hansi Mies, mikä mies?

Pyörätuoli ja muukalaisviha

Tänään ensimmäinen uutinen, jonka näin, kertoi pyörätuolilla liikkuneen miehen tulleen hakatuksi neljän ulkomaalaistaustaisen toimesta.

Eilen iltasella törmäsin somessa kuvaan pyörätuolissa istuvasta nuoresta miehestä, jonka silmä oli musta ja turvoksissa. Alla kerrotiin, että mies oli hakattu ja häneltä oli viety ainakin kännykkä. Mies on ulkomaalaistaustainen Patric Manzo.

Osasin yhdistää nämä kaksi tapahtumaa yhdeksi heti otsikon nähtyäni.

Ymmärrämme kaikki, että teko on järjetön, eikä sitä kuulu puolustella. En myöskään näe syytä sille, miksi puolustella Iltalehden toimintaa valita uutisointinsa niin, että tekijöiden ulkomaalaistaustaisuus kerrotaan, mutta teon kohde kuvaillaan sanoin "Pyörätuolilla liikkunut parikymppinen mies..."

Ymmärrän, että sensaatiolehdistö haluaa herättää lukijoissa tunteita, ja ehkä se koki, että tällä kertaa valitaan puoli näin päin. Median ensisijainen tehtävä on kuitenkin tiedottaa. IL olisi voinut valita kirjoittaa myös:

Pyörätuolilla liikkunut ulkomaalaistaustainen parikymppinen mies ryöstettiin Kaarinassa Saaristo Open -festivaalialueen ulkopuolella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello yhden aikaan. Tekijät olivat neljä miestä.

Tällöin tiedottaminen olisi kuvannut toisella tapaa muukalaisvihamielisyyttä. Artikkelin kirjoittaja Tiia-Maria Taponen ei ehkä ole huomannut luoneensa suomalaisten mielissä riidanalaista mieltä aiheuttavan kuvaa, mutta lukijani varmasti ymmärtää tästä, miten ylösalaisin koko homma voidaankaan kääntää. Asia oltaisiin voitu lähtökohtaisesti myös kuvata todellisuudenmukaisesti:

Pyörätuolilla liikkunut ulkomaalaistaustainen parikymppinen mies ryöstettiin Kaarinassa Saaristo Open -festivaalialueen ulkopuolella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello yhden aikaan. Hänet lyötiin maahan neljän miehen toimesta ja häneltä vietiin kännykkä. Kaikki neljä miestä olivat ulkomaalaisen näköisiä, parrakkaita ja mustatukkaisia, iältään vähän yli 20 -vuotiaita. 

Toivon, että sensaatiolehtien lukijat asennoituvat varauksella näihin kaikkiin sensaatioihin, joita lehdet jatkossakin kuvaavat. Jotta itseään ei aseta naurunalaiseksi, kannattaa sensaatiolehtien artikkelien taustat tarkistaa itse ennen niiden levittämistä eteenpäin. Tärkeintä olisi tietysti, että lehdet tekisivät tämän itse.

 

Hansi Harjunharja

EDIT: Kun tarkastelee IL:n muita kirjoituksia liittyen tapahtumaan (kiitos kommentoijien), niin uhrista löytyy enemmänkin muualta kuvausta. Taitaa siis olla kyse toimittajan erittäin epätoivottavasta huolimattomuusvirheestä. Uutisoitaessa väkivallasta, joka on tapahtunut ulkomaalaisten toimesta ja/tai ulkomaalaista kohtaan, on syytä olla erityisen huolellinen, koska sen näkee nostattavan vahvoja tunnetiloja ihmisissä.


EDIT2: Unohdin mainita kirjoituksessani, että olen jo lähettänyt oikaisupyynnön, joten sinun ei sitä tarvitse tehdä.

EDIT3: Sain vastauksen oikaisupyyntööni:

Moikka Hansi,

Kiitos viestistäsi.

Patric Manzosta on kirjoitettu verkkosivuillemme ja printtiin artikkelit, joissa hän on nimellään ja kuvallaan. ( mm. tämä http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060919833159_uu.shtml )
Linkkaamasi artikkeli on tehty poliisitiedotteen perusteella ennen kuin olimme tavoittaneet uhrin ja hänen perheensä.
Kiitos tarkkaavaisuudesta ja mukavaa viikon jatkoa.

Ystävällisin terveisin,
Tiia-Maria Taponen
Iltalehti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"En myöskään näe syytä sille, miksi puolustella Iltalehden toimintaa valita uutisointinsa niin, että tekijöiden ulkomaalaistaustaisuus kerrotaan..."

Jaa, äkkiseltään tulee mieleen josko vaikka siksi, että samaisen jutun mukaan poliisi kaipailee vinkkejä tekijöistä. Saattavat löytyä varmemmin, jos annetaan tuntomerkkejä. Uhrin tuntomerkeillä tuskin on silloin merkitystä.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Oliko kiva panna lause poikki tuosta kohden? Tottakai ymmärrän, että tekijöitä yritetään saada kiinni.

Ja juuri tätä haluaisin välttää, mitä sinäkin teit. Eli jätit osan kertomatta. Kun pannaan tuosta kohti lause poikki, niin asiasta tulee sen kuuloinen kuin minä haluaisin suojella niitä, jotka tuon väkivaltateon taustalla olivat.

Ei, minä haluan suitsia tiedotusvälineissä tapahtuvan vääristelyn, joka voi johtaa selvästi tätäkin pahempiin väkivaltatekoihin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kolme pistettä lainauksen perässä viittaa siihen, että halusin viitata kyseiseen virkkeeseen, mutten kopioida pitkää virkettä kokonaisuudessaan.

Vastaukseni pointti on joka tapauksessa sama: tekijöiden tuntomerkkien julkaiseminen oli kiinnisaamisen kannalta olennaista, uhrin tuntomerkkien ei.

Vai oliko sinulla jokin ajatus siitä, että uhrin ulkonäöllä on jonkinlainen merkitys siinä, kuinka tuomittava teko on? Että jos joukko "ulkomaalaisen näköisiä" hakkaa "ulkomaalaisen näköistä" pyörätuolissa istuvaa, se on jotenkin vähemmän tuohtumusta aiheuttavaa, kuin jos uhrina on "kantaväestöön kuuluvan näköinen" pyörätuolipotilas?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #15

Epäilen, että jos ulkomaalaistaustaisen kaverin olisi hakannut suomalaisjoukko, niin joku jo ennestään asennoitunut ulkomaalainen saattaisi haluta "kostaa" tuon käyttäytymisen jopa aika randomsta. Ihan samalla tavalla jos suomalaiskaverin hakannut ulkomaalaisjoukko olisi ollut asialla, olisimme yhtälailla väkivaltaan provoisoivassa tilanteessa.

Siksi pidän valitettavana, että objektiivisuutta tavoitteleva asia jäi jutussa mainitsematta.

On siis erityisen tärkeää, että ylseisesti pyritään väkivallan (, ja siihen johtavien tunteiden kehittymisen) vähentämiseen.

Lauri Wirén

Väkivalta on inhottavaa. Vammaisiin kohdistuva väkivalta vielä inhottavampaa. Huolestuttavaa on se, että väkivalta Suomessa on kasvussa ja on ollut jo vuodesta 1980 lähtien.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Tomi tuossa kommentissa 3 tyhjensi blogistin aivopierun jo hyvin. Mutta pakko kyllä ihmetellä ihmistä joka koittaa hakatun ja ryöstetyn pyörätuolituolipojan hakkaajien tuntomerkkien antamisesta repiä rasismia.
Pakko kyllä sanoa, et jos en ois Hansi lukenu ennen näitä sun raapustuksia niin oisin väittänyt sua julukisuuenkipiäksi... =)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Teon kohteen henkilöllisyyden mainitsemattomuus se tässä on se juttu, ei se, että kerrotaan tekijöistä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Eli haluat siis otsikoita "ulkomaalaisen näköiset hakkasivat maahanmuuttajan/suomalaisen"?

Miksi tämän hakatun ja ryöstetyn nuorukaisen etnisyyttä pitäisi mielestäsi korostaa? Kyseessähän ei ollut ilmeisesti rasistinen rikos. Siis poliisi toivoi vinkkiä näistä rosmoista ja lehti julkaisi heidän tuntomerkit.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #21

Siksi tämä on tärkeää, että näen somessa asian julkaistavan liitetekstillä, joka provosoi lukijan suhtautumaan vihalla sellaiseen ihmisryhmään, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sitten vielä ulkomaalaistaustaisten niputtaminen samaan käsitteeseen jättää kertomatta että kyseessä voivat olla tyystin eri etniset ryhmät, vaikkapa ruotsalaiset ja venäläiset.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Olisihan se helpompaa myös poliisin työlle, jos osattaisiin kertoa jotain tarkemmin niin, että se myös rajaisi joitakuita pois. Aksentti, pukeutuminen, ihon värisyvyys, kasvojen piirteet ja muodot - nämä kaikki antavat osviittaa siihen, onko kyse vaikkapa afrikan lähi-idät tai kaukoidän alueelta. Ruotsalaisista ei ehkä ole kyse, kun olivat mustatukkaisia. Lisäksi ulkomaalaiseksi ehkä määrittelee Suomessa kuitenkin helpommin jostain kauempaa kuin Ruotsista tulleen. :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Aikanaan tosin määrittelivät ulkomaalaiseksi Ruotsin kansalaisen Iisaksonin, joka toimi Kolarin kunnan sosiaalisihteerinä.

Hänet karkotettiin Ruotsiin.

Myös sosiaaliministeri Anna-Liisa Tiekso joutui jättämään ministerin tehtävänsä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ulkomaalaisten väkivaltaisuutta on aiemmin lähinnä peitelty koska se oli pitkään mahdollista. Nykyisin toimitukset enää satunnaisesti kokeilevat josko jossain uutisessa menisikin läpi, mutta tapauksia on liikaa ja etekin sosiaalinen media kanavineen mahdollistanut ihmisille omaehtoisen selvittämisen liittyykö uutiseen muuta kuin kerrotaan.

Eerik Kivinen

Miehet olivat noin 30-vuotiaita ja 180-senttisiä. Poliisin mukaan miehet puhuivat hyvää suomea mutta keskenään venäjää.

Tämä tapahtuma saa myös Turussa ja Kaarinassa asuvat ulkomaalaiset vihaamaan toisiaan. Poliisin mukaan tekijät puhuvat keskenään venäjää ja ovat todennäköisesti venäläisiä. Mutta arvaappas mitä, venäläisten mvlehti.net on kirjoittanut artikkelin, jossa he syyttävät kurdeja. No nyt kun siellä leviää huhuja, että tekijät ovat kurdeja niin ei kurdeilla jää muuta vaihtoehto kuin vihata venäläisiä.

Ilkka Huotari

Kurdiviittaus tulee ilmeisesti Facebook-päivityksestä (Rosalie Manzo).

Se ei näytä olevan enää Facebookissa, mutta Googlella voi etsiä sanoilla "Veljeni ketä istuu pyörätuolissa hakattu eilen Saaristo Openin ulkopuolella.".

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kivinen on hyvä ja käy lukemassa sen MTV3:n uutisen uudestaan. Samaan uutiseen on (tarkoituksella) sotkettu myös toinen tapahtuma, jotta yksinkertaiset lukijat menisivät sekaisin.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-...

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kokoan kommenteista kollaasin tähän, koska poistan niitä, koska keskustelu lähti aiheen ulkopuolelle.

Keskustelu lähti sille polulle, että ruvettiin arvelemaan, että minä en ehkä haluaisi, että rikoksentekijöiden henkilöllisyys selviäisi, vaikka halusin alkuperäistä enemmän tietoa artikkeliin, enkä suinkaan vähemmän.

Lisäksi viimeisen kommentin perusteella lienee mahdollista, että nämä poliisin peräänkuuluttamat henkilöt olisivat venäläistaustaisia. Näin ollen kuvaus "mustahiuksinen, parrakas ja ulkomaalaistaustainen" olikin aika epätarkka, kun tuohon menee lähi-idästä, kaukoidästä, afrikasta ja näemmä nyt Venäjältä kotoisin olevat, ainakin.

Lisäksi mun päämäärä kirjoituksessani ei ollut rasismista syyttäminen, vaan eksaktin tiedon puuttuminen, mikä johtaa mahdollisuuksiin ymmärtää tilanne erittäin pahasti väärin, ja aiheuttaa sillä väärinkäsityksellä laajaa suuttumusta tämän väärinymmärryksen näkökulmasta.

Koska hallinnoin tätä blogia, ja koen tämän viimeisen yhteenvetoni olevan hyvä, poistanen kommentteja julkaistuani tämän viestin, niin mahdolliset tulevat keskustelijat pysyvät hyvin kärryillä. Minun blogini, minun valtakuntani. :)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Pelkän " ulkomaalaustaustaisuuden" mainitsemisella ei voida saada aikaan mitään muuta kuin juuri tuota epäluuloa eri väestöryhmien välille. Juuri siksihän sitä ilmeisesti vaaditaankin.
Olen myös ihmetellyt,miksi jotkut niin kiihkeästi vaativat esim Saksassa keskinäisiin tappeluihin osallistuneiden perheiden etnisen alkuperän mainitsemista,kun tekijät olivat jo tiedossa ja poliisin huostassa.
Miksi meidän tarvitsee tietää,olivatko perheet alunperin Romaniasta vai Bulgariasta?
Jos tieto on niin tärkeä, mihin sitä siis aiotaan käyttää? Ja jos kansallisuuden mainitsematta jättäminen on suuri vahinko,mikä se vahinko on?
Tuntomerkit tekijän kiinnisaamiseksi ovat jotain ihan muuta kuin " romanialaisuus" - varsinkin,jos tekijä on jo saatu kiinni.
Jos kansallisuus taas on keskeinen seikka uutisessa,sen on oltava yhtä keskeinen sekä uhrin että tekijän kohdalla,jos ei kyse siis ole vain tuntomerkeistä. Kansallisuus ei ole tuntomerkki.

Ilkka Huotari

Epäluulo jotain väestönryhmää voi olla ihan hyödyllistä.

Esim:
Ulkomaalainen kopla valitsi iäkkään miehen uhrikseen
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ulkomaa...

Romanialaiset naiset tekivät vanhukselle hävyttömän tempun – "Harvinaisen törkeä tapaus"
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194900289207/arti...

Ulkomaalaisuus ei ole kovin hyvä tuntomerkki, mutta tietystä maasta tulevat ovat tehneet näitä rikoksia erityisen paljon (Romaniasta, Bulgariasta).

Romanialaisia on siis mielestäni syytä varoa.

Jos nyt älähdät jotain rasismista, niin poliisi on myös varoittanut romanialaisista: http://193.185.124.16/index.php?option=com_content...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Korrekti tapa raportoida tapahtuneesta: "Neljä henkilöä pahoinpiteli yhden henkilön."

Ei osoittelua sen enempää etnisyyden kuin invaliditeetinkaan suuntaan, eikä varsinkaan väkivallan sukupuolittamista mies-maininnalla. Olemme tasa-arvoisia, ja siten neljä yhtä vastaan on epäreilu asetelma. Tällaisen uutisen pitää vastaisuudessa riitt... - korjaan: vastaisuudessa väkivaltaa ei saa esiintyä lainkaan, joten uutisten muotoilua ei tarvita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Neljän henkilön epäillään pahoinpidelleen yhtä henkilöä."

Emme tiedä rikosoikeudellisesti tapahtumien kulkua, joten on syytä painottaa kyseessä olevan yksityiskohtien suhteen vasta epäilyn.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ilkka.
Jos on oletettavaa,että esim huijareiden kansallisuus on selvästi havaittava,silloin siitä on tietenkin syytä varoittaa.
Mutta jos romanalaiset tai bulgarialaiset ovat tapelleet ja ovat jo poliisin huostassa ,hyödymme harvinaisen vähän siitä tiedosta,kumpi kansallisuus oli kyseessä.
Yhtä vähän kuin hiusten väristä tai siitä,tappelivatko homot vai heterot keskenään.
Jokainen toimittaja toki tietää nämä periaatteet.
Nykyisessä ilmapiirissä vain on helpompi rikkoa niitä kuin kuunnella ja lukea spekulaatioita siitä,miten taas "ulkomaalaisten" rikoksia salataan.

Ilkka Huotari

Eli oletko sitä mieltä, että tässä tapauksessa ei olisi saanut mainita kansallisuutta/etnisyyttä:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194900289207/arti...

Tuossahan ryöstäjät saatiin kiinni.

Toimituksen poiminnat