hansi Mies, mikä mies?

19,17e - kiitos

Otsikointi on täysin päin mäntyä. Mutta joskus otsikko kirjoitetaan ensin ja sitten vasta sisältö.

Näin ehkä kävi Rahapajan juhlakolikossa, jossa myyntilause hehkuttaa nostalgista asennetta itsenäisyystaisteluun, mutta ensimmäisen julkaistun kolikon kyljessä tapetaan punaisen työväen edustajia teloitusmeiningillä.

Voisihan tuosta provosoitua suuttumaan itsekin (näin vasemmistolaisen poikana), mutta kun naurattaa niin paljon. Ei tässä mitään vitsiä itsessään ole, vaan naurattaa sen kaverin tilanne, joka nyt saa kaiken patoutuneen vihan niskaansa Suomen historian tunnelatautuneimmista tabuista.

Siis oikeasti kun asiaa miettii, niin ei helpolla tule sellainen Seppo mieleen, joka tieten tahtoen päättäisi julkaista jotain sellaista, minkä jälkeen ei enää kehtaisi julkisesti naamaansa näyttää. Olen itse syyllistynyt kans itseni nolaamiseen, mutta jokin holtti siinä sentään oli.

Itse katson hommaa sivusta ja syön popcornia (en syö, mutta sillä tavalla kuvainnollisesti), ja toivon, että tuota juhlarahaa ei vedetä pois, vaan pidetään tämä keskustelu käynnissä. Olisihan pois vetäminen taas yhden virheen tabuksi leimaamista, virheen kieltämistä, tapahtuneen kieltämistä.

Kouluissa ei opeteta avoimesti, mitä aikoinaan tapahtui, ja siksi emme ehkä opi riittävästi Suomen historiasta, jottei samankaltaisiin sekoiluihin syyllistyttäisi uudelleen.

Kaikilla itenäiseksi itseään mainostavilla valtioilla on jokseenkin hirvittävä menneisyys, ja tämä tulisi olla julkista tietoa siältäen kaikki historialliset faktat ja tapahtumat.

Kiitän surkeasta mutta tehokkaasta keskustelunavauksesta Suomen Rahapajaa, kiitos.

Ja lukijaani pyydän osoittamaan mielipiteensä alle. Pidetään keskustelu eeppisenä.

Hansi

 

EDIT: Tämä saattaakin olla totuus juhlarahasta:

Molemmat hyvin karuiksi koetut kuvat on sanoin kuvailtu Orpolle. Lakitekstissä lukee "Vasemmalla on kaksi ihmishahmoa, joista sisimmäinen osoittaa pitkällä aseella oikealle. Keskeltä oikealle on seitsemän ihmishahmoa rivimuodostelmassa. Rahan kehällä alhaalla on pisteistä koostuva viiva, joka muodostaa puolikaaren. Vuosiluku 1917 on puolikaaren muotoisen pisteviivan päässä vasemmalla suuntautuen viistosti alaspäin. Vuosiluvun 1917 alla on viiva. Vuosiluku 1939 on puolikaaren muotoisen pisteviivan päässä oikealla suuntautuen viistosti ylöspäin. Vuosiluvun 1939 alla on viiva. Teksti KANSALAISSOTA on keskiosassa hieman keskitason yläpuolella. Teksti Suomi – Finland on tekstin KANSALAISSOTA alapuolella oikealla. Taiteilijan nimikirjain S on kehällä oikealla keskitason alapuolella."

Kuvien todellinen luonne ei ole selvinnyt Orpolle ehkä tästä tekstillisestä muodosta.

Kun sitten hallitus nyt hyväksyy sekä kolikon, jossa on teloitus, että kolikon, jossa on hukkunut lapsi, niin hallitus hyväksyi hyvin voimakkaan kritiikin itse itseään kohtaan. Tällä tavalla saatiin sormi osoittamaan suoraan siihen tahoon, jota taidetempulla nyt halutaan kritisoida. Suorituksen markkinointi saa arvosanan 10/10, sisältöä en lähde arvioimaan. Tästä puhutaan vielä ylihuomennakin.

Linkki lakitekstiin: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170194

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Rahapajasta historiaan ja historiasta rahapajaan. Tuo suomalaisten itsenäistyminen tapahtui ilman muuta ikävällä tavalla: kansalais- eli sisällissodan verisissä rytäköissä. "Valkoisten" ja "punaisten" veljesten tappelu tuotti "valkoisten" perustamia Euroopan ensimmäisiä keskitysleirejäkin - toki sakasalisten avittamana. Tuolloin todellakin teloitukset olivat ikävällä tavalla selkeää todellisuutta, missä syntyvän kokoomuspuolueenkin "verikaste" tapahtui. Petteri Orpon tuskainen pyyntö Rahapajalle vetää raha pois "markkinoilta" tulee ymmärretäväksi erityisesti tuon perin verisen historiamme kautta. Saattaa olla, että nykykokoomuksen "nuorsuomalaisia" hiukan hävettää tuo "valkoinen" diktatuuri vuonna 1918.

Juuso Hämäläinen

Ei mitään asiallista syytä poistaa kolikkoa jakelusta. Päinvastoin. Kolikon toisella puolella olisi voinut olla kuva punaisista survomassa paksua suurtilallista avantoon pistimillä. Tällaistahan tapahtui.

Tärkeää on tuoda Suomen syntyhistoriaa julki ja nämä kansalaissodan brutaalit teot. Hifisteleville kaunosieluille ja pikkunillittäjille voi laittaa jauhot suuhun.

Toimituksen poiminnat