hansi Mies, mikä mies?

Huumausaineiden laillistaminen faktojen valossa

Jos nyt leikitään, että nykyinen eduskuntamme lähtisi muuttamaan huumaisainelainsäädäntöämme, mitä se ei kyllä tee, niin mikä olisi paras kaava toimia?

Kansantaloudellisesta näkökulmasta tiedetään hyvin, että Coloradon osavaltion verotulot ovat kannabisliiketoiminnan vuoksi nousseet niin suuriksi, että veroja palautetaan veronmaksajille jopa 30 miljoonaa dollaria. Jos muutkin huumausaineet olisi kannabiksen ohella saatettu kauppoihin ja muiden huumeiden tulot niputettaisiin yhteen, ei siltikään puhuta yhtä suuresta rahasta kuin kannabiskauppa yksinään tarjoaa. Syy tähän on yksinkertainen: Kannabiksen käyttö on selvästi kaikkein yleisintä, koska se on aikuiselle suhteellisen haitatonta. Kansantaloudellisesta ja -terveydellisestä näkökulmasta kannabiksen ja alkoholin tasavertaiselle kohtelulle lain edessä ei ole mitään estettä, paitsi änkyryys.

Kansanterveydellisestä näkökulmasta tarkasteltuna tärkeintä olisi dekriminalisoida vahvojen huumausaineiden käyttö, ja aloittaa Sveitsin heroiinijakelua vastaava toiminta. Mallia ollaan kopioimassa mm. Kanadaan. Ideana on suoda käyttäjälle annoksensa puhtaana ja ilmaiseksi (tai vaihtoehtoisesti hyvin, hyvin halvalla). Tällöin käyttöön eivät liity epäpuhtaasta aineesta johtuvat komplikaatiot tai yliannostuskuolemat. Sveitsissä useat käyttäjät ovat nykyisin myös työelämässä, vaikka ovat yhä säännöllisesti käyttäviä addikteja.

Tällä hetkellä Suomessa veronmaksajat joutuvat maksamaan huumausaineen käyttäjän hoidosta ja rikoksista johtuvat kulut täysimääräisinä. Mutta aineiden ollessa verotuksenalaisina, käyttäjä maksaa tuotetta ostaessaan myös omaa hoitoaan. Lisäksi oheisrikollisuus katoaa, kun luodaan riittävän halpoja tuotteita. Myös käyttäjän leimaaminen tuomioistuimen toimesta yhteiskuntakelvottomaksi estää käyttäjää olemaan tasa-arvoisessa asemassa työelämässä ja muussa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Jokaisesta löytyy sisäsyntyisiä stimulantteja, kipulääkkeitä ja psykedeelejä. Siksi addiktion perusta on koodattu miehin.

Addiktio, johon liittyy haitallinen liikakäyttö, ei itsenään ole ongelma, vaan se on seurausta ongelmasta. Hiiri, joka erotetaan laumasta, joka ei koe siksi ympäristönsä kanssa yhteenkuuluvuutta, alkaa kokainistiksi. Samaan aikaan laumassa elävän hiiren mahdollisuus valita alkaa käyttää ainetta on aivan sama, mutta laumahiiri päättää rajoittaa käyttönsä satunnaiseksi. Samanlainen käyttökulttuuri on nähtävissä ihmisellä vahvan huumausaineen, alkoholin, käytön yhteydessä.

Kaava siitä, kuinka huumausainelainsäädäntöä tulisi uudistaa, ja mitä yhteiskunnallisia panostuksia tulisi ottaa käyttöön on karkeasti seuraava: 1. Laillistetaan kannabis ja luodaan sille markkinat, jolloin saadaan valtiolle hyvin nopeasti tuloja, jotka voidaan suunnata siihen, että 2. vahvojen huumausaineiden käyttö dekriminalisoidaan ja aineen laadunvalvonta ja jakelu siirretään yhteiskunnallisiin käsiin erittäin halpoina osta-ja-rännää-toimipaikkojen tuotteina, ja 3. luodaan käytöstä ongelmia saaneille palveluita, joiden tarkoitus on pyrkiä ymmärtämään käyttäjien tarpeita ja luoda keinoja tukea käytön vähentämistä niin, että käyttäjä itse kokee, että hänen elämässään on sellaista sisältöä, joka korvaa huumausaineen tarvetta.

Portugalissa ollaan linjalla, joka hyväksyy addiktion ja huumeiden käytön laillisina ilmiöinä. Meillä huumausaineiden yliannostukseen kuolee 54,3 henkeä vuodessa. Sama luku Portugalissa on 3,0.

Kokonaisvaikutus kansan hyvinvointiin aineiden käytön dekriminalisoinnin johdosta on kiistatta positiivinen. Portugalissa huumekuolemien romahtamisen lisäksi vaikutuksia ovat olleet Euroopan alhaisin muuntohuumeiden käytön yleisyys ja HIV-tartuntojen romahdus.

Lopuksi pieni ainevertailu. Mainittakoon, että kansanterveydellisestä näkökulmasta kaikkein tärkeintä on aineiden akuutti myrkyllisyys.

Alkoholi suurimpana tappajapäihteenä vie hengen yleensä myrkytyksen kautta tai vaikutuksen alaisena tapahtuvan onnettomuuden johdosta. Tärkeimpiä tapoja vähentää akuuttia myrkyllisyyttä on ollut laadunvalvonta, mikä on poistanut metanoli vahingossa nauttimisen mahdollisuuden miltein kokonaan. Valistus on vähentänyt typerää käyttäytymistä kännissä, ja yleisesti laskenut nuorten alkoholin käyttöä.

Opiaatit, joita yleensä pidetään hyvin vaarallisina, eivät ole ihmisen elimille juurikaan myrkyllisiä. Siksi aineen pitoisuuden tunteminen ja aineen puhtaus estävät tehokkaasti yliannostusten tahattoman ottamisen ja erilaisten sairaustilojen puhkeamisen tai sisäelinten vahingoittumisen. Laillisena opiaatit ovat hyvin turvallisia. Siksi sairaaloissa ei juuri kipulääkeyliannostuksiin kuolla, vaikka siellä niiden käyttö on Suomessa kaikkein yleisintä.

Suomessa yleisesti käytetty katuamfetamiini sisältää noin 5% amfetamiinia, ja kaikki muu on siihen lisättyjä jatkeaineita kuten glukoosia, mutta amfetamiiniin tiedetään lisättävän muun muassa myös pieniä määriä pesujauheita tai liuottimia (ns. tahnapiri) "potkua" antamaan. Näitä ylimääräisiä aineita ei suoneen pistettäisi laillisen amfetamiinin maailmassa.

En käsittele tässä yhteydessä muita aineita, mutta valistuksen sanaksi vielä: Psykedeelien terveyshaitat ovat kansanterveydellisellä tasolla pienet, koska ne eivät juurikaan aiheuta addiktiota. Tärkeää on kuitenkin, että dekriminalisoinnin kautta hyväksyttäisiin myös nk. "trip stopperit", joilla aineen vaikutukset saadaan laantumaan. Terveydenhoidossa psykedeeleillä on saatu todella positiivisia tuloksia mielenterveyspotilaiden hoidossa terapian yhteydessä. Tällaisia psykedeelisiä aineita ovat esimerkiksi psilosybiinisienet, LSD ja (amfetamiinijohdannainen) MDMA eli ekstaasi, jota pidetään miedosti psykedeelisenä stimulanttina.

Huumausaineiden käytön dekriminalisointi on ihmisoikeusasia. Aikuisen ihmisen keho on hänen omansa, ja vaikka Erkki ei siitä tykkää, mitä joku omalle keholleen tekee, ei Erkillä ole mitään moraalista oikeutusta määrätä toisen toimintaa rangaistuksen ja sosiaalisen leiman uhalla. Myös sinulla on oikeus zumbaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kohtuullisen asiallinen ja tutkiva kirjoitus.

Kun vielä huomioidaan, että alkoholin terveyshaittojen tutkimuksissa päästiin itse Alkon toimesta varsin pitkälle ja uusiinkin innovaatioihin ennen kun tämä tutkimus- ja kehitystyö siirretteen hajautumaan eri yliopistoihin ja lakkautettin Alkosta. Antamalla Alkolle takaisin oikeudet tehdä tätä tutkimusta rinnan yliopistojen kanssa, olisi otaksuttavaa, että Alkon saadessa vastaavat "monopolioikeudet" myös muihin mahdollisiin huumeisiin, voisi tuo terveydenhoidon puolikin tuosta uudelleen kohentua sekä alkohlin että muiden päihteiden osalta.

Tässäpä tuota lisäajatusta heitettäväksi eduskuntaan ja hallitukseenkin päin.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

On ihan tosi, että tilastot kuvaavat parhaiten politiikan onnistumista huumausainepolitiikassa. Alkon selvä asema päihdevalistuksessa olisi erittäin tärkeä ja tervetullut asia, ja olkoonkin, että vaikkapa kannabista ei valtiolle monopolisoitaisi, niin siltikin myyjät olisi silloin helppo vastuullistaa myös valistuksen puolesta toteuttamaan omaa osaansa yhteiskunnassa paihdehaittojen vähentämisessä.

Itse toki olen jokseenkin valtion kannabismonopolin puolesta, koska kannabis on tunnetusti tuottava bisnes. Ja valtion yhtiön tuloja voidaan suoraan korvamerkitä suunnattavaksi päihdehuoltoon, koulutukseen, ja kaikkeen muuhun, minkä tehtävänä on ylläpitää Suomen kansalaisten hyvinvointia ja tasavertaista asemaa. Suurilla kannabistuloilla valtio voisi jopa kokeilla toisinaan veronkevennyksiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös nytkin punaista kärpässientä voi shamaanien tapaan hyödyntää ilman veroja loveen lankeamiseksi näkyjä näkemään.

Juha Hämäläinen

Allekirjoitan Hansin kirjoituksen, jopa Heroiinin osalta. Olen työllistänyt Kreikassa kaksi "Polle-narkkia". Paikallinen poliisituttu siitä kertoi juoruja, mutta pidin toisen miehistä, joka oli kova ukko paiskimaan töitä, kunnes sain omakohtaisen varmuuden heroiinin käytöstä.

Ukko oli todella mainio Kreikan venäläinen, joka oli kerännyt tavan Afganistanissa mukaansa ja annoin hänelle kaksi vaihtoehtoa. Katko, jonka olisin maksanut, tai potkut.

Tässä kohtaa iskee valtion ja kansakuntien vaino kiinni, koska herra ei uskaltanut lähteä katkolle sen mukana tuomien ongelmien takia. Kreikka on huumeiden osalta samaa Ugandaa, kuin Suomi, vaikka meillä ymmärretään alkoholismikin sairaudeksi, johon on annettava hoitoa :)

Toinen mielipide/ajatus, jonka Oy Suomi Abn kiivas taistelu narkomaanien ja huumeiden, erityisesti, Cannabiksen osalta, on johtanut melkoiseen paradoksiin. Tämä mielettömyys tulee esiin Oy Suomi Abn asenteista kuituhampun viljelyyn (Cannabis Sativa = Hamppu), jota harrastetaan muualla "EU-ytimessä" erittäin vahvasti......Oy Suomi Ab istuu sormi rektaalissa ja kehuu olevansa PisaOnnellisinEdelläkävijä, vaikka ei näe hampun mahdollisuuksia! Osessa kolmen vartin filmi kuituhampusta, jonka takia on Oy Suomi Abn toimitusjohtajat/lainvartijat sulkeneet ihmisiä, jotka olisi mitalien arvoisia, vankilaan!

Halloo FInnit! Hamppu ei tapa, se pelastaa maailman, jopa kasvihuoneilmiöltä, järvet rehevöitymiseltä ja maanvilljelijät ahdingostaan, sekä luo helvetillisen läjän teollisuutta, jos Insinööri-Suomen aivot saavat kehittää tästä rikkaruohosta tuotteita!

https://www.youtube.com/watch?v=rdBj1PwHIUc Suomi tekstit asetuksista ja huomatkaa itserakkaudessanne pöhöttyneet Finnit, että dokumentti on Wanha.......Missä edistys ? Jäikö se Suomen valtion, poliisin vai tullin asenteisiin kiinni ?

Toimituksen poiminnat