hansi Mies, mikä mies?

Rasistisia väkivaltarikoksia ei estetä vankilatuomiolla - tarvitaan kohtaaminen

Kolme ja puoli vuotta vankeutta vastaanottokeskuksen tuhopolttoyrityksestä. Toiset sanovat, että oli liian vähän, toiset sanovat, että oli liian kova tuomio. Mitä minä sanon? Sanon, että tuomion pituus on sivuseikka, oli se sitten erittäin pitkä tai lyhyempi.

Tuomiolla pyrittiin luomaan normistoamme, osoittaamaan humaanin arvomaailmamme hintaa, koska tämä oli ennakkotapaus. Siltä, ja vain siltä, osin pidän ehdotonta tuomiota toimivana viestinä. Olen silti sitä mieltä, että viestin muotoiluun voitaisiin käyttää huomattavasti rakentavampia metodeita, ja kohta esittelen erään tavan. Jos haluat, voit siirtyä tekstissä ehdotuksen alkuun, joka on lihavoitu.

Useiden tutkimusten mukaan isommat tuomiot eivät välttämättä vähennä lain rikkomista ollenkaan. Jos tuomiota pelätään, teko valmistellaan paremmin, jottei siitä jäädä kiinni.

Motivaatio tekoon on pelko, ja toimeenpaneva voima ilmenee vihana. Viha ei vaimene vihalla, väkivalta ei katoa vastaväkivallalla - vai kuinka usein joku on huutanut sinut leppyneeksi ja rauhalliseksi ja luottavaiseen, ymmärtäväiseen olotilaan?

Miten pelko voitetaan? Kohtaamalla se. Todistetusti tämä on ainoa tie.

Uskon, luotan ja olen varma, että maahamme saapuu henkilöitä, jotka haluaisivat luoda siltoja, joilla poistaa näitä pelkoja.

Olisiko niin, että tuomittu vielä tällä hetkellä itse tietämättään tarvitsisi vierailijaksi vankilaan maahanmuuttajataustaista kaveria? Voi olla. Mutta voi olla, että tuomittu ottaisi tämän tuomionsa lisänä, ja hän siten uhriutuisi lisää. Viha ei vähenisi. Emme siis voi velvoittaa häntä tällaiseen.

Mitä ehdottaisin itse? Osasovittelua.

Henkilön tuomio voitaisiin lyhentää, jos hän itse valitsisi, että hänen vierailijanaan käy maahanmuuttajataustainen henkilö, joka on tuohon pestiin itse halukas (ja psykologisesti muutenkin soveltuva).

Mikäli tuomittu ei halua ottaa vastaan tätä ehdotusta, antaa asian olla puoli vuotta, ja ehdotetaan jäljellä olevan tuomion suhteen samaa, ja tehdään näin vaikka vielä pari kertaa tuomion aikana.

Olisi parasta kaikille, mikäli pelon kohtaaminen voitaisiin mahdollistaa tällaisissa turvatuissa oloissa. Tilanne olisi kuitenkin ainakin pääosin lähtöpisteessään, kun tuomio loppuu, jollei kohtaamisen tarjoamaa kouluttautumismahdollisuutta inhon suhteen mahdollisteta.

Mitä tulee sitten jatkossa ennaltaehkäisemiseen, niin saatamme saada tuomitusta jopa julkisen puhujan tai sosiaalityöntekijän, joka auttaa toisia väkivallan reuna-alueella hortoilevia tapauksia pääsemään yli oirehtivasta pelostansa.

Näin tekojen määrä ainakin vähenisi ajan kanssa. Näin ainakin jokunen sopeutumaton sopeutuisi. Näin sekä tekojen tekijöiden että tekojen uhrien kärsimykset jäisivät kärsimättä.

Hansi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Vankiloissa kohtaaminen on todennäköistä.

”Ulkomaalaisten osuus kaikista vangeista on hieman lisääntynyt. Vuonna 2014 heitä oli noin 16 % vangeista, 483 henkilöä. Vuonna 2000 heidän prosentuaalinen osuutensa oli 6,1 % (173 henkilöä).”

http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/rikosseuraam...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen lukenut, että ellei kyse ole täysin tunnottomasta psykopaatista, uhrin kohtaaminen saattaa vaikuttaa myönteisesti rikoksentekijään, ja ehkäistä rikoksia tulevaisuudessa. Tässäkin tapauksessa aito vuorovaikutus saattaisi tepsiä paremmin kuin rangaistus.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Henkilön tuomio voitaisiin lyhentää, jos hän itse valitsisi, että hänen vierailijanaan käy maahanmuuttajataustainen henkilö, joka on tuohon pestiin itse halukas (ja psykologisesti muutenkin soveltuva)."

Hmmm. Usein, ajoittain ja paikoittain useimmiten rasistiseen väkivaltaan syyllistynyt on maahanmuuttajataustainen henkilö ja niin myös usein hänen uhrinsa. Usein myös syyllinen on maahanmuuttajataustainen ja uhri kantasuomalainen, samoin syyllinen voi olla kantasuomalainen ja uhri maahanmuuttajataustainen.

Useimmiten kai Suomessa perinteisissä rasismiväkivaltatapauksissa tilanteet ja asetelmat ovat hyvin vaikeita todentaa ja selvittää jälkikäteen, kun tyypillisesti kärhämää on syntynyt kantasuomalaisten ja romanien eli mustalaisten välillä. Romanien keskinäisiäkin kahinoita rauhoitteleva saattaa sotkeutua mukaan jälkikäteen rasismiksi katsotulla tavalla. Myös vaikkapa Suomen kansalaisuuden saaneet maallistunut kurdi ja harras irakilaissunni saattavat käydä toisiinsa käsiksi huivin käyttöön ja etniseen kulttuuriin liittyvin motiivein, mikä on rasismia.

- Voisiko kantasuomalaisen uhrin tai asiantuntija-vertaisavun kohtaaminen olla näissä tapauksissa samaten kuin vastaanottokeskuksissa sattuneisiin uskontokuntapuukotuksiin liittyen ihan yhtä suositeltavaa kuin jonkun maahanmuttajankin kohtaaminen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Uskon, luotan ja olen varma, että maahamme saapuu henkilöitä, jotka haluaisivat luoda siltoja, joilla poistaa näitä pelkoja."

Mitä Hansi Harjunharja tarkoitat noilla profeetallisilla sanoillasi? Onko joku uusi tuleminen ovella? Mistä päin maailmaa He ovat tulossa, ja mikä heidän Sanomansa on vai tulevatko he lainkaan tästä maailmasta? - Vai tarkoitatko, että nykyisin maahanmuuttajina maahamme eri statuksilla tulevien tavallisten ihmisten joukossa olisi näitä piileviä oletettuja pelonpoistosiltoja luovia Lähettiläitä? Ja jotkut hölmöt sinisilmät kun pelkäsivät ISISin soluttautujia! ;D

- Avaatko hieman vielä ajatteluasi ja sen perusteita tuossa kohtaa?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Tällä tarkoitin vain sitä, että esimerkiksi NVC (Non-violent communication) on vuorovaikutustapa, jonka kouluttautuneita osaajia on kaikkialla maailmassa, joten myös maahamme tulevissa lienee sellaisia.

Tärkeäähän on se, että näissä kohtaamisissa ilmaistaan tunteita rehellisesti ja avoimesti, eikä niitä pyritä kiltämään kummaltakaan viestijältä.

On ollut paljon puhetta siitä, miten maahan tulee myös monia lääkäreitä jne. Siellä seassa lienee useita psykologisen koulutuksen saaneita, jotka ymmärtävät, miten ihmiseen saadaan vuorovaikutusyhteys, ja millainen käyttäytyminen tätä estää.

On totta, että riippumatta siitä, kuka viharikoksen tekee, paras tapa estää rikosta toistumasta on se, että vihan (pelon) kohde kohdataan ja asteittain inhimillistetään.

Tuossa tilanteessa, kun joku vihaa toista, on erittäin odotettavaa, että vihaaja huutaa ja monessa mielessä syyttää ja torjuu toisen. Tämä kaikki tulee hyväksyä, jotta tuo vihaaja saa purkaa tunteensa, ja kokee tulleensa kuulluksi oman huolensa vuoksi. Vasta tämän jälkeen hän on itse kyvykäs kuulemaan niitä huolia, joita tuolla toisella mahdollisesti on.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Miten terrori-iskut Euroopassa saataisiin siis loppumaan?

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja Vastaus kommenttiin #6

Niitä estettäisiin luomalla vuoropuheluyhteys.

Jos mietitään, kuinka luodaan terroristeja, niin yksinkertainen tapa on pommittaa toisen maan siviilejä niin, että nuoret ja keski-ikäiset miehet menettävät vanhempansa, vaimonsa ja lapsensa pommituksissa. Ja tuomitsemalla nämä terroristeiksi estetää¨n myös vuoropuhelu, joka voisi mahdollistaa vihan rakentavan käsittelyn.

Tiina Wiik Vastaus kommenttiin #8

Nyt kyllä vedät juttuja hatusta. Eivät Brysselin ja Pariisin iskujen tekijät olleet mitään syyrialaisressukoita, joiden perheet tapettiin, vaan varakkaiden mamu-perheiden lapsia, joiden muut perheenjäsenet olivat tyrmistyneitä heidän toimistaan. Vähän historiaa kannattaisi myös lukea, ennen kuin tuollaisia lapsellisuuksia laukoo. Maailmanlaajuinen jihad on ollut meneillään yli vuosituhannen. On naurettavan eurosentrinen ajatus leikkiä, että mikään länsimaisten tekeminen olisi sen aiheuttanut. Massamaahanmuutto vaan on viime aikoina ulottanut jihadin pitkän kouran myös länsimaihin, sitä ennen jihadissa tapettiin kehitysmaiden ihmisiä, kuten miljoonittain hinduja. Lähi-Idän kristityt on vuosisadassa ajettu lähes sukupuuttoon: heidän määränsä on laskenut 80%. Siihen ei mitkään länsimaisten pommitukset liity mitenkään.

Terroristit eivät halua mitään vuoropuhelua kanssasi. He ovat uskonnollisia fanaatikkoja, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että he ovat Jumalan asialla. Mikään, mitä sinä vääräuskoinen heille sanot, ei siis vaikuttaisi mitenkään heidän toimiinsa. Sekulaarisilla eurooppalaisilla on laajemminkin sitä ongelmaa, että he eivät ymmärrä uskonnollista luonteenlaatua enää. Ei ymmärretä, millaista on sydämensä pohjasta uskoa myytteihin ja ryhtyä toteuttamaan niitä paratiisin toivossa. Mieti nyt itse, jos aidosti uskoisit olevasi Jumalan soturi ja kaikkien muiden olevan ali-ihmisiä, jotka tulee joko käännyttää tai tappaa. Kuinka paljon sinä olisit kiinnostunut vuoropuhelusta heidän kanssaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miten terrori-iskut Euroopassa saataisiin siis loppumaan?"

Lopetetaan terroristien maahanmuutto, muslimit ovat toimineet terroristeina niin lopetetaan muslimien maahanmuutto.

Tiina Wiik

Aika naiivi ajatus. Tuo ajatus perustuu siihen luuloon, että vihatekojen takana ei ole mitään aitoa huolta, vain ennakkoluuloja. Eihän se niin mene. Kyllä ihmisiä motivoi aivan aito huoli, ja jos on jotenkin epätasapainoinen tai vaikka päihdeongelmainen, voi sitä huolta olla hankala terveellä tavalla käsitellä. Jos jollain vaikkapa ahdistaa maahantulijoiden tekemät raiskaukset, ei se huoli kohtaamisilla katoa. Ei se rasismi elä missään kuplassa, vaan se elää yhteiskunnan mukana. Siksi kaikkiin ryhmiin ei kohdistu samoin rasismia ja siksi kaikista ryhmistä on erilaisia stereotypioita: niissä on aina totuuden siemen, vaikka mikään stereotypia ei tietenkään ole yksilöllisesti pätevä, vain yleisten trendien osoittamisessa.

Sitten on se ongelma, että tilastollisesti todennäköisimpiä rasististen viharikosten tekijöitä Suomessa ovat irakilaiset ja somalit. He molemmat tekevät yli 20 kertaa enemmän rasistisia rikoksia päätä kohden kuin kantasuomalaiset. Mitäs heille tehdään? Kohtaamiset suomalaisten kanssa tuskin auttavat, koska varmaan niillä on kohtaamisia ollut ennenkin.

Minusta on aivan hullua ajatella, että mamujen kanssa tekemisiin pakottaminen parantaisi polttopulloiskun tekijän. Rasismi muutenkin on niin marginaalinen ongelma Suomessa, että lisää naiiveja hömpötyksiä sen ympärille ei todellakaan tarvita.

Toimituksen poiminnat