hansi Mies, mikä mies?

Idiootit

  • Yleinen väärinkäsitys idiootista. Tämä nuori nainen on huolimaton.
    Yleinen väärinkäsitys idiootista. Tämä nuori nainen on huolimaton.

Sana "idiootti" juontaa latinasta ja tarkoittaa yksilöä, jota ei kiinnosta politiikka (eli yhteisten asioiden hoitaminen). Mielestäni on olemassa kahdenlaisia idiootteja, joista toista tunnistetaan harvemmin, mutta joka on yhtälailla tuon termin alkuperäisen tarkoituksen omaava.

Kaikki lienevät samaa mieltä, että se, joka ei seuraa politiikkaa, eikä sitä puhu tai ajattele, on idiootti.

Tämä toinen tapaus on sitten sellainen, joka näennäisesti seuraa politiikkaa, mutta jonka poliittinen toiminta ei ole yhteisten asioiden hoitamista. Sen sijaan tämän idiootin mieliaiheet ovat omien asioiden hoitamisessa poliittisella kentällä.

Tällaisen idioottimaisen toiminnan havaitsee siitä, että henkilön poliittiset mielipiteet ovat vahvat ja niiden puolustaminen on vahvaa. Lisäksi toisten mielipiteiden kuuntelu ja mielenkiinto perusteluihin on usein kadoksissa.

Suurin osa poliittisesta keskustelusta on idioottimaista ja syy siihen on se, että idiootit nousevat voimakkaimmin esiin voimakkaiden mielipiteidensä ja huolimattomien argumenttiensa johdosta. Idiootti tunnistaa yhden ainoan totuuden, jota ei kyseenalaisteta. Kuitenkaan idiootti ei ole tyhmä, joten hän pelkää tuon mielipiteen kyseenalaistamista ja hyökkää mielellään kyseenalaistajaa kohtaan.

Kun tunnistan idiootin, en halua alkaa luoda väittelyä sellaisessa tilanteessa tavanomaisista lähtökohdista, vaan itse keskityn politiikkaan. Jos politiikka ei siinä hetkessä tunnu onnistuvan, on syytä keskittyä suhteisiin ihmisten välillä riippumatta siitä, missä valossa tuon ihmisen kulloinkin näkee.

Syy, miksi moni politiikkaakin harrastava toisinaan sortuu idiotismiin, on ymmärrettävä mutta yhteisten asioiden hoitamiselle erittäin haitallinen.

Annan politiikan kukoistaa politiikan näyttämöllä. Hyväksyn yhteisen hyvän. En ole idiootti.

Hansi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hieman eri määritelmillä menemme : )

Viitaten blogini alaotsikkoon, nuorena miehenä televisiota katsoessa mieleeni juolahti että pääosin poliitikot ovat joko idiootteja tai valehtelijoita, mutta on äärimmäisen vaikea sanoa kumpi on kyseessä, tai toisaalta kummat ovat vaarallisempia.

Aina kun törmään poliitikkoon joka ei herätä minussa tätä kysymystä, laitan naaman muistiin.

Lieneekö huono naamamuistini, vai maan tapa, mutta kovin harvassa ovat ne poliitikot joita voisin äänestää, puolueista puhumattakaan.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Mainio pieni analyysi idiotismista politiikassa.

Poliitikko kuin poliitikko sortuu ehkä useinkin tai ainakin silloin tällöin tai sitten joskus harvoin idiotismiin tyliin "omien asioiden hoitamisena yhteisten asioiden joukossa - ja niiden kustannuksella". Politiikan idiotismi näkynee pelkistetyimmin korruptiona, josta "hyvä veli"-verkosto on ehkä tavanomaisin maassamme kaikilla poliittisen toiminnan tasoilla.

Wiki:

Idiootti (muinaiskreikaksi ἰδιώτης, idiōtēs eli yksilö, yksityishenkilö, kansalainen) on nykyisessä merkityksessään loukkaava ilmaus, jolla tarkoitetaan vähälahjaista tai tyhmää ihmistä. Arkikielessä "idiootiksi" saatetaan haukkua ketä tahansa, joka tekee puhujan mielestä jotain tyhmää tai ajattelematonta.

Antiikin Kreikan Ateenassa idiootti oli henkilö, joka ei osallistunut julkiseen elämään kuten demokraattiseen kaupungin hallitsemiseen, mitä pidettiin vapaiden miesten velvollisuutena. Hellenistisessä Egyptissä idiootti tarkoitti sotilasta. Merkitys oli johdettu lyhentämällä sotilaiden palkat maksaneesta viranomaisesta idios logoksesta eli kuninkaallisesta kassasta.

1800- ja 1900-luvun lääketieteessä ja psykologiassa idiootiksi määriteltiin henkilö, joka oli vaikeasti kehitysvammainen ja jonka älykkyysosamäärä oli alle 35. Idiotian vanha suomenkielinen nimitys oli tylsämielisyys. Nykyään suositeltava ilmaus on vaikea älyllinen kehitysvammaisuus.[2] Sana idiootti on nykyisin jäänyt pois tieteellisestä käytöstä.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Juhanille pointsit kommentoinnista

Hansille vinkkinä että ne idiootit jotka eivät valinneet sinua, valitsivat 200 muuta idioottia edustamaan sinua ja muita idiootteja. Jos idiootille on jo pienestä pitäen opetuksessa iskostettu että näin on näreet, niin vanhempana tuo idiootti saa saman opetuksen työssä ja elämässä. Hallinnon ongelma on että 500.000 idioottia ei ole työssä, vaan osa heistä alkaa ihmettelemään että miksi on näin ? Lopuille idiooteille sinun on mahdotonta opettaa että ei se ole näin sillä jos et ole idioottina idioottien mediassa et ole idioottien mielestä kukaan - eli olet nobody jota he eivät ainakaan äänestä. Btw, oli hieno se gerbiili temppu eli respect kadotuksest. Seuraavaksi eduskunta ?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Jos asetun ehdolle ensi vaaleissa, niin toki eduskuntapaikka on tähtäimessä. En usko alkavani esittää julkisuuskuvassani kauheasti massan mukaista idioottia, joten pitäydyn jokseenkin omanlaisessani idiotismissani. Kuitenkin johdonmukaista mielestäni on se, että vaaleissa kansalle tarjotaan leipää ja sirkushuveja, ja perustelut näille molemmille, ja juuri noista perusteluistahan tässä pitäisi olla kyse.

Sen tiedän itsestäni, että kova halu olisi pysytellä politiikassa ja vältellä idiotismia myös edustajalaitoksen pöydissä. Uskon, että sortumatta idiotismiin voi tuoda suuria rakentavia linjoja, joista koko kansakunta voi hyötyä, mutta en tiedä, milloin kansakunta on moiselle valmis. Itse olen.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Lykkyä pyttyyn Hansi

Valta turmelee kuten muistanet miten oli käydä Samvais Gamgille kun hän laittoi sormuksen sormeensa. Valta turmeli myös ps:t jotka otti salkun käteensä "jatkojytkystä" humaltuneena. Valta ei tule turmelemaan sinua koska sinua ei koskaan päästetä valtaan. Hallintoa ei voida koskaan muuttaa sisältäpäin. Hallinto on tehnyt sen mahdottomaksi. Hallinnon on kuitenkin muututtava. Meidän on tehtävä kaikkemme ettei Saatanan raha vie ihmisyyttämme. Meidän on sammutettava se vitun massamedian tv ja herätettävä ihmiset. -peace

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hanssi, Piraateissakin on kahta ilmaa, kumpi on idiootti Ville Hautakangas/Jiri Keronen, vai onko molemmat ?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Vaikka käytin idiootti-sanaa leimankaltaisesti tekstissäni, en sitä tässä tee. Jokainen idiootti on siinä hetkessä idiootti, jossa sen toteuttaa, eikä se siten ole mikään pysyvä leima, tai pysymätön, kenelläkään meillä.

Hannu Tanskanen

Politiikka vetää mukaansa kaikkein epärehellisimmät, niljakkaimmat ja täyspellet oman edun tavoittelijat. Jos poliittisissa posteissa ei maksettaisi palkkaa, se saattaisi poistaa pahimmat opportunistit ja tervehdyttää sitä.

Toimituksen poiminnat