hansi Mies, mikä mies?

Totaalinen tuho vai maahanmuutto?

Syntyvyys Suomessa oli viime vuonna 1,71 lasta/nainen. Jotta kulttuuri voi säilyä elinvoimaisena, tarvitaan syntyvyys, joka on vähintään 2,11 lasta/nainen. Jos mennään tämän alle toistuvasti, on tulevilla sukupolvilla työvoimapulaa ja monenmoista resurssipulaa, joka johtuu mm. siitä, että veronmaksajia on vähemmän suhteessa niihin, joiden huoltamiseen näitä veroja käytetään (mm. vanhukset). Koska verorahat kuluvat, mutta niitä ei kukaan maksa, mm. julkinen terveydenhuolto sinä hetkenä, kun katkaisen jalkani, on vain unelma. Se on sitten tonnien lasku ja henkilökohtainen fyysinen ja taloudellinen tragedia ehkä jo lähitulevaisuudessa.

Suomi on elellyt alle tuon 2,11 lasta/nainen jo vuodesta 1969. Ja juuri siksi, meillä on tämä sosiaalipoliittinen ongelma, jota kutsutaan eläkepommiksi. Ja kyllä, tämä tulee vain kärjistymään jatkossa, koska syntyvyys alenee (nyt jälleen jo neljättä vuotta putkeen).

Olemme siksi tilanteessa, jossa mietimme tämän vajauksen paikkaamista maahanmuutolla. Väitänkin, että meillä on länsimaisen talouspolitiikan vallitessa noin kaksi vaihtoehtoa: 1. Vanhuksemme putoavat epäinhimilliseen syrjäytymisen loveen, jossa monen perustarpeetkin ovat uhattuna. Odotamme, että tämä joskus loppuisi, kun ihmiset hiljalleen kuolevat pois tai 2. Korvaamme tuon syntyvyyden vajauksen maahanmuutolla.

Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa sitä, että suurin kansanryhmämme jätetään perustuslakimme yhdenvertaisuuspykälän (6§) ulkopuolelle, mikä olisi siis kaikkein arvokkaimman lakimme rikkomista. "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan (...) iän (...) perusteella."

Tietenkin tuossa laissa lukee, että "ilman hyväksyttävää perustetta", mutta en kokisi, että hyväksyttäväksi perusteeksi lasketaan se, että tuomitaan isämme ja äitimme siitä, että heistä jokainen ei tehnyt kolmea lasta - tuota kun ei koskaan olla edes harkittu tehtävän laittomaksi.

Suureksi huolenaiheeksi on noussut se, että valtioomme muuttavista henkilöistä osa syyllistyy rikokseen. Tämä on ihan validi huoli. Lisäksi täysin odotettavaa ja ymmärrettävää käytöstä, kun joku, joka on lähtöisin epävarmoista ja aggressiivisista oloista, tuodaan jonnekin, missä hän ei kovin helposti myöskään koe turvaa ja yhteenkuuluvuutta.

Pelkästään yksi töppäys hänen osaltaan voi varmistaa sen, että hän ei voi kokea oloaan ehkä koskaan turvalliseksi, kun tietyt julkaisut kertovat koko tarinan naamakuvilla, nimillä ja melkeinpä kotiosoitteillakin tarkoituksenaan luoda väkivallan uhkan ilmapiiri tuota töpännyttä kohtaan. On psykologinen fakta, että ihmisillä on halu löytää hirviöitä, jotta voisivat itse käyttäytyä epäinhimillisesti eli oikeuttaa itsellensä oman hirviömäisen käytöksen.

Nyt mennään sitten siihen ratkaisuun, joka on väistämätön, halusit sitä tai et:

Meidän on otettava maahanmuuttajia, vaikka se aiheuttaisi hetkellisesti rikollisuuden kasvua. Meidän on tehtävä niin siksi, koska vaihtoehto on tuomita omia vanhempiamme epäinhimillisiin oloihin. Ja tätä en halua tehdä.

Toisekseen, kun otamme vastaan maahanmuuttoa, emme ole pelastamassa vain omia vanhempiamme, vaan myös maahanmuuttajia varmalta kuritukselta ja kurjuudelta sodan keskellä.

Olen valmis siihen, että hetkellisesti laskemme maahanmuuttoa, mutta vain siksi, että voimme suunnata yksittäisten maahanmuuttajien vastaanottamisen kehittämiseen enemmän huomiota ja varoja, mikä auttaa meitä ottamaan maahanmuuttajia tulevaisuudessa. Ja kun sanon tämän, tarkoitan todella sitä, että jos me emme nyt tätä systeemiämme kehitä, lienemme täysin osaamattomia myöhemmin - ja sekös jo tuleekin kalliiksi.

Suunnilleen ainoa mahdollisuus pelastaa sinun ja rakkaittesi sosiaalinen hyvinvointi (julkinen koulu, terveydenhuolto ym.) on mielestäni maahanmuuton varassa - halusimme tai emme. Juuri silloin, jos emme ole kehittäneet vastaanottoa ja yhteisöllisyyden siltojen rakentamista paikallisten ja tänne saapuvien kesken, tulemme ehkä kokemaan tuon maahanmuuton ongelmat kärjistyneenä epätietoisuutena, joka oireilee väkivaltana.

On täysin mahdollista säätää määräaikainen laki, johon kirjataan tuon käytännön alkamis- ja loppumisajankohta. Siksipä, koska nyt meillä on tahtoa hallituksessa, miksemme kirjaisi maahanmuuton alentamista lakiin vaikkapa pariksi vuodeksi ja samalla kirjaisi tuon vastaanoton kehittämistä? Meillä on jo sopiva määrä maahanmuuttajia, joita voimme kouluttaa myös tuohon vastaanottotyöhön. Näin muuttajat tulevat tänne ilman väkivaltaista pelkotilaansa, kun heti alkuunsa pystyy keskustelemaan paikallisen ihmisen kanssa omalla kielelläänkin. Ei muuta kuin lait voimaan ja rekrytointi käyntiin.

On täysin turhaa riidellä tilastollisten faktojen kanssa. Suomen väkiluku kasvaa, ei siksi, että syntyvyys olisi korkeampi kuin kuolleisuus, vaan siksi, että meille muuttaa ihmisiä, ja näin on ollut jo pitkään. Jos hylkäämme tämän trendin kokonaan, olemme pian kultaisessa menneisyydessä. Silloin ei tunnettu julkista terveydenhuoltoa, työttömyyskorvausta, kaikille yhteistä peruskoulutusta ja vanhustenhuoltoa.

Tilastokeskus syntyvyydestä: http://www.stat.fi/til/synt/2014/synt_2014_2015-04-14_tie_001_fi.html
Suomen väestörakenteen kehityksestä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_v%C3%A4est%C3%B6

 

Hansi

Ps. Kommenteissa Jaakko Häkkinen kirjoitti lyhyen ja todella, todella tärkeän huomion, jonka ajattelin vielä liittää siksi tähän päätekstiin.

"Ensimmäisen aallon maahanmuuttajien kotouttaminen on siksikin tärkeää, että he toimivat esimerkkinä jälkeentuleville siitä, miten esim. somalien kulttuuria toteutetaan Suomessa. Sen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, jos ajatellaan joissain maissa nähtyjä kehityksiä maahanmuuttajien ghetoista, jotka ovat jo jossain määrin yhteiskunnan ulkopuolella."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Mitä tarkoitat tarkalleen kommentilla "Olen valmis siihen, että hetkellisesti laskemme maahanmuuttoa, mutta vain siksi, että voimme suunnata yksittäisten maahanmuuttajien vastaanottamisen kehittämiseen enemmän huomiota ja varoja, mikä auttaa meitä ottamaan maahanmuuttajia tulevaisuudessa. "

Haluatko lisätä vai vähentää maahanmuuttoa ?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Haluan parantaa maahanmuuttajien kokemusta siitä, että he ovat yhteiskunnassamme hyväksyttyjä omine rajoituksineen. Haluan, että nämä ihmiset, jtoka tulevat epävarmoista oloista, alkavat kokea jonkinlaista arjen varmuutta suunnitellakseen tulevaisuuttaan enemmänkin kuin seuraavan 10min. Juuri tällä tavoin heille myös syntyy motivaatio kouluttautumiseen, työhön ja muiden ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen.

Pyrin ajattelemaan itseni aina tilanteissa toisten ihmisten paikalle ja samaistumaan siihen kokemukseen, jotta voisin ymmärtää, mitä tarvitsisin, jotta minussa voisi alkaa tapahtua sellaisia aisoita, joista ympäristöni kokoisi elämänsä tulevan rikkaammaksi.

Haluan, että meille luodaan vastaanottamiseen avoin ja lämmin asenne, ja haluan tämän levittyvän myös muualle kansamme riveihin. vain ihminen, joka kokee olevansa turvassa, on väkivallaton, ja mielestäni me voimme auttaa tämän tunteen lisäämisessä, vaikkakin jokainen tuon itse itselleen loppupeleissä tekeekin.

Tärkeintä olisi, että ihmisille opetettaisiin niin peruskouluissa kuin vastaanottokeskuksissakin Nonviolent communication (NVC), kieli, joka keskittyy havaitsemaan ja tuomaan esiin tunteet ja niiden takana olevat tarpeet, ja täyttämään tai ainakin selvästi kunnioittaen huomioimaan nämä tarpeet. Ihminen, jonka tarpeet eivät ole tyydytetty, on erittäin huono ottamaan mitään oppia vastaan tai huomaamaan jonkun toisen ihmisen tarvetta ja auttamaan tuota. Tämän vuoksi jos meillä on paha olo ja pelkäämme maahanmuuttajaa, voimme saada pelkomme takana olevan turvallisuuden tarpeemme tyydytetyksi sillä, että luomme maahanmuuttajalle edellytykset kokea tarpeidensa tulevan huomatuksi, arvostetuksi ja usein myös täytetyksi. Korostan, että tarve ei ole sama kuin halu.

Lue kirja: Marshall B. Rosenberg - Myötäelämisen taito (Se on NVC:n oppikirja.)

Jaakko Häkkinen

Ensimmäisen aallon maahanmuuttajien kotouttaminen on siksikin tärkeää, että he toimivat esimerkkinä jälkeentuleville siitä, miten esim. somalien kulttuuria toteutetaan Suomessa. Sen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, jos ajatellaan joissain maissa nähtyjä kehityksiä maahanmuuttajien ghetoista, jotka ovat jo jossain määrin yhteiskunnan ulkopuolella.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Poimin tämän kommenttisi tuon kirjoitukseen loppuosaan. Mielestäni tämä lisäys aivan tällaisenaan olisi syytä olla itse päätekstissä. Kiitos.

Jaakko Häkkinen

Erinomaisen kauasnäköinen kirjoitus! Suomen huoltosuhde todella ajautuu katastrofiin, ellei tänne saada nuorempaa väkeä ulkopuolelta. Sattumoisin nimenomaan näillä humanitaarisilla maahanmuuttajilla on korkea kokonaishedelmällisyys (somaleilla kotimaassaan 7 lasta, Suomessakin vielä 4 lasta).

Isänmaallinen ihminen ei voi ajatella lyhytnäköisesti. Näiden humanitaaristen ja muiden maahanmuuttajien nuoret, lapset ja vielä syntymättömät takaavat sen, että kun vanhempamme ja me lähtevät työelämästä, he eivät samalla lähde elämänlaadusta ja terveydenhuollon piiristä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tilanne on pahimmillaan se, että joudumme valitsemaan joko vanhempamme tai lapsemme. Minulle se valinta on täysin selvä. Maahanmuutto tutkitusti siirtää ongelmaa vain eteenpäin; vika syntyvyydessä on vika kulttuurissa, johon hekin integroituvat lopulta.

Jos maahanmuuttajat ovat suurimmaksi osaksi nuoria miehiä, vääristämme väestörakennetta myös "leveyssuunnassa".

Ei ole helppoja ratkaisuja, mutta lapsiani en syö.

Jaakko Häkkinen

Ne nuoret miehet eivät tule tänne ollakseen yksin vaan koska heidän on helpompi selvitä matkasta tulematta ryöstetyksi tai raiskatuksi. Perheenyhdistämisten kauttahan suurin osa tänne tulee. Esim. somaleista turvapaikan saa vuosittain muutama, oleskeluluvan toissijaisista syistä jokunen kymmenen (enimmillään runsas sata), ja perheenyhdistämisten kautta maahan tulee vuosittain 500-700 somalia.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201148-turva...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Perheenyhdistäminen korjaa kyllä vääristymää. Toinen pointti, minkä unohdin on se kulttuurillinen ja käytännöllinem poikkeama, jossa vain mies voi tehdä töitä kun vaimo on kotona lasten kanssa. Esim. mainitsemiesi somalinaisten työllisyys on 14%.

Kun on kotona tekemässä lapsia, on hankala tehdä töitä ja kannustinloukku tulee vastaan jo parin ensimmäisen lapsen jälkeen. Siihen päälle jonkin verran huhuttu moniavioisuus tai ainakin yksinhuoltajuus - puolet somalinaisista on yksinhuoltajia.

Se nyt vaan on niin, että naiset ylipäätään joko tekevät töitä tai huolehtivat syntyvyydestä. Molempien yhdistäminen on hankalaa siinä kohtaa kun katraan pääluku kasvaa "kestävälle" tasolle.

Kuten sanoin, kulttuurimme ei kannusta lisääntymään ja se "myrkyttää" lopulta toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajataustaiset. Lapset ovat kalliita. Jos 5 lapsen pitäminen maksaisi tällä palkkatasolla saman verran kuin nyt kahden, mitään ongelmaa ei olisi.

Ongelmia ei voi korjata kestävästi purkalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tatu Pekkarinen lauloi aikanaan,"Suomen me kaalimaaksi laitamme, Suomentytöt ryssille naitamme", aavisti varmaankin tämänpäivän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hansi voisi kommentoida mitä lappilaiset maahanmuuttajat tekivät saamelaisille ihmisille, kulttuurille ja elämäntavalle, ja oliko se Lapille eduksi.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Kasvukipuja on kaikissa kulttuurien risteymäkohdissa, ja syy siinä, että pidetään omaansa ylempänä ja parempana. Toivon, että osaamme näitä ongelmia silotella tulevaisuudessa, ja siihenhän tähtäänkin tuolla ehdotuksellani, että hetkellisesti vähennämme maahanmuuttoa luodaksemme tänne hyvän pohjan osaavia mamuja, jotka opettavat tulojoille, miten täällä somali, kurdi, arabi jne elää.

Myönnetään nyt se, että joka tapauksessa meidän on jossain vaiheessa otettava mamuja tai annettava ainakin vanhusten luisua kaiken hyvinvointihuollon ulkopuolelle.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Maahanmuutajistako ei tule ikinä vanhuksia?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Sama kysymys kuin, että "lapsistako ei tule koskaan vanhuksia?"

Jari Leino

Työtä tekemätön mamu (joita tietyissä ryhmissä on valtaosa) on ihan samalla lailla yhteiskunnan huollettavana ja miinuspuolella kuin ne vanhukset, jotka ovat Suomen rakentaneet ja maksaneet koko elämänsä veroja.

Ulkomaalaisten ja mamujen Suomessa tekemät rikokset kohdistuvat hyvin suuressa määrin nimenomaan vanhuksiin ja muihin avuttomiin, kuten lapsiin ja naisiin.

Tämänhetkisellä maahanmuuttopolitiikalla Suomesta ollaan tekemässä etnohelvetti.

Minulla on parempi idea. Turvapaikanhakijoiden lisääntynyt määrä aiheuttaa pelkästään tänä vuonna 100 miljoonan euron lisäkustannukset. Jos käännytämme elintasopakolaiset ja pysäytämme tp-hakijatulvan jatkossakin, voimme käyttää joka vuosi vähintään 100 miljoonaa siihen, että palkkaamme tuhat syrjäytymisvaarassa olevaa suomalaisnuorta vanhustenhoitajiksi sillä diilillä, että erinomaisen hyvää työtä tekemällä he voivat saada jopa 5000 euron kuukausipalkan. Jos halukkaita tekijöitä on lisää, me voimme ottaa lisää velkaa ulkomailta ja palkata kaikki työttömät suomalaisnuoret vanhustenhoitajiksi.

5000 euron kuukausipalkka antaa nuorille suomalaisille miehille kulutusvoimaa ja lujan uskon tulevaisuuteen, joten he voivat ostaa karvanoppatoyotan, hurmata tyttöjä ja perustaa perheen. Koska perheessä molemmat tienaavat 5000 euroa kuussa, heillä on varaa ja tulevaisuudenuskoa tehdä suomalaisia lapsia.

Kaikki ongelmat Suomessa ratkeavat tällä tavalla.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Se oletus, että tänne muuttava on heti työllistettävissä, on yhtä nerokas kuin se, että vastasyntynyt aloittaisi kielenkääntäjän ammatissa.

Jos humaani sotapakolaisten suojelu ajatellaan vain taloudellisena menona, toinen meistä on ymmärtänyt jotain väärin.

Ei silti ollenkaan huono idea jotain työtä myös Suomessa tukeakin. Itse tosin olen enemmän julkistenpalvelujen syrjäseutulisän määräaikaisen käyttöönoton puolella, koska se poikisi yleisesti myös syrjäalueille, joissa yrittäjäkysyntää on, lisää yrityksiä ja siten loisimme vientiä ja täysin uusiakin työpaikkoja ja mahdollisuuksia mm. hyödyntää Lapin luontoa, jota kohtaan nykyisin on lisääntynyt kysyntä.

Tuella voitaisiin nostaa tuota tarjontaa lisäävää kilpailua ja yleensäkin siis työllisyyttä, koska suurin syy, miksi jengi sanoo, että ei ala Lapissa enää asustamaan on se, että palvelut on rapaantuneet.

Aikoinaan syrjäseutulisä tuotti valtiolle verotuloja niillä alueilla lopulta enemmän kuin siihen meni valtion rahaa.

Tällaisen jälkeen voimme myös sijoittaa enemmän tuon turvapaikanhakijan käsittelyyn ja integroitumiseen.

Jari Leino

Monet Suomeen muuttavat ovat heti työllistettävissä. Stephen Elop työllistettiin ja hän tuhosi Nokian ennätysajassa. Thaimaasta ja Ukrainasta tulee Suomeen marjanpoimijoita ja maataloustyöläisiä. Yhdysvalloista tulee Suomeen mm. ohjelmoijia, jotka aloittavat duuninsa samana päivän Suomeen saavuttuaan.

Jostain muualta taas tulee sellaista porukkaa, joka ei työllisty ikinä eikä edes halua työllistyä tai sopeutua tai elää ihmisiksi. Edes omissa maissaan.

Vastasyntynyt lapsi - myös suomalainen, toivottavasti sinulla ei ole mitään suomalaisia lapsia vastaan - aloittaa uransa kielenkääntäjänä välittömästi tissiä ankarasti nuoleskellen. Hyvin pian lapsi aloittaa puhutun kielen opettelemisen. Otollisessa iässä uuden kielen tai parinkin omaksuminen on luontevaa ja nopeaa. (Paitsi tietylle porukalle, jotka eivät edes halua oppia suomea eivätkä halua sopeutua.)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #16

Meillä on tapana olla sitä, miksi meidät leimataan. Jos sanon jollekulle, että "olet laiska", hän tuskin haluaa aktivoitua näyttämään mulle, että ei ole. Jos sanon jollekulle, että "et kuuntele minua", hän tuskin haluaa minua sen jälkeen kuunnella. Jos sanon jollakulle, että "olet väkivaltainen mulkku, joka ei kunnioita muita", niin hän luultavasti käyttäytyy minua kohtaan epäkunnioittavasti ja saatanpa turpaanikin saada.

Tässä on juuri se ongelma, että me luomme itse omat hirviömme, ja kaikista karuinta on se, että luomme ne siksi, että voisimme itsellemme oikeuttaa käyttäytyä näitä kohtaan kuin hirviö. Ihan psykologinen fakta, ja tämän mainitsin tuossa blogauksessanikin. Suosittelen vilkaisemaan tämän pohjalla olevia tieteellisiä selityksiä tästä hyvin tiivistetystä artikkelista http://www.cracked.com/blog/5-reasons-humanity-des... .

Ensimmäinen, ja pahin, virhe on se, kun luulemme, että meidän uskomamme totuus on totta, ja olemme jopa valmiita käyttäytymään rumasti sitä totuutta puolustaaksemme. Luomalla "heidät" sanoudumme irti ihmiskunnasta.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #17

Itse en ole ikinä käynyt edes Maarianhaminan risteilyllä ulkomaista puhumattakaan, mutta pahat kielet ovat netissä vihakuiskineet, että suurin osa ihmiskunnasta elää tiukasti perhe-suku-heimo-klaani-keskeisissä yhteisöissä, joissa jako "meihin" ja "heihin" on niin itsestään selvä, että siitä ei tarvitse kirjoittaa edes psykologian lisensiaattityötä.

Lisäksi heittäisin hatustani arvauksena, että noin 99,999 % ihmiskunnasta, varsinkin sinä mukaan lukien, on sitä mieltä, että "uskomamme totuus on totta, ja olemme jopa valmiita käyttäytymään rumasti sitä totuutta puolustaaksemme." Ja sitähän puolustetaan rumasti päivittäin, oli asialla sitten ISIS tai USA. Tai suomalaiset suvaitsijat.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #18

Arveletko, että olen käyttäytynyt sinua vastaan rumasti tässä keskustelussa? Mikäli olen, pyydän anteeksi. En usko, että mikään mielipide kaipaa rumaa käyttäytymistä toisia ihmisiä kohtaan.

Jos nyt ajatellaan, että olkoonkin käyttäytymisessä "me" ja "he", niin on myös olemassa sellaiset, jotka tuntuvat olevan tämän määrittelyn ulkopuolella. Esimerkiksi itse koen olevani yleisesti aika tässä asemassa, mitä tulee maahanmuuttokeskusteluun. Vaikka jossain näyttää siltä, että on "me" ja "he", niin en koe, että jokaiselta vaaditaan tuon käyttäytymisen jatkamista - ei ainakaan, jos toisiamme haluamme ymmärtää.

Pyrin itse mielipiteissäni olemaan itseni kanssa aina sopivasti eri mieltä, koska "tiedän vain sen, että en tiedä mitään". Vain sellainen suhtautuminen saa minut olemaan jatkuvasti kiinnostunut siitä, mitä joku voi minulle antaa.

Sinä annoit minulle huomion hyväpalkkaisista miehistä, jotka luultavammin tuottavat jälkeläisiä verrattuna työttömään mieheen. Kaivoin tuon tiedon, kun halusin tutustua siihen, miten lapsenhankintaan vaikuttaa taloudellinen vakaus. Kiitos.

Poliittinen keskustelu tarvitsee ihmisiä, jotka ovat me:n ja he:n ulkopuolella, ja on aina tarvinnut. Haluaisin kutsua ihmisiä olemaan individualisteja ja ehkä-logiikan harjoittajia, koska vain sillä tavalla voimme lähestyä totuutta - tietenkin sitä koskaan lopullisesti saavuttamatta.

En ole valmis tappamaan ihmistä, vaikka hän vannoisi tappavansa minut. On sama kummin päin ase osoittaa. Molemmissa suunnissa on ihminen. Aina on muita tapoja käyttäytyä ja heijastaa loukkaavaa käytöstä kuin loukkaaminen itse.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #19

Et missään nimessä ole käyttäytynyt minua vastaan rumasti tässä keskustelussa tai muutenkaan.

Olisi hienoa, jos ihmiset ja koko ihmiskunta pystyisivät nousemaan "me" ja "he" -määritelmien yläpuolelle.

Näin ei kuitenkaan ole eikä ikinä tule olemaan. Koska ihmisluonne.

Sinä - kuten useimmat suomalaiset - epäilemättä koet itsesi ensisijaisesti yksilöksi. Samoin, ennakkoluuloja vailla, koet yksilöksi jokaisen kohtaamasi ulkomaalaisen, joista monet ovatkin verrattoman lupsakoita hemmoja, joiden kanssa on mukava pössytellä ja rupatella kielillä.

Siihen se sitten päättyykin.

Sinä olet elämäsi aikana kohdannut vähintään miljoona ulkomaalaista, yksilöä, ihmistä. Sinä olet suhtautunut jokaiseen heistä yksilönä. Ja he ovat olleet yksilöinä sinun kanssasi. Mutta yhtä poikkeusta lukuunottamatta he kaikki ovat tienneet ja tunteneet syvästi ja itsestään selvästi, että eivät he ole sinun heimoasi ja sukuasi. Heidän perheensä, sukunsa ja heimonsa on jossain aivan muualla ja heidän ensisijainen ja ainoa lojaliteettinsa (oman navan ulkopuolella) on siellä. Ja tulee aina olemaan.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #20

Myönnetään, että olen elämäni aikana kokenut ihmiset enemmän yksilöinä kuin ihmisten ja kaiken elämän ykseyden. Tämän ajatuksen ylittämisessä auttaa seuraava kokeilu:

Jos sanotaan vaikkapa, että tämä Myyrmannin (olikohan se tämän paikan nimi) tappajan tilalle vaihdettaisiin Hansi Harjunharja niin, että Hansin menneisyyden tilalle laitettaisiin tuon tappajan menneisyys niin, mikä tällöin tuon tappajan teossa muuttuisi sillä hetkellä, kun tuo tappaja päätti tehdä tekonsa? Vastaushan on, että ei mikään.

Mikään muu asia ei erota yhtä elävää yksilöä ja hänen tietoisuutensa "yksilöllisyyttä" toisesta kuin se, että näiden elämä on mennyt jotenkin, eivätkä nämä ole voineet sitä määrätä.

Ei edes nk. "vapaa ajattelu" ole niin tosi, miltä se tuntuu - emmehän me päätä, mitä me ajattelemme, vaan ajatukset heräävät meissä ja ne nousevat jostain, jossa ei ole suunnitelmaa siitä "mitähän ajattelisin seuraavaksi?". Tämän vuoksi olen todellakin yhtä ja kaikella tavalla erehtyväinen kuin jokaisen yhmisyksilön tietoisuus on.

Tämän pohjalta on helppo empaattisesti ja kokonaisvaltaisesti tajuta ja hyväksyä inhimillinen (ihmisen tietoisuuden) kokemus, joka oikeasti ei tiedä käyttäytyä paremmin tai toimia järkevämmin kuin niin, miten toimii - ja tämä saa minut rakastamaan totuudellisuutta, minkä edellytys on se, että en usko yhteenkään totuuteen niin paljon, että olisin halukas käyttäytymään tuhoavasti sen vuoksi. Tärkeintä on kyseenalaistaminen, eikä sekään niin tärkeää, että sen vuoksi ketään kohtaan käyttäytyisi rumasti, ehkä. :)

Uskon inhimilliseen kokemukseen samaistumisen pohjalta tällä hetkellä eniten siihen, että riippumatta taustasta, jokainen ansaitsee mahdollisuuden elää ilman jatkuvaa pelkoa, ja mahdollisuuden saada kaikki tarpeensa tyydytetyiksi tai ainakin kuulluiksi ja kunnioitetuiksi, koska vain tällä tavalla voimme itse saada toiselle yksilölle oivalluksen toisten ihmisten tarpeiden, vapauden ja turvallisuudentunteen tyydyttämisestä.

Toimituksen poiminnat