hansi Mies, mikä mies?

Suomi lahjoittaa vesistöjään ulkomaisille firmoille

Tilanne on se, että nyt pitkään valmisteltu lakiesitys on tulossa eduskuntaan, ja tämä esitys siirtää noin 2 miljoonaa hehtaaria meri- ja järvialueita liiketalouden käyttöön. Nämä alueet sisältävät myös pieniä saaria ym. Tietysti alueilta voidaan ruveta rajoittamaan julkisesta käytöstä. Saarille saatetaan myös alkaa porata putkia, jotka yltävät pohjavesiimme järvien alla.

Surkuhupaisinta tässä koko hommassa on juuri se, että Nestle on hivuttautunut vuosi vuodelta erilaisten tytäryhtiöiden avulla Suomen pohjavettä kohden. Kuten tiedät kaupan vesipullojen hintalapuista, tuo maassamme lepäävä neste on hyvin arvokasta. Nämä kaavaillut muutokset pyrkivät luomaan erilaisia porsaanreikiä, joiden kautta Nestlen kaltaiset yhtiöt voivat surutta alkaa pumpata pohjavesiä tuotteikseen.

Itsehän olen aina nähnyt pohjavedet julkisena omaisuutena. Niiden hallinnointi kuuluu kunnille. Olenkin harkinnut ehdottaa rajusti, että ehkä Suomen olisi syytä kirjata pohjavesien julkinen (kuntien ja valtion) omistus perustuslakiin. Lisäksi mahdollisen myynnin tuotto tulisi kirjata perustuslainmukaisena suoraan verojen laskemiseen, mikä vaikuttaisi mm. yleisesti ALV:n suuruuteen. Hyvin moni suomalainen kokee, että pohjavesi on yhteiskuntamme omaisuutta, eikä sille luotu perustuslaillinen suoja olisi suinkaan tuulesta temmattua. Lisäksi markkinat pullotetulle vedelle ovat huimat jo ympäri maailman suurilla lentokentillä, joihin toimitus tulisi hyvin edulliseksi.

Yleisesti en haluaisi monopolisoida julkiselle puolelle liiketaloudellisia asioita, mutta juuri se mahdollisuus, jonka pohjavesi suo, on järkevä huomioida. Perustelen.

Nimittäin meillä on laaja yliopistollisen tutkimuksen tuoma käsitys pohjavesistämme. Pohjavedet ovat jo suurelta osin julkisen toiminnan piirissä kuntien säänneltävissä. Valtiomme tarvitsee sekä hyvinvointipalvelujen säilyttämistä, että kilpailukyvyn parantamista (veroaleilla), joten siksi julkisissa käsissä oleva yliopistojen tarkkailema pohjavesi voisi toimia apuna tuollaisen tulevaisuudenkuvan toteuttamisessa.

Mutta jos nyt tämä lakiuudistus menee läpi ilman suurempaa julkista huomiota, voidaan nähdä taas muutaman naulan uppoavan kansalaisomaisuutemme hauta-arkkuun. Pian putket pumppaavat maaperämme nestemäistä kultaa ulkomaisten omistajien taskuun sen sijaan, että meidän kauppakuittimme loppusummasta putoaisi 20%. Samaan aikaan perustavia hyvinvointipalveluja suljettaisiin sen sijaan, että koulut, terveydenhuolto, vanhushoito ja rakenteellinen infrastruktuuri pystyttäisiin pitämään kunnossa ja äärimmäisen edullisena kaikille.

Jos haluat lahjoittaa suuryrityksille, kuten Nestlelle, älä turhaan vaivaudu viestin levittämiseen ja julkisen keskustelun nostamiseen asiasta. Muistutukseksi vielä Nestlen pomon Peter Brabeckin sanat “Access to water should not be a public right.”

 

Hansi

 

EDIT:

Nestle pullottaa ja myy rutikuivan Kalifornian pohjavesivarantoja – ihmiset käärmeissään

EU:n pohjavesien yksityistämisprosessista saksalainen dokkari suomiteksteillä

Adressit.com: Suomen pohjavesiä ei saa myydä ulkomaalaisomistukseen!

SLL: Metsähallituksessa valmisteltu valtavan valtion vesiomaisuuden siirtoa liiketaloudelle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kaik o mänt.

Stressaaminen alkaa olla jo niin tarpeetonta.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Onhan jo aika antaa pohjavedetkin, kun kaikki kaivokset nykyään annetaan pois ilmaiseksi.

Kohta jos mukana on vesipullo, jossa ei ole Nestlen tms. leimaa, annetaan opetuksena kymmenien, tai jopa satojen tuhansien sakot tekijänoikeuksien rikkomisesta, kuten myös pikkutytöille tekee Teosto ja kumppanit.

Tähän mennään muutamalla kepillä jäätä kokeilulla, kunnes saadaan aikaan EU:n ja Ameriikan ihmemaan välinen kauppasopimus, jossa EU:ta viedään kuin pässiä teurastuspölkylle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pohjavesi on arvokkain luonnonvaramme joka on säilytettävä kansallisena omaisuutenamme.
Metsähallituksen myydessä maitaan on kauppakirjaan kirjoitettava ehto ettei pohjavasi sisälly kauppaan eikä metsästysoikeus.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

EU/USA vapaakauppasopimus: Pohjavedet suuryhtiöiden rahastettavaksi http://harritkiiskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15...

EU tämänkin hulluuden takana ;(o Pitäskö?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vuonna siis 2025, on kraana sulle tarpeeton, nestlen vesi kun on ehdoton.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Juha Hämäläinen tämän toi esille:

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203217...

Mutta eräs youtube-video tekstitettynä oli hyvä katsoa, että mitä tapahtui muualla maailmassa veden kanssa:

https://www.youtube.com/watch?v=PYrXZW3Jc9s

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onkhan miten laskettu paljonko moinen teko nostaisi suomalaisen työn hintaa, suomalaisen ruuan hintaa ja sosiaalikuluja? Suomi tulee aina tälläisissä jäljessä eikä kampoihin osata pistää vaikka muualla kuoltaisiin oikeudesta veteen.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Eipä näistä laskelmia ole.

Tärkeintä on mielestäni huomata se, että pohjaveden kulutus maailmassa on suuri. Meillä on laajat pohjavedet ja sitä muodostuu hyvää tahtia, joten pohjavettämme voisi käyttää kaupallisiin tarkoituksiinkin melkoisesti.

Lisäksi Yliopistot ovat kehittäneet monia vesien puhdistamismenetelmiä jo maailmassa, joten myös pohjaveden muodostusta voisi jouduttaa jollakin uudella systeemillä mahdollisesti tulevaisuudessa.

Kuitenkin on kyse uusiutuvasta luonnovarasta, joka on äärimmäisen tuottava niin pitkään, kun Suomen luonto on puhdas. Siksi tämä uudistus perustuslakiimme olisi enemmän kuin toivottua, sillä se antaisi meille myös suoraan rahallisen osoituksen siitä, miten arvokas puhdas luontomme on. Tämä ajaisi luontoarvojemme vaalimista eteenpäin huimasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Ainakin tukkimalla avosoille tehdyt metsäojat ja ehkäpä hillanmarjominenkin palaisi takaisin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä se oli Sihvonen, jolla oli mielenosoituskin eduskuntatalon edessä.

Markku Isometsä

Pohjavettä ei esiinny merkittäviä määriä vesistöjen pinnan alla olevassa maaperässä tuskin juuri ollenkaan. Miljoona hehtaaria on 100 km*100 km eli ei kovin paljon. Hyvällähinnalla kannattanee myydäesim 3 000 euroa hehtaari ja puuston arvo päälle. Eli miljoona hehtaaria noi 3 miljardia ekua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vesi on tärkein elämänlähde ja sen myymiselle ei ole hintaa olemassakaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Täkeysjäjesty ihmisen elämässä, 1=vesi,2=uni,3=ravinto ja neljäs on lajin jatkuminen, eli seksi,

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #13

Yksinkertaisesti ihminen on sivuoireileva tehokas syömäkone ja kehittyy tehokkaammaksi lisääntymällä. Eräs mashlow kehitteli ihmisten tarpeista hierarkkisen pyramidin jonka itse tosin kumosi kun huomasi että tarpeiden järjestykseltä puuttuu logiikka. Eräs alderfet sitten kehitti mashlovin mallista kolmiosaisen ERG-portaikon (existence, relatedness, groth).

Jos itse voisin päättää jakaisisin tarpeet ihmisten tarpeiden mukaan fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin tarpeisiin, jotka olisivat vuorovaikutuksissa toisiinsa.

Reima Romo

Hei papparainen vanhuuden höperyyttäsikö höpiset. Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara - sitä sataa taivaalta koko ajan lisää - ei se lopu.

Reino Jalas

"Kuten tiedät kaupan vesipullojen hintalapuista,
tuo maassamme lepäävä neste on hyvin arvokasta."

Olen nähnyt hintalappuja kaupan vesipulloissa, mutta en niitä osta. Ja ihmettelen että ketkä hitsin hölmöläiset niitä nimenomaan Suomessa oikein ostavat.

Koko Suomen asukkaista ainakin 80...90% juo päivittäin juomavetenään normaaleja järvivesiä eli pintavesiä. Eikä suinkaan perinteisten kaivojen tai porakaivojen pohjavesiä.

Helsinki, Espoo, Vantaa asukkaille juomavesi tehdään Päijänteen järvivedestä. Vedenkäsittelyn jälkeen Helsingin kraanaveden laatu on erittäin hyvää, se on oikeasti raikasta ja hyvänmakuista. Se on laboratoriotutkimusten mukaan laadultaan parempaa kuin 95% kaikista kaupassa myydyistä pullotetuiststa vesistä.

Tätä taustaa vasten en Suomen osalta ymmärrä tuota kohkausta pohjavesistämme. Erittäin hyvälaatuinen juomavesi ei ole meiltä loppumassa.

Suomessa sataa niin paljon vettä taivaalta ja kerääntyy järviin ja myös pohjavesiin, että vesi ei meiltä lopu. Ei vaikka 50 kpl Nestlen 300.000 tonnin tankkereita alkaisi kuskata pohjavettä meiltä jonnekin.

---
Ymmärrän kyllä huolen monikansallisten yritysten tulosta muun muassa kaivosalalle. Ja varsinkin siitä jos ne saastuttaisivat sekä maapohjan että sitä kautta myös pohjavetemme.

Tällainen pohjavesien varastamiseen pelon fiilikseen en oikein pääse käsiksi. Juon pelkästään hyvää pintavettä kraanasta. Enkä koskaan Suomessa ollessa osta vesipulloja kaupasta.

Huvittaa kun somaliäidit lastaavat vettä ostoskärryynsä. Luulevat varmaan että tämä pullotettu vesi on maan tapa kantaväestölläkin. Koska hölmöille suomalaisille on ulkomailta tultuja "lähdeveden" vesipulloja kaupassa myynnissä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kysyit kuka ostaa pullotettua vettä? Kätevää ainakin junissa ja lentokoneissa joita ei saa kytkettyä vesijovtoverkkoon, samoin festareilla joille ei saa tuoda omia nesteitä. Joskus myös autoreissulla ja rannalla vesi maistuu vaikka järkevin pakkaa mukaan oman vesipullon verkkovettä. Tietysti ei saa unohtaa kesämökkejä tai asuinalueita metsäsuomessa joissa suovesi tai kaivosyhtiö on pilannut talojen kaivot. Sitten on rikastettuja vesiä joihin on lisätty usein eri vitamiinejä, sinkkiä, mangessiumia tai aloeveraa.

Seppo Aaltonen

Tuolta löytyy taustoja vesibisnekseen.

https://youtu.be/omBSXg-38yo

Kommenteissa puhutaan vedenriittävyydestä. Vesi kyllä riittää mutta kysymys kuuluu kuka omistaa veden. Nestlen pääjohtaja vaatii, että vesi määriteltäisiin elintarvikkeeksi jonka voi patentoida eli omistaa. Meidän Nalle tukee asiaa.

Vesilaki antaa jo nyt mahdollisuuden vallata vesialueen jolloin alueen vallanneella on oikeus jopa häätää maanomistajat alueelta pakkokeinoin. €U:n neuvottelema TTIP sopimus tuo USAN lainsäädännön maahamme joten pohja ja muut vedet ovat tulevaisuudessa monopolienhallinnassa mukaan lukien nyt kunnalliset vesilaitokset joita yhtiöitetään kovalla vauhdilla.

Toimituksen poiminnat