hansi Mies, mikä mies?

Tänk på döden och var tacksam

Jag tänkte på att prata om självmord. Kanske det är ett för ångestladdad tema.

Sen hittade jag en artikel som gäller om glädjen i Bhutan. Fastän människor i Bhutan är fattiga, dom är också tacksamma. Och varför är det så? Svaret: Dom tänker ofta på döden.

Nu är jag inte så säker om tal på själmord är ångestladdad. Men kanske det är, och därför ska jag nu fortsätta tala bara om döden.

Vilka symboler tänker du på när det gäller döden? Kanske en skalle med mörka ögonen, eller en mörk figur med en lie i sin hand. Eller kanske någon ska erinra sig med ett kryss.

Vilka känslor kan man uppleva när man tänker på dessa symboler? Kanske sorg och fruktan. Men varför?

Är det inte så att alla ska dö? Det är naturligt att dö. Men ingen vet vad som händas när man dör - och därför blir saket hotande och fruktansvärd?

Varför är det sen så, att när en person i Bhutan tänker på döden, mår hen bra, och när en finländare tänker på saken, mår hen dåligt?

Jag tycker att vi finländare kan inte acceptera döden. I en finländarens huvud ingen får dö. Men naturligtvis alla ska dö i värkligheten.

Jag tycker att vi kan inte ens tänka saken och därför är det just så att vi kan inte märka att döden _har sina positiva sidor_.

Till exempel om jag är med en vän som jag tycker om. Sen tänker jag på döden, min eller hens döden. Då kan jag se att vi är tillsammans och det som händer nu är mycket viktigt. Jag märker att vi är levande!

Allt betyder mer när man förstår att allt ska försvinna. Men att nu finns det någonting speciellt. Allt betyder mer när vi tänker på döden.

En tysk filosof som hette Martin Heidegger sade att vi borde visitera begravningsplatsen mer ofta. Han hade det rätt.

Hur ofta tycker du att livet är grått och alla dagar är likadana?

Kanske man kan inte tänka om döden eftersom det är för fruktansvärd? Jag tycker att det finns två olika sätt hur en ska dö:

- Ett är att allt ska sluta. Men om allt ändar, då finns det ingen som ska erfara döden.

- Det andra sätt är att någon ska erfara döden - men då är det inte döden. Vi bara fortsätter leva på ett olikt sätt.

Att vara rädd för döden är onödigt. Och därför ska jag rekommendera dig att tänka på döden varje dag. Bli tacksam och nöjd med allt. Ta det lungt med livet och döden. Ha det bra med skaller, mörka figurer och blodet - dom är någonting, och någonting är utmärkt.

Hansi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat