hansi Mies, mikä mies?

Kokoomus, YLE-sensuuri ja perustuslaki

Perjantaina 4.3. oli EU:n porvareiden kokous Suomessa. EPP:n jäseniä oli ympäri Euroopan kokoontuneena Helsinkiin valtionvaraintuhlaaja Kataisen kutsusta.

Suuntaisin kuitenkin huomion Berlusconista ja kumppaneista hieman sivummalle. Nimittäin aidan takana oli melko äänekäs ja oikeuksiaan vaativa joukko, joka koostui italialaisista, suomalaisista ja mukana oli jopa yksi kanadalainenkin. Suomalaiset olivat osoittamassa mieltään perustuslakiuudistusta vastaan.

Itsenäisyyspuolueen Riikka Söyring antoi YLE:lle haastattelun tapahtumassa. Hän otti puheeksi perustuslakimuutoksen, joka on porvaripuolueiden toimesta runnottu siihen vaiheeseen, että läpi mennäkseen se vaatii vielä ensi kaudella kahden kolmasosan enemmistön oikeutuksen.

Haastattelu oli mielenkiintoinen, mutta kaikkein mielenkiintoisin asia tapahtui haastattelun jälkeen. Riikka kertoo blogissaan olleensa jakamassa IPU:n lehtiä, kun kolme eri ihmistä tuli sanomaan kuulleensa, kuinka YLE:n toimittaja ja kuvaaja olivat keskustelleet. He olivat päättäneet lopettaa mielenosoituksen kuvaamisen ja seuraamisen, koska siitä "ei kuitenkaan saa puhua".

Tämä kuullostaa fasismilta. YLE on kansan oikeuttama kansan asioista kertova media. Sen tulisi tuoda tasapuolisesti julki erilaisia poliittisia näkemyksiä. Tämä toimittajan ja kuvaajan toiminta vain vahvistaa sen, mitä moni on aikaisemmin jo veikkaillut: vaihtoehdot ja vastakkaiset näkemykset halutaan vaijentaa.

YLE on pian kuin USA:n FOX News, joka takoo uutisjuttuja nostaakseen konservatiivien valtaa valtion johdossa. YLE tuo esiin puolueista vain kolme suurinta ja nykyisin myös persut. Pienemmät puolueet ovat jääneet vähemmälle kiinnostukselle ja moni suomalainen ei edes tiedä, että Suomessa on esimerkiksi tällainen puolue kuin itsenäisyyspuolue.

Meillä on yhtä monta puoluetta eduskunnan ulkopuolella kuin eduskunnassa. Montako sinä osaat näistä nimetä?

YLE:n johtolle on vaadittava eroa. Sen sijaan YLE:n johdossa tulisi olla tasa-arvoinen hallinto, jossa olisi yksi edustaja jokaisesta puolueesta. Vain tekemällä YLE:stä demokraattisen voimme odottaa, että YLE uutisoi asioista demokraattisesti.

Muistuttaisin vielä lukijoille, että perustuslaki kirjoitettiin, jotta se suojaisi kansalaista valtiovallalta. Perustuslain muutokset ja sen arvon vähentäminen Suomessa ovat pois jokaisen 5 miljoonan kansalaisen perustuslaillisesta turvasta.

Myös uudet lait, joissa perustuslain kirjain on jätetty huyomiotta, ovat suoraan kohdistettu kansalaisten turvaa hiekentämään. Meiltä puuttuu yhä riippumaton perustuslakituomioistuin. Se tulee perustaa mahdollisimman pian, kun vasemmistopuolueet saavat hoitaakseen ministeripestejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Enpä pitäisi tuota fasismina. Pikemminkin pintaan tuli taas kerran kommunistinen ja stalinistinen retoriikka. Vasurit jatkavat samalla tiellä hieman pehmeämmin ilmaisuin, mutta kuitenkin.

Toimituksen poiminnat