hansi Mies, mikä mies?

Merkittävät miinusäänet

  • "Tyhjien puolue" näkyisi eduskunnan täysistunnossa.
    "Tyhjien puolue" näkyisi eduskunnan täysistunnossa.

Miksi meillä ei ole miinusääniä käytössä? Ei siis sellaisia miinusääniä, jotka olisivat ääniä jotakuta ehdokasta vastaan. Eikä myöskään miinusääniä, jotka vain merkittäisiin. Vaan sellaiset, jotka veisivät kokonaisuudesta edustajapaikkoja  - ja nämä penkit olisivat siis tyhjinä täysistunnossa. Näkymä on suuri protesti, joka muistuttaa itsestään usein.

Moni väittää, ettei ole vaihtoehtoja, jotka tyydyttäisivät. Sanotaan, että kaikki puolueet ovat samanlaisia, eikä mikään muutu. Itse tiedän, että emme ole samaa massaa, ja sen tietäisi moni muukin, jos olisi mielenkiintoa mennä protestoimaan ehdokastarjontaa antamalla miinusäänen. Tuolloin entinen nukkuva ottaisi selvää, ja uskon, että moni löytäisi sittenkin ehdokkaansa ja puolueensa.

Nytkin jo puhutaan, että 200 edustajaa Suomessa on melko monta. Omasta mielestäni se on hyvä määrä tässä vanhanmallisessa kansanedustajalaitoksessa, mutta mielelläni näkisin myös sen, mitä vaikutusta demokratiaan olisi aidolla protestilla.

Lisäksi puolueet menisivät enemmän itseensä ja kuuntelisivat niitä, jotka antavat miinusäänensä. Näin juuri tyytymättömät saisivat lopultakin kuuluviin näkökulmia ja mielipiteitä, joita ei ennen olla otettu huomioon

Nyt on arvioitu jopa, että uudet vaalitkin voisivat olla tulossa, jos hallitussopua ei löydy. Ajattele sitä ehdokkaiden asennoitumista kansan kuulemiseen, jos näissä vaaleissa suurin puolue olisi ollut "tyhjien puolue".

Itse uskon, että jos aikaistetut vaalit koittavat, syynä on hallituspuolueiden jonkin aikaa kestäneen yhteistyöyrityksen kariintuminen. Sellaisessa tilanteessa ei tarjolla olevalle politiikalle koeta oikeutusta suurimpien puolueiden suulla. Luulisi, että tähän sopuun päästäisiin helpommin, jos äänestysaktiivisuus nousisi. Kansan mandaatti on vahva.

 

Demokratiavajetta korjaten, Hansi Harjunharja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miten muuten menee? Oletkos tyytyväinen suunniteltuun hallituskoalitioon?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Hyvin menee. Olen tyytyväinen siihen, jos PS on hallituksessa. Sitä kansa on halunnut jo pidempään. Protestiäänet eivät valu enää seuraavan neljän vuoden jälkeen konservatiiviselle talousoikeistollen, vaan protesti tulee ilmenemään liberaalina vaihtoehtona, jonka lähtökohta ovat ihmisoikeudet ja tasavertaisuus.

Odotan mielenkiinnolla, ajaisiko nykyinen hallitus perustulokokeilut toimintaan Suomessa. Lisäksi mietityttää, miten Sipilä toteuttaa 10 Mrd leikkaukset, ja kiinnostaapa sekin, kun kokonaisveroaste ei nouse, että miten se alkaa painottua tuloluokan alkupäähän tämän jälkeen. Ehkä ALV:n nousu?

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Voisihan tuossa olla "edistystä", viimeistään siinä vaiheessa eduskunta heräisi, kun saisi yksin istua salissa? =)

-Miten olisi Hansi, jos äänestämättömien äänten takia tyhjäksi jättämät edustajien paikat "arvottaisiin" täyteen?

-PR

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

En näe, miten arpa tukisi mielipiteiden toteutumista. On kyse siitä, että yksilö ei koe, että hänelle on olemassa vaihtoehtoa. Silloin se vaihtoehto tulisi hänelle suoda.

Ei siinä, etteikö sillä arvalla olisi viihdearvoa, varsinkin siinä tilanteessa, että sillä arvalla voitaisiin valita kuka tahansa Suomen kansalainen - ei ainoastaan eduskuntavaaliehdokkaita. :)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Täysistuntopäivittäinen satunnaisotanta tyhjille paikoille populaation suhteessa maakunnittain poliisin toimesta ja valtion kyyditsemänä sekä ravitsemana voisi olla parempi. Toki nettiyhteyskin äänestysnappuloihin riittäisi. Ruohonjuuri tulisi näin hyvin edustetuksi ja politbyroiden vaikutus jäisi vähimmilleen satunnaisotettuihin.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Itse mietin lähinnä arvan kannustinvaihtoehtoa?

Tulisi henkilöitä edusskuntaan, johon voisi/ei voisi vaikuttaa "rationaalisella"
lobbauksella?

Toki ihmiset pitäisi opettaa jo pienestä pitäen parlamentarismiin,
tahi demokratian tärkeyteen.

PS. Viihde/aktivointi-arvo löytyisi varmasti ?/!

-PR

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Lobbaus on käytännössä lahjuksia. Ei niiltä arvalla yllättäen valittu osaisi sen kummemmin kieltäytyä kuin suunnitelmallisesti eduskuntaan pyrkinytkään.

Toimituksen poiminnat