaan myös pohjoismaana, joka pani pankkiirit vastuuseen finanssikriisin kärjistyessä vuonna 2008.

Näistä lähtökohdista maailmanlaajuinen, yli 70 valtiossa toimiva, piraattiliike rakentaa arvomaailmaansa. Juuri tästä on kyse vapaudessa ja sen tuomassa vastuussa.

Hansi Harjunharja, Piraattipuolue

EDIT: Lukiessasi voit panna tämän soimaan https:// .

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minä ajattelen kyllä täsmälleen samoin monista asioista. Tuo teletunnistetietodirektiivi oli aika uusi tuttavuus. Toisaalta Euroopan Parlamentissa näitä asioita voidaan muuttaa ja jos jotain kohtuutonta amenee läpi niin luulisi ihmisten jaksavan laittaa sähköpostia, lisäksi moni poliitikko on tavoitettavissa ihan omalla profiililla facebookissa ja keskusteleekin jopa siellä. YLEn panostukset Brysselin toimitukseen ja uutisointi sieltä on täysin onnetonta. Niillä on vissiin pari tyyppiä siellä siltä varalta että jos sattuu jotain tosi jännää, niin saa tuoreeltaan haastattelun. Mutta kun ne jokapäiväisiin asioihin liittyvät päätökset harvemmin ovat mitään tosi jännää ja solahtavat läpi kaikessa hiljaisuudessa. Onneksi on meppejä jotka pitävät blogia, ilman heitä ei olisi oikein mitään mahdollisuuksia seurata mitä tapahtuu. Eikä heistäkään kaikki pidä ongelmana sellaista mitä itse pitää, joten siltä osin eväät heikkenevät entisestään.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Valitettavasti komissiolla on valtaa niin, että demokraattisesti valittu osa Euroopan päätäntävallasta on jopa alisteinen sille. Tervetuloa piraatteihin. ;)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuo mainittu teletunnistetietodirektiivi on jo kumottu Euroopan unionin tuomioistuimessa.

Paitsi ettei sitä ole kumottu. Siihen liittyviä lakejakaan ei ole kumottu jäsenmaissa. Tuomioistuin vain totesi, että kyseinen direktiivi on perusoikeuksien vastainen ja siten ei voi olla voimassa.

Tuohon konkreettiseen kumoamiseen nyt tarvittaisiin poliittista tahtoa, mutta muut puolueet tuskin edes ottavat asiaan kantaa, elleivät koe vapausaatteen nousua uhaksi omalle vallanpidolleen. :)

Linkki uutiseen, josta linkki myös tiedotteeseen:

http://www.asianajajaliitto.fi/viestinta/oikeudell...

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja
Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Johtuisikohan piraattien suosio Islannissa siitä, että ovat merivaltio joka on kosketuksissa muihin kansoihin paljolti ohikulkevan laivaliikenteen kautta.

En ensimmäiseksi lähtisi etsimään syitä poliittisten puolueiden suosiolle substanssista, jota kansan syvät rivit harvemmin ymmärtävät, vaan ennemminkin mielikuvista ja asenteista. Jón Gnarrin "Paras puolue" oli tästä ehkä hyvä esimerkki Islannissa ja sikäläisen piraattipuolueen kehitys ehkä edustaa samaa trendiä. Toki substanssi varmasti antaa vankemman pohjan kehitykselle vakavasti otettavaksi poliittiseksi liikkeeksi kuin sen puute.

Toimituksen poiminnat