hansi Mies, mikä mies?

Näin liftataan

Koska mokasin aikataulujen kanssa, niin turvauduin peukalokyytiin päästäkseni ajoissa Sallaan opettamaan paikallisessa kesälukiossa. Jos olet laiska läski tai muuten vaan laiska ja haluat kokeilla ensi kuussa uutta liikkumismuotoa, niin tässä sinulle puoliammattilaisliftarin parhaat neuvot. 

Otan miehen näkökulman, koska naisen on yksinkertaisesti helpompi päästä kyytiin. Naiselle sopii melkolailla samat ohjeet, mutta naisen lienee parempi olla astumatta kaikkiin tarjottuihin kyyteihin, erityisesti silloin, jos kuskin ensimmäinen ele on silmänisku ja kielenlipaisu. En tiedä, kannattaako miehenkään nousta sellaiseen kyytiin.

Määränpään viestittäminen: Vaikka et tietäisi, minne olet liftaamassa, ota aina kyltti. Kuski luottaa enemmän henkilöön, joka "on menossa jonnekin", koska sellaisen kädessä on kyltti eikä kirves. Älä tarjoa kyltissäsi seksiä, koska sellainen otetaan tosissaan - niin negatiivisessa kuin positiivisessakin mielessä.

Kylttiin sitten kirjoitat paikkakunnan nimen, jonne haluaisit päästä. Kuski ottaa tuntemattoman kyytiin helpommin, kun hän tietää pääsevänsä tästä pian eroon. Jos taktisesti kirjoitat lähempänä olevan paikkakunnan nimen, saat kyydin helpommin. Voit myöhemmin kirjoittaa uuden. Käytetyn kyltin voit täydentää herjalla ja jättää kyltin näkyvälle paikalle esimerkiksi näin: "PIHTIPUTAA pihtaa pi***a" - ja se sitten teipillä siwan oveen.

Jos olet menossa ison kaupungin suuntaan, mutta jäämässä matkan varrella kaupunkia lähellä olevalle pienemmälle kylälle, kirjoita kylttiin tuon kaupungin nimi. Kun saat kyydin, kerrot vain kuskille jääväsi jo 10km ennemmin pienelle paikkakunnalle. Sanot vain, että monet autoilijat eivät vain tunne nimeltä pieniä paikkakuntia, niin siksi kirjoitit kaupungin nimen.

Voit myös kertoa jonkin valheen, jossa ei ole mitään järkeä ja katsot vaan, että meneekö tuo valhe täydestä vaiko ei. Sitten voit mielessäsi naureskella, jos kuski uskoo, että "en osaa kirjoittaa ja siskoni kirjoitti puolestani tämän kyltin ennen lähtöäni, ja nyt päätinkin jäädä isäni rakastajattaren luokse matkalla".

Kirjoita kyltti aina MAHDOLLISIMMAN ISOLLA, jotta jokainen ehtii sen lukea ennen kuin on liian myöhäistä. Älä piirtele kylttiin kukkia, kirkkoveneitä tai muita koristeita, kun ne voivat vaikeuttaa kyltin lukemista.

Markkiointi: Ota reppuun muutamat siistit kamppeet. Jos yhdet eivät toimi, voit vaihtaa toisiin. Älä pukeudu sairaanhoitajaksi, koska se voidaan tulkita samalla tavalla kuin kyltissä lukeva seksitarjous - niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä.

Itselläni oli aluksi puku päällä. Koska puku oli musta ja puvun paita myös, saattoi erityisesti kauempaa näyttää siltä, että olen romaani tai jokin muu kirja, ja toisilla on ennakkoluuloja tällaista ulkonäköä kohtaan. Kun hoksasin tämän ja vaihdoin paidan vihreään, sain kyydin hyvin pian.

Lisäksi minulla on pitkät hiukset, joten pidän ne nutturalla, jotten näytä kirvestä heiluttavalta saatananpalvojalta. En myöskään hieluta kirvestä, jotten näytä edellämainitulta hahmolta.

Olen myös toisinaan ollut tilanteessa, jossa joku on jarruttanut, kun tukkani on hulmunnut tuulessa. Kun ovat sitten tulleet kohdalle, onkin painettu kaasua, kun "ei se ollutkaan nainen".

Kaljujen kaverien kannattanee pitää sopivaa päähinettä (ei intiaanien sulkapäähinettä) ja ehkä välttää maihareita ja pilottitakkia liftauspukeutumisessaan. Aurinkolasit voi olla mutta vain aurinkoisella ilmalla.

Hymyily auttaa saamaan kyydin. Tosin jos sataa, niin silloin kannattaa näyttää olevansa surkea ja kylmissään, niin kyydin saa säälistä. Lisäksi vaikka sinulla on kyltti, nosta aina peukalo pystyyn, kun auto lähestyy. Tämä pieni liike osoittaa autoilijalle sen, että olet valinnut haluavasi nousta auton kyytiin riippumatta auton hygieniatasosta, merkistä tai kunnosta. Jos sitten et haluakaan kyytiin, niin voit aina valehdella jotain, tai sanoa suoraan kuskille, että sen auto on paska.

Mainitulla peukalon liikkeellä on lisäksi psykologinen vaikutus - voidaan verrata vaikkapa katusoittajan tienestiä kadulla paikallaan istuvan kerjäläisen tienestiin.

Paikan valinta: Mene aina mahdollisimman selkeästi valmiiksi sille suunnalle, minne haluat kyydin saada. Mitä vähemmän matkalla on mahdollisuuksia kääntyä syrjäteille, sitä velvoittuneempi olo ihmisille tulee, kun eivät pysty itseänsäkään huijaamaan uskomaan, että "nyt ei vaan pysty ottamaan kyytiin, kun ei tässä tiedä, mihin sitä mennään". Tietysti myös näin mahdollisimman suuri prosentuaalinen määrä ohiajajista on sellaisia, jotka voivat olla menossa samaan määränpäähän kuin sinäkin.

On tärkeää, että et liftaa paikassa, jossa autot kulkevat kovaa vauhtia. Monet eivät pysähdy siksi, että eivät yksinkertaisesti ehtisi pysähtymään kuin kunnon äkkijarrutuksella. Kovassa vauhdissa ei myöskään kylttiä ehdi lukemaan. Valitse paikka 40-80 km/h alueelta niin, että sinut näkee jo hyvän matkan päästä. Pitkät suorat ovat optimaalisia tähän. Mutkassa liftaaminen on paitsi tehotonta myös vaarallista - saat ehkä vihamiehiä ja sinut hakataan, syystäkin..

Helpota auton pysähtymistä niin, että takanasi on muutaman kymmenen metrin päässä P-paikka, bussipysäkki tai muu levike, jolle autoilijan on helppo pysähtyä turvallisesti. On hyödyllistä, jos tuolla pysäkillä on selkeästi näkyvä P-kyltti tai linja-autopysäkin kyltti. En suosittele tekemään itse kuitenkaan tuollaisten kylttien jäljennöksiä, koska liikennemerkkejä muistuttavien kylttien pystyttäminen tieden läheisyyteen on rikos.

Kun saat kyydin, kysy aina alkuun, minne autoilija on menossa, jos olet itse menossa pidemmälle kuin kylttisi osoittaa. Näin voit ehkä päästä kyydissä pidemmällekin. Älä silti väkisin tunge kyytiin, ettei tule vain molemmille inhottava ja pitkä matka. Liftaaminen on suostuttelua hyvällä, ei kiristämistä pahalla. Kuski palkitsee samalla kaavalla kuin nainen.

Kaveri ja muut kantamukset: Jos olet jollain tavalla pelottavan näköinen, esimerkiksi isokokoinen, ota kaveriksesi naispuolinen pienikokoinen tai muuten vain kiltin näköinen seuralainen. Älä pue kaveriasi silti muumiasuun kiltteyden toivossa, koska tämä voi oikeastaan olla vielä sinuakin pelottavampi näky.

Kuskille kyytiläisten keskiarvo on se, mikä määrittelee, uskaltaako kyytiin ottaa.

Suosittelen, että et kulje ilman matkatavaroita, koska siitä saa ajatuksen, että olet joko päissäsi tai sitten sinulla on kirves lahkeessa. Kuitenkin pienemmällä repulla saa kyydin paremmin kuin isolla rinkalla. Itse tosin tulin Sallaan ison rinkan kanssa, mutta olenkin pro.

Olen myös huomannut, että jos minulla on kitara mukanani, minua pelätään vähemmän. Muusikoita ei jostain syystä pelätä niin paljon kuin pitkähiuksisia ei-muusikoita.

Laki ja liikennesäännöt: Moottoritiellä ei saa liftata, vaikka olisi kuinka pakko. Poliisi ei tykkää. Jos menet liftaamaan ramppiin, niin ole turvallisesti rampissa olevan kaiteen ulkopuolella ja riittävän alussa ramppia, jotta autoilija voi nopeasti pysäyttää rampin alkuun, ja pystyy yhä kiihdyttämään turvallisesti tavoitenopeuteen pysähtymisen jälkeen. Noudata kaikkia liikennesääntöjä ja hyviä käytöstapoja. Eli älä myöskään näytä keskisormea niille jotka eivät sinua ota kyytiin.

Muuta huomioitavaa: En suosittele liftaamista, jollet ole valmis keskustelemaan kenen tahansa kanssa ja mistä tahansa. Anopin verhovalinta on myös keskustelunaihe. Saatat joutua olemaan vaihtoehtoisesti myös hiljaa, mikäli kuski ei tunnu olevan halukas juttelemaan. Kaikissa tilanteissa kuskin keskustelunaihe on aina tärkeämpi kuin omasi, joten tarjoa omiasi vasta sitten, kun on sinun vuorosi. Jos valtimosi on puhki, siitä voit kertoa, vaikka kuskilla olisi tärkeä juttu menossa anopin sisustusvalintojen suhteen.

Jos kuski ajaa ylinopeutta tai on muutoin vaarallinen liikenteessä, sano siitä, koska silloin ainakin voitte vähintään sovinnolla tehdä niin, että jäät pois kyydistä, jossa et halua olla. Jos kuski ei halua pysähtyä, kun pyydät, ala huutaa jotain valitsemaasi vokaalia ja lopeta vasta sitten, kun auto pysähtyy. Jos haluat tehdä lähtemättömän vaikutuksen, lopeta huutaminen vasta sitten, kun kuski on ajanut tiehensä.

Voit myös ennen autoon astumista kysyä, onko ajotyylinä hurjastelu. 

Liftaamisen periaatteisiin ei kuulu maksaa kyydistä, mutta voit tarjoutua maksamaan osan bensoista varsinkin siinä tapauksessa, jos matka on melko pitkä. Voit myös tarjoutua ajamaan osan matkasta. Jos sinulla ei ole ajokorttia, älä tarjoudu - mutta jos silti tarjoudut, älä kerro kuskille tai jää kiinni poliisille.

Älä kieltäydy, jos kuski haluaa tarjota kahvin. Sinut on kutsuttu kylään ja vieraille on tapana tarjota syötävää ja juotavaa, jos talon väki niin haluaa tehdä. Jos sinulla on omaa evästä runsaasti, voit itsekin jakaa omastasi. Päihteitä - laillisia tai laittomia - ei kannata kuskille tyrkyttää, eikä sitä seksiä myöskää.

Turvallista matkaa!

Hansi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Ihan asiaa. Hyvin koottu ohjeistus.
Harvemmin enää liftataan, mutta ehkä tämä tapa liikkua kokee vielä uuden tulemisen?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Joo, ihan kelpo ohjeita. Katsoin asiaa nyt enemmänkin kyytiin oton kantilta. Nuorempana liftailin ja oli kylttiä ja kitaraakin välillä mukana. Ja pieni repun tapainen... ;)

Pekka Pylkkönen

Ei tästä hirveän montaa vuotta ole kun tuli itsekin tuota harrastettua. Välillä siellä vaan syntyy kiusallinen hiljaisuus joka tekee matkasta ikävän.

Suosin itse juuri noita ramppeja, mieluiten sellaisia joissa on bussipysäkki.

Vanhat miehet sekä ulkomaalaiset duunarit ovat mielestäni parhaat liftarille. Edelliset ovat todennäköisesti liftanneet ainakin intissä paljon ja liftari tuo lähinnä muistoja mieleen. Köyhimmissä itä - Euroopan maissa liftaaminen lienee nykyisinkin aika tavallista, joten duunarit ovat tottuneet kuskaamaan vieraita.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hieno kirjoitus. Hyviä ohjeita.
Alkoi oikeen peukaloa kutittaa, kun edellisestä kerrasta on kulunut yli 50 vuotta.

Elli Lassila

Liftaaminen on kuulemma ihan kivaa, kuulin juuri veljeltäni että hän pyrkii liftaamaan tyttöystävän kanssa Roi-Hki-välin. Pitääpä jakaa tää artikkeli sille ja laittaa talteen itsellekin jos tulevaisuudessa sattuu tarvitsemaan. Mahtava kirjoitus!

P.S. nähdääs huomenillalla koululla teatterikurssilla!

Toimituksen poiminnat